T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

İsrail'den terörist saldırı

Filistin'e yönelik geniş çaplı saldırıya hazırlanan İsrail, Nablus'taki mülteci kampına bombalı saldırı düzenledi, 6 Filistinli hayatını kaybetti. El Fetih intikam alacağını açıkladı.

Filistin'e yönelik geniş çaplı bir saldırıya hazırlanan İsrail, dün hem Filistin'e hem de Lübnan'a saldırdı. İsrail'in, Batı Şeria'nın Nablus kentinin kuzeyindeki El Fara mülteci kampı yakınındaki bir klübeye yaptığı saldırıda 6 Filistinli hayatını kaybetti.

Görgü tanıkları, patlamada kulübenin çatısının havaya uçtuğunu, bunun patlamanın binanın içinde meydana geldiğine işaret ettiğini söylediler. Filistinli güvenlik yetkilileri, ölen kişilerin Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın lideri olduğu El Fetih grubuna mensup olduklarını kaydettiler. Yetkililer, ölenlerden 3'ünün askeri haberalma biriminde görevli subaylar olduklarını söylediler. Filistinli yetkililer, patlamada 2 kişinin de yaralandığını kaydettiler.

El Aksa Tugayı intikam alacak

El Fetih örgütünün silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı, patlamanın İsrail tarafından düzenlendiğini açıkladı ve "en kısa sürede intikam alınacağını" belirtti. Örgütten yapılan yazılı açıklamada, 6 kişinin öldüğü patlamadan İsrail'in sorumlu olduğu ifade edilerek, "Bu korkakça operasyon cezasız kalmayacak. Vereceğimiz karşılık, İsrailli işgalci güçlerin tahmin ettiğinden çok daha acı olacak" denildi. Açıklamaya göre, patlamada ölen 6 Filistinli'nin 3'ü El Aksa Şehitleri Tugayı üyesiydi. İsrail, Gazze'de bir polis merkezine de füze saldırısında bulundu. İsrail helikopterinin 3 ya da 4 füze atışında bulunduğunu ve bölgeden duman yükseldiğini açıkladı.

İsrail'i boykot kararı

Suriye'in başkenti Şam'da biraraya gelen 13 Arap ülkesinden delegeler, İsrail'i doğrudan boykot kararı aldılar. Ancak Mısır ve Ürdün'ün, İsrail ile barış anlaşması imzalamaları dolayısıyla toplantı kararına uymaları beklenmiyor. İsrail dün, G. Lübnan'ı da bombaladı ve savaş uçaklarını tartışmalı Şebaa Çiftlikleri üzerinde uçurdu. İsrail askerlerinin Lübnan'ın Kfar Şuba köyü yakınında Saddana tepesini top ateşine tuttuğu ve Şebaa Çiftlikleri'ne saldırdıkları belirtildi.

Şaron'un Türkiye ziyaretine tepki

Ağustosun ilk haftasında Türkiye'ye gelecek olan İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Bülent Ecevit tarafından Türkiye'ye davet edilmesine tepki göstermek için Filistin İnsiyatif Grubu tarafından Sultanahmet Adliyesi'nde bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, bir bebek katili ve savaş suçlusu olarak nitelendirilen Şaron'un, ülkemize davet edilmesinin ne ülkemize ne de insanlığa hiçbir faydası olmadığı ve bu duruma en fazla tepki göstermesi gereken Türkiye'nin derin bir sessizliği tercih ederek, Filistin halkıyla olan tarihi birlikteliği hiçe saydığı belirtildi ve davetin en kısa zamanda geri alınması istendi. Daha sonra Şaron'u Türkiye'ye davet ettiği gerekçesiyle Başbakan Bülent Ecevit aleyhine suç duyurusunda bulunmak isteyen grubun başvurusu, konunun Adalet Bakanlığı ile ilgili olduğu gerekçesiyle, savcılık tarafından reddedildi. Konunun ilgili makamlara taşınacağını söyleyen grup sessizce dağıldı.

İsmail Cem Mısır'da

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 2 günlük çalışma ziyareti için dün Mısır'a gitti. Cem, Kahire'deki temasları çerçevesinde ilk olarak Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile biraraya geldi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Ağustosun ilk haftasındaki Ankara ziyareti öncesine denk gelmesi açısından önem kazanan görüşmelerde, Ortadoğu'da tarafların tekrar diyaloğa başlaması yolları araştırıldı. Cem, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Arap dünyasına karşı olmadığı mesajı vererek, "Türkiye'nin dostlukları, pazarlık masasında kullanılacak bir meta değildir" dedi. Cem, Kahire ziyareti çerçevesinde ilk olarak, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüştü. Bakan Cem, bu ziyareti ile Arap Birliği'ni ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı oldu. Cem, Türkiye-İsrail ilişkilerine dair bir soru üzerine, "hiçbir dostumuz için bir başka dostumuzdan vazgeçmeyiz" dedi. Cem, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'la da bir telefon görüşmesi yaptı.

 
Dikkat, FBI evinizde!
FBI'ın, bilgisayar klavyesine bir cihaz yerleştirerek o klavyede yapılan her işlemi kilometrelerce uzaktan takip ettiği, e-mailleri okuduğu, bilgisayardaki bilgileri ve resimleri değiştirdiği ortaya çıktı.
ABD-Irak krizi derinleşiyor
ABD ile Irak arasındaki kriz her geçen gün daha da tırmanıyor. Irak, herhangi bir Amerikan askeri saldırısını bozguna uğratabilecek güçte olduğunu açıkladı. Baas Partisi'nin yayın organı El Tavra gazetesi de, 2 Amerikan keşif uçağının geçen hafta Irak tarafından vurulmaya çalışıldığını kaydederek askeri gücünü artırma tehdidinde bulunan ABD'nin olası bir saldırısının, Bağdat'ın zaferiyle sonuçlanabileceğini yazdı.
Yazıda, "Irak'ın, saldırganları nihai bozguna uğratacak ve ulusal hava sahamızı terk etmeye zorlayacak, Amerikan ve İngiliz saldırganlığına karşı direnişi büyüyor" denilerek, "Iraklıların şu an, herhangi bir saldırganlığı bastıracak ve saldırganların amaçlarına ulaşmalarını engelleyebilecek yeteneği ve gücününün bulunduğu" ifadesi kullanıldı. ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, Irak'ın 10 gün içinde 2 Amerikan uçağına, biri Kuveyt hava sahasında, diğeri Irak'ın güneyindeki uçuşa yasak bölgede füze fırlattığını, ancak uçakların isabet almadan kurtulduğunu açıklamıştı. ABD karşılık verme hakkını koruduğunu çıklamıştı.
31 Temmuz 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED