T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Türkiye'de ilk kez 'kapalı kalp' ameliyatı

Türkiye'de ilk kez Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'nde "damar içi protez" ameliyatı gerçekleştirildi.

İleri yaşlarda görülen göğüs ana damarı balonlaşmasında riski çok yüksek olan açık ameliyat yerine damar içi kafesli suni damar uygulaması, Türkiye'de ilk kez Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'nde yapıldı. Göğüs ana damarında balonlaşma (torasik aort anevrizması) rahatsızlığı olan Aziz Bolulu adlı 46 yaşındaki hasta, kendi rızası ile göğsü açılmadan gerçekleştirilen damar içi protez (stent-greft) yöntemi ile ameliyat edildi. Başhekim Doç. Dr. Kadir Gürkan, aort damarı cerrahisinin ölümcül olabilen, hastanın uzun süreli hastanede kalmasını gerektiren bir durum olduğunu ifade ederek, yeni yöntemle tedavi edilen hastanın ise 3 günde taburcu edileceğini bildirdi.

Ameliyatın aşamaları hakkında bilgi veren Hastane Kalp ve Damar Cerrahisi Şefi Doç. Dr. Fuat Bilgen, Türkiye'de ilk kez uygulanan bu yöntemle, hastanın kasığından 3-4 santimetrelik bir kesik açılarak, damar içerisinden tedavi edildiğini bildirdi. Doç. Dr. Bilgen, aort damarı cerrahisinin hastalara oldukça acı veren, riskin yüzde 30'lara ulaştığı ameliyatlar olduğunu hatırlatırken, Kardiyoloji Şefi Doç. Dr. Ahmet Narin de, Amerika ve Avrupa'da 9 ay önce uygulanmaya başlanan kafesli suni damar yönteminin, bugüne kadar 500'e yakın hasta üzerinde uygulandığını ve başarı oranının yüzde 95'lerde olduğunu kaydetti. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen damar içi kafesli suni damar uygulamasına katılan ve Belçika'da St-Trudo adlı bir hastanede kalp damar cerrahı olan Prof. Dr. Francis Van Elst de, yeni yöntemin Türkiye'de ilk kez uygulanmasına rağmen çok başarılı sonuçlandığını söyledi.

Yeni yöntem, sadece ana damar balonlaşmalarında değil, yırtılmalarda ve travmaya bağlı yaralanmalarda da yapılabilecek. Suni damar kısmı polyester, kafes kısmı nitinol maddelerden oluşan kafesli suni damarın ömrü oldukça uzun. Hasta, hayatının sonuna kadar kullanabilecek. Suni damar, hastanın damar çaplarına ve balonlaşan bölümün uzunluğuna göre önceden sipariş edilebilecek. Ameliyat edilen hasta, sadece birkaç saat yoğun bakımda kalıyor ve 3 gün içinde evine dönebiliyor. Ameliyatın maliyeti şimdilik 10 bin dolar. Herhangi bir komplikasyon çıkması halinde ise bu rakam 20 bin dolara kadar çıkabilir.

 
Stres, ülseri tetikliyor
Mide ve onikiparmak bağırsağının, mide asidi ile sindirim sıvıları tarafından tahrip edilmesi sonucunda ortaya çıkan ve doku kaybı olarak tanımlanan ülser hastalığında en önemli tetikleyici faktörlerden birinin "stres" olduğu bildirildi. Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi Genel Cerahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Sungur, başta ekonomik zorluklar olmak üzere, çeşitli nedenlerden kaynaklanan stresin, toplumda en güncel konular arasında yer aldığını ve birçok hastalıkta olduğu gibi ülserin de en önemli tetikleyici faktörlerden olduğunu söyledi. Polikliniklere başvuran hastalar arasında ülser vakalarına sık rastlandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sungur, "Toplumumuzda ülserli hasta sayısı yüzde 2-6 olarak bilinse de gerçek rakamların daha fazla olduğunu tahmin etmekteyiz" dedi.
31 Temmuz 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED