T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
'TABLET' DEVRİ BAŞLADI

Kalemle yazı yazılabilen, resim çizilebilen, ses tanıma teknolojisine sahip bilgisayar hayali, Windows XP yüklü Tablet PC ile gerçek oldu.

Bilgisayar sektöründe 'dizüstü bilgisayardan sonraki en büyük devrim' olarak nitelenen Tablet PC, dünyaca ünlü yazılım şirketi Microsoft'un çabalarıyla nihayet son kullanıcıyla buluştu. Microsoft'un 400 milyon dolar Ar-Ge masrafı yaptığı ve tanıtımı için de 70 milyon dolar harcanması planlanan Tablet PC'lerin, pazar payının 2007 yılında yüzde 35'e ulaşması bekleniyor.

5 yıldır Tablet PC geliştirme çalışmalarını yürüten Microsoft'un bugüne kadar 1 milyar dolar harcama yaptığı belirtiliyor. Tablet PC'nin geleceği parlak. Bunun en önemli göstergelerinden biri, uluslararası araştırma şirketlerinden Gartner'ın analizi. Gartner'a göre, Tablet PC'ler 2003'te dünyadaki dizüstü bilgisayar satışlarının yüzde 1.3'üne ulaşacak. Gartner, Tablet PC'nin 2007'de ise yüzde 35 pazar payına ulaşacağını tahmin ediyor.

Windows XP Tablet PC Edition adlı özel bir işletim sistemi kullanan Tablet PC'ler şu anda Acer, FIC, Fujitsu PC Corp., HP, Motion Computing, Tatung Co., Toshiba Amerika Information Systems Inc. ve ViewSonic Corp. adlı firmalar tarafından üretiliyor. Öte yandan Matsushita Electric de Panasonic markası altında Tablet PC üreteceğini açıklamış durumda.

PC'nin gücüyle kalem ve kağıdın özgürlüğününün bir araya geldiği Tablet PC'lerde klavye ve fareye ek olarak dijital bir kalem kullanılıyor. Windows XP'nin tüm özelliklerini taşıyan Tablet PC'lerde ekrana yazılan el yazısı kitap harfleriyle düzgün bir metin dosyası haline getiriliyor. Bilgisayarın ekranını bir kağıda dönüştüren Tablet PC'de ses dosyalarını otomatik olarak metne dönüştürmek mümkün olabiliyor. Bu biz gazeteciler için, (digital ses kayıt cihazları kullanıldığı takdirde) röportajları deşifre etmekten kurtulmamız anlamına geliyor. Ya da haberi ekrana digital kalemle yazmaya üşenenler için, 'sen söyle bilgisayar yazsın!' döneminin başlangıcı.

Gates: Bilgisayarlar insana uyum sağladı

Bilişim endüstrisinin devlerinin de bulunduğu New York'taki bir toplantıda Tablet PC'yi tanıtan Bill Gates, yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti: "Tablet PC, bilgisayarların artık insan yaşamına uyum sağladığını gösteriyor. Tablet PC'nin piyasaya sunulması, mobil bilgisayar kullanımında sadece hayal gücüyle sınırlanabilecek yeni bir dönem başlatıyor. Emin olun ki, şu an sadece yapabilecek- lerimizin çok küçük bir bölümünü gerçekleştirdik." Öte yandan aralarında The New York Times, Forbes Magazine, Slate Magazine ve Financial Times gibi bir çok gazete ve dergi, yayınların Tablet PC üzerinden okunabilmelerini mümkün kılmak için MS İleri Okuma Teknolojileri Grubu ile birlikte çalışıyor.

Hem tablet hem dizüstü

Toshiba'nın Portege 3500 modeli, kablosuz disüstü bilgisayarın gücünü Tablet PC'nin çok yönlülüğü ile birleştiriyor. Türkiye'de satışa sunulan Portege 3500 Tablet PC, 12.1'' TFT ekranı sayesinde oldukça iyi bir görüş açısı sağlıyor. Bu ekran hem günlük olarak notebook'un kullanımını kolaylaştırıyor hem de el ile yazılan notların daha rahat girişinin yapılmasını sağlıyor. Kullanıcılar ekran üzerine kendi yazıları ile çizim yapabilir, el ile not yazabilir, not alabilir, ve e-posta gönderebilir. Kullanıcılar isterlerse yazılarını kendi yazıları olarak koruyabilir veya sayısal metin haline dönüştürebilirler. Portege 3500 serisi entegre Wi-Fi (IEEE 802.11b), Bluetooth kablosuz bağlantı, V.90 56 Kbps modem ve 10/100 network bağlantılarına sahiptir böylece kullanıcılar otellerde, havaalanlarında, evde bilgileri paylaşabilir veya internet'e bağlanabilirler. Ürün ayrıca Intel Pentium III-M 1.333 GHz işlemci, Secure Digital Media, CompactFlash ve Type II PC card slotuna sahip.
www.toshiba-europe.com

Bilgisayarlar en sonunda oturma odasına da girdi

Bilgisayarın, ofis, yol ve hatta yatak odalarında kullanılmasının ardından, artık oturma odalarının baş köşesine kurulmayı başardığı bildirildi. Bu devrimin, DVD-CD çalan, televizyon yayınlarını kaydedebilen, aynı zamanda normal bilgisayar işlevini yerine getiren uzaktan kumandalı bilgisayarlar sayesinde gerçekleştiği bildirildi. ABD'deki Comdex Fuarı'nda, Gateway firması tarafından teşhir edilen "Ev Eğlence Sistemi" büyük ilgi gördü. Aslında gelişmiş bir bilgisayardan başka bir şey olmayan sistem, 106 santimlik plazma ekran ve 2.0 Ghz. gücünde Pentium-4 işlemci, TV alıcı ve CD/DVD karma sürücüsünden oluşuyor. Yetkililer, sistemin 4.000 dolardan satıldığını bildirdiler.

 
WEB GEZGİNİ
Digital imza nedir?
E-Devlet uygulamalarına geçişle birlikte kağıt üzerine attığımız imza da digital yani sayısala dönüşecek. Peki dijital imza nedir ve ne işe yarar? İşte bu sorulara cevap veren ve digital imza hizmeti veren Global Sign'in hazırladığı web sitesi.
dijitalimza

Osmanlı'ya dair
Osmanlı Devleti'nin site yöneticilerinin ifadesiyle "keşfedilmesi" amacıyla hazırlanan TheOttomans, İngilizce ve Türkçe hazırlanan geniş bir kaynak. Site, Tarihçe, Askeri Yapı ve Savaşlar, Harem ve Sultanlar, Sanat ve Kültür konu başlıklarının yanısıra, haritalar ve forumlar içeriyor.
theottomans

NET KİTAP
Projelerinize AutoLISP ile güç verin!
Hüdayim Başak'ın kaleme aldığı AutoCAD Ortamında AutoLISP ile Programlama, AutoLISP dilinin inceliklerinin ve DCL (Diyalog Kontrol Dili) ile arayüz tasarımının yanı sıra AutoCAD ile ilgili temel bilgileri de içeriyor. Programlama dillerinin temel bileşenleri olan fonksiyonlar, döngüler, dosya kontrolleri ve veritabanı yönetim teknikleri gibi pek çok konu, zengin örnek ve uygulamalarla anlatılıyor. pusula

3.06 GHZ işlemci dünya ile aynı anda Exper'de
Exper dünya ile aynı anda Intel'in en son işlemcisi olan Intel Pentium 4 3.06-GHz'i Türkiye bilişim pazarına sunuyor. Intel'in yeni hyper threading teknolojisini kullanan işlemci, 2 işlemci varmış gibi hareket ederek bilgisayarın performansını arttırıyor ve programların çok daha hızlı işlemesini sağlıyor. Datateknik Ürün Yönetmeni M.Sait Okumuş; Intel Pentium 3.06GHz işlemci ile sunulacak olan Exper 400XE modelinin; 512 MB RDRAM bellek, 64 MB Nvidia Geforce 4 MX 440, 80 GB/7200 rpm hard disk, 17î Flat monitör ve DVD+CDRW COMBO özelliklerini içerdiğini, 400XE modelinde aynı zamanda subwoofer hopalör sistemi ile microsoft kablosuz klavye ve mouse kullanıldığını belirtti.
3 Aralık 2002
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED