T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İtibara ince ayar

Fischer'in Türkiye temaslarının sanal olduğunu söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "Bu ekonomiye değil, hükümetin itibarına ince ayar operasyonudur" dedi.

IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in Türkiye ziyareti ve temasları üzerine yazılı bir açıklama yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, "Görünen o ki Sayın Fischer'in ziyareti başarısız olan IMF programını takviye etmek değil, itibarı sıfırın da altına düşen hükümet ortakları ve yandaşlarına (özellikle de faiz ve enflasyon lobisi) biraz olsun itibar kazandırma operasyonundan başka bir şey değildir" dedi.

Programın alternatifi var

Bu hükümetin de, uygulanan ekonomik programın da daha sağlıklı alternatiflerinin bunduğunu hatırlatan Bayramoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sayın Fischer Türkiye' ye geldi ve ekonominin bu hale gelmesinin baş sorumlusu olan hükümetle ve hükümetlere bu konuda yardımda bulunan bürokratlar, bankacılar, bazı sivil toplum örgütleri ile enflasyon ve faiz lobisi ile görüştü. Kısacası körlerle sağırlar, birbirini ağırladı. Bu ağırlamada maalesef ülkenin enflasyon, işsizlik, reel sektör ve borçlanma politikası gibi önemli sorunları yine masaya yatırılmadı. Endişemiz odur ki, Türkiye' nin gerçeklerinden yoksun görüşmeler, birer yemek ziyafetinden öteye geçemedi. Çünkü bugünkü tablonun müsebbibi güç odakları, sebep olduğu bu gerçekleri görmek istemediği gibi gören ve çözüm önerileri üreten çevrelerle de bir arada bulunmaya tahammül edemiyor. Ülkenin bu hale gelmesinin altında yatan gerçek de budur" dedi.

Dalgalı kurdan vazgeçilsin

Sabit kur çıpası kadar dalgalı kur sisteminin de büyük riskler taşıdığını belirten Bayramoğlu, "Acilen bu sistemden vazgeçilmelidir. Reel anlamda yapılması gerektiği kadar devalüasyon yapılmalı ve döviz enflasyona endekslenmelidir. Bu yapılmadığı sürece piyasalardaki belirsizlik sürmeye devam edecek, spekülatif hareketler uygulanan ekonomi programını da sekteye uğratmaya devam edecektir" dedi.

Sıradan memurları ile Türk ekonomisini yönetme çabasındaki IMF'nin uyguladığı programın başarısız olması üzerine de olsa Türkiye'yi başkan yardımcısı düzeyinde ziyaret etmesinin bile olumlu bir gelişme olduğunu hatırlatan Bayramoğlu, "IMF ilişkilerimizin iyi tutulması gereken bir uluslararası kuruluştur" dedi.

IMF'nın yanlışının bedelini biz ödedik

IMF' nin başından beri ayakları yere basmayan, Türkiye gerçeklerine aykırı ve çelişkili bir program tatbik etmeye çalıştığını ifade eden Ali Bayramoğlu, "Program başlarken sabit kur çıpası yöntemini belirleyen ve ısrarla bu yöntemin uygulanmasını isteyen IMF o gün yanlış yapıyordu ve yanlışında ısrarının bedelini hep birlikte ödedik. Ondan sonra ısrar ettikleri sistemden vazgeçip dalgalı kur sistemine geçtiler. Bu sistemin de büyük yanlış olduğunu defalarca haykırmamıza rağmen yine ısrarcı oldular. Gelinen nokta ortada" şeklinde konuştu.

 
6 ayda 52 bin esnaf iflas etti
IMF Başkan Yardımcısı Fischer, hükümet ve TÜSİAD'ın tüm "iyimser" açıklamalarına rağmen, işyerleri ardarda kapanıyor. Ödenmeyen senetler çığ gibi büyüyor. İşsizlerin sayısı artıyor.
Bankaları değil bizi kurtarın
Şubat krizinin ardından hükümeti, "istifaya davet eden" TOBB'un yeni yönetimi bu gün hükümete sunacağı raporla, bankaların yanında reel sektörün de kurtarılmasını isteyecek.
Piyasa takmadı
Fischer morali, borsanın 10.000 direncini aşmasına yetmedi. Endeks 67 puan artıp faizler yüzde 93,7 seviyesine gerilerken, dolar yukarı çıktı.
Pamuk tarlalarında 5 milyon için 12 saat
Çukurova'daki pamuk tarlalarına gelen 120 bin kişi kavurucu sıcaklar altında gündelik 5 milyon liraya 12 saat çalışıyor.
Öksüz'ün yerine Vural
Enis Öksüz'ün istifasıyla boşalan Ulaştırma Bakanlığı görevine MHP İzmir milletvekili ve Grup Başkanvekili Oktay Vural atandı. MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, kabineden bir bakanı Ulaştırma Bakanlığına kaydırmak yerine, Oktay Vural'ı bu göreve atadı. Öksüz'ün Telekom krizi sonrasında istifa etmesiyle atanan Vural 18 Nisan seçimlerinde MHP İzmir Milletvekili olarak parlementoya girdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Oktay Vural, milletvekili olmadan önce Botaş Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyeliği ile Gümre Sanayi Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Atama kararnamesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylandı.
31 Temmuz 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED