T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Vakıfbank'ta
Doğan kuşkusu

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Devlet Denetleme Kurulu'na hazırlatılan batık bankalarla ilgili 9 dosyanın hâlâ Başbakanlık'ta bekletildiği belirtiliyor.

Vakıfbank hakkında hazırlanan dosyalarda Kamuran Çörtük ve Dinç Bilgin'in yanısıra Aydın Doğan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Doğan Holding Grubu'na ait şirketlere kullandırılan usulsüz kredi işlemleri olduğu ifade ediliyor. Aradan uzun süre geçmesine rağmen, Vakıfbank'tan Doğan Grubu'na verilen kredilerle ilgili dosya hakkında işlem yapılmaması, Aydın Doğan'ın hükümet tarafından himaye edildiği kuşkusuna neden olduğu belirtiliyor.

Vakıfbank'tan Doğan'a ne verildi?

Kamuoyundan kamu bankalarından özel bankalara verilen usulsüz krediler ya da geri ödenmeyen kredilerle ilgili tepkileri dikkate alarak Devlet Denetleme Kurulu'na inceleme yapmaları talimatı veren Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu tutumu Başbakan Ecevit tarafından, "Denetimin denetlenmesi şeklinde bir durum ortaya çıkmıştır. Gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz" diyerek karşılanmıştı. Kamu bankalarının özel bankalara peşkeş çekilmesine tepki gösteren vatandaşlar, "Kamu bankalarından özel bankalara kredi veren bürokratlar ve onlara talimat veren bakanların siyasi sorumlulukları ortaya çıkarılmadan hortum operasyonlarının bir ayağı hep eksik kalacaktır. Hangi grubun ne kadar borcu var? Bunları nasıl aldılar ve nasıl ödeyecekler" şeklinde tepki göstermeleri üzerine Cumhurbaşkanı Sezer, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nu harekete geçirmişti. Aralarında başarılı maliye müfettişlerinin de bulunduğu DDK üyeleri batık bankalar ve kamu bankaları arasındaki akçalı ilişkileri masaya yatırmışlardı. Hükümetin banka hortumlarının siyasi ayağını ortaya çıkaracak herhangi bir girişimde bulunmaması Şubat ayındaki MGK toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit arasında sert tartışmalara neden olmuştu.

Hükümet Doğan'ı koruyor mu?

Cumhurbaşkanı Sezer'in talimatı üzerine çalışmalara başlayan DDK'lı süper müfettişler Vakıfbank hakkında da 9 ayrı dosya hazırladılar. Dosyalarda bazı grupların yanısıra Vakıfbank'tan Doğan Grubu'na bağlı şirketlere kullandırılan usulsüz krediler üzerinde de durulduğu belirtiliyor. DDK'nın hazırlayarak Cumhurbaşkanı Sezer'e sunduğu 9 dosya, Cumhurbaşkanı tarafından gereğinin yapılması için ivedilikle Başbakanlık'a gönderildi. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Vakıfbank yöneticilerinin savunmalarının alınması için müfettiş görevlendirilmesi talebiyle Başbakanlığa ve Vakıfbank'tan sorumlu Devlet Bakanlığı'na başvuruda bulunulduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre aradan uzun bir süre geçmesine rağmen Vakıfbank yöneticilerinin ifadelerine başvurulmadığı ve dosyaların sümenaltı edildiği belirtiliyor. Vakıfbank yöneticilerinin savunmalarının geciktirilmesinin usülsüz kredi kullanan işadamlarına zaman kazandırmayı amaçladığı ileri sürülüyor. Başbakanlık tarafından işleme konulması geciktirilen ve adeta sümen altı edilen dosyaların akibeti merak ediliyor. Mesut Yılmaz'ın yakın dostu Aydın Doğan'a Vakıfbank'tan ne kadar ve ne şekilde kredi verildiği, hangi bakanın bunun altına imza attığı ve kredilerin akibetinin ne olduğu merak konusu ediliyor.

 
Milliyet adalete saygısız
Milliyet, mahkemenin ihtiyat-i tedbir koymasına rağmen Albayrak Şirketler Grubu ile ilgili asılsız iddialarla dolu haberlerini sürdürüyor.
Savcılara baskı yapılmadı
Adalet Bakanı Türk, Sema Pişkinsüt hakkında savcılara baskı yapılmadığını söyledi. Türk, "Milletvekili arkadaşımız Pişkinsüt'ün siyaset hakkını linç etmek bizim işimiz değil" dedi.
Yeni Şafak'ın acı günü
Gazetemiz ve Albayrak Şirketler Grubu avukatlarından Vildan Ersin, ayağının kayması sonucu düştüğü denizde boğularak hayatını kaybetti.
Baba ocağına ziyaret
Nüfus mübadelesinin ardından topraklarını terkederek Yunanistan'a yerleşen Safranbolulu Rumlar, yıllar sonra çocukları ve torunlarıyla doğdukları toprakları ziyaret edip hasret giderdiler.
Tuzla Gölü'ne koruma
İSKİ Genel Müdürü Eroğlu, kuraklıktan nasibi alan Tuzla Gölü'nü eski haline getirmek için bir proje hazırlayıp Koruma Kurulu'na sunduklarını söyledi.
RTÜK'e fıkra gibi şikayetler
Günde ortalama 120'nin üzerinde şikayetin geldiği hatta vatandaşlar, fıkraları aratmayacak nedenlerle başvuruda bulunuyor

29 Temmuz 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED