T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
Ekmek arası dizi

Ekmek Teknesi, mahallelinin kendisine Nusrettin Baba diye seslendiği fırıncı Nusret ile karısı, beş kızı ve kayınbiraderi ekseninde gelişen neşeli hikâyeyi anlatıyor. Bu gün dördüncü bölümüyle ekrana gelecek dizi, karikatürize tipleri, kullanılan sokak dizi ve renkli söz dokusuyla dikkat çekiyor.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU Dizilerden yana oldukça şanslı olan atv'de, Çocuklar Duymasın ve Asmalı Konak'tan sonra, izlenme rekorları kırmaya aday görünen yeni bir dizi daha başladı. Yapımcılığını Osman Sınav'ın üstlendiği, senaryosunu Hasan Kaçan, Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener ve Elif Aktuğ'un yazdığı Ekmek Teknesi. Savaş Dinçel, Sermin Hürmeriç, Peker Açıkalın, Selin Dilmen, Fatih Kaçan, Kadir Çöpdemir'in rol aldığı dizi, severken de döverken de silâhı mizah olması hasebiyle mahallelinin kendisine, Nusrettin Baba diye seslendiği fırıncı Nusret ile karısı, beş kızı ve kayınbiraderi ekseninde gelişen hikâyeleri anlatıyor. Bugün dördüncü bölümüyle yayınlanacak dizi, oldukça dikkat çekti. Mahalle yaşantısındaki sıcaklığıyla daha önce çekilmiş Perihan Abla ve İkinci Bahar gibi dizilerden tatlar, esprileri ile de durum komedisi özelliği taşısa da; karikatürize tipler, kullanılan sokak dili ve renkli söz dokusuyla diğer dizilerden farklılığını ortaya koydu.

    Sitcomlar mizah boşluğu doğurdu

    Dizinin setinde tanıştığımız ve izleyicinin Kim Bunlar, Cümbüş Sokak, Çiçek Taksi ve Gülşen Abi gibi hepsi de beğeniyle izlenen dizilerde gördüğü Peker Açıkalın, "Gerçek yaşamı yansıtmaya imkân tanıyan zeminler az. Bir sitcom furyasıdır gidiyor. Bana, bunlar seyircinin beğenisini, düşüncesini, gülme istemini etkiliyormuş gibi geliyor. Bu Amerikalılar için geçerli olabilir ama Türk halkı buna bir iki dizi haricinde fazla prim vermiyor. Geride de sokaktaki insanın espri ve mizah anlayışı açığa çıkıyor. Biz bu boşluğu doldurmaya adayız" diyor. Ekmek Teknesi bu boşluğu doldurur mu bilinmez ancak görünen bir şey var ki, o da iddialı dizileriyle hafta içini dolduran atv'nin, Cumartesi ratinglerini de bu diziyle doldurduğu...

    Osman Sınav ekranlara bir oyuncu daha kazandırdı

    Yapımcısı, senaristleri ve oyuncu kadrosuyla ortaya iyi bir iş çıkaracağı izlenimini veren Ekmek Teknesi adlı diziyi daha iyi tanıyabilmek için bir gece vakti Kuzguncuk'taki setinin yolunu tutuyoruz. Şirin bir mahallede yine şirin bir ev karşılıyor bizi. Evin içine girdiğimizde sıcak ve samimi bir havayla karşılaştığımız için ilk dakikadan itibaren oradaki elektriğe biz de kapılıyor ve 'abi'li, 'baba'lı söyleşimize başlıyoruz. Senaryo ekibinde yer alan, dizide de "Herodot Abi" karakteriyle başarılı bir oyunculuk sergileyen Hasan Kaçan'a, durduk yerde bu oyunculuğun nereden çıktığını sorduğumuzda, "Her şey Osman Sınav'ın başının altından çıktı" cevabını alıyoruz. "Hani düğünlerde birilerine hep ısrar ederler kalk oyna diye. O da oynamak istemez ama sonunda ısrarlar üzerine kalkar ve şıkkıdı şıkkıdı oynar. Benimki de biraz öyle oldu" diyor Kaçan ve devam ediyor: "Senaryoda yer alan bu karakteri anlatırken, Osman Sınav bunu sen oyna dediğinde ilk önce dalga geçiyor zannettim ama gerçekmiş. Ben böyle bir şey yapabileceğime inanmıyordum. O, yapabileceğimi görmüş ve inanmış. Zaman içinde beni de inandırdı ve kalktım şıkkıdı şıkkıdı oynadım." Diziyi seyrederken, karikatürize tipler ve ilginç lâfların bize bir zamanların efsane mizah dergisi Gırgır'ı hatırlattığını söylediğimizde, "Öyle bir hava varsa doğru yoldayız demektir" diyor Kaçan ve ekliyor: "Biz, bu diziyle o nabzı yakalama arzusu ve iştiyakindeyiz. İnşaallah Gırgır'ın ekrandaki versiyonu oluruz."

    Bu ilk hadise inşaallah son olmaz

    İlk defa bir dizide rol alan radyo programcısı Kadir Çöpdemir, "Bu ilk hadisemiz, inşaallah son olmaz" derken Peker Açıkalın gülüyor. "Peker üstattır. Son olacak gibi geliyorsa demek ki ayvayı yedik" diye devam ediyor Çöpdemir. Radyodaki programına da devam eden Çöpdemir'e "Dizi seni bozmasın" dediğimizde, "Şimdilik bozmayacak gibi gözüküyor. Hatta bunu bir gece evde çayımı karıştırırken düşündüm. Bu işler radyoculuktan daha mı keyifli diye. O kadar çok karıştırmışım ki çay üzerime döküldü kendime geldim. Ondan sonra ikisini de yaparsın sen dedim" diye konuşurken, Peker Açıkalın karışıyor söze ve "Oyunculuk çok daha keyifli" diyor. Çöpdemir devam ediyor: "Bana çok sıcak geliyor bu dizi. Aile var, mahalle var, karikatür tipler var, ilginç lâflar var. Bunlar da bu diziyi diğerlerinden ayırıyor. Ayrıca bir apartıman dairesi değil, yaşayan bir mahalle var." Burada anlıyoruz ki eleştiri sitcom'lara geliyor.

    Çekim arasında kazaklar örülüyor

    Hasan Kaçan'la konuşurken ellerinde şişlerle kazak ören evin kızları dikkatimizi çekiyor. Biri, elindeki kazağın güzel olup olmadığını mahallenin kıskanç ve maço tipi Korkut'u oynayan Cem Kılıç'ın üzerinde denerken, evin paragöz küçük kızını canlandıran Arzu Oş, çekimler uzun sürdüğü için bütün kızların çıkıp yün aldıklarını ve çekim aralarında harıl harıl kazak ördüklerini söylüyor. "İpleri çözdüğümüz gibi mahalleyi de çözdük" diyor Arzu Oş. Kısa zamanda mahalleliyle kaynaştıklarını, sürekli ziyaretçilerinin olduğunu anlatıyor.

  •  
    Devrim'le Günbegün
    Hakkı Devrim'ın sunduğu Hakkı'yla Sohbet adlı program bundan böyle "Hakkı Devrim'le Günbegün" adıyla izleyenlerle buluşuyor. Formatında da düzenlemeler yapılan programa, her hafta tanınmış bir isim konuk oluyor. Devrim ve konuğu son bir hafta içinde Türkiye'nin gündeminde yer alan olaylar üzerine konuşuyor. Programda, 'görünür'deki olayların ve tartışmaların 'görünmeyen' boyutu tartışmaya açılıyor.
    Cnn Turk / 21.05

    Makedonya belgeseli
    Daha önce izleyemeyen seyirciler için Banu Avar'ın hazırladığı Ohri Belgeseli yeniden ekranlara geliyor. Ohri Ohri Güzel Ohri Belgeseli, Sami ve Rezzan Rezzak çiftinin yaşam öyküsü ekseninde Makedonya tarihini ekrana getiriyor. Biri bir döneme damgasını vurmuş bir belediye reisi, öbürü tüm Yugoslavya'da adı nineden toruna bilinen Rezzan öğretmenin hikayesini anlatan belgesel, dönem şartlarını ve Makedonya'yı betimliyor. Tv 8 / 16.10
    Boğaziçi'ne sığınanlar Bugün, Nazi dönemini İstanbul'da geçirmiş olan iki Alman mülteci çocuğunun yaşamını konu alan ve Türk-Alman ilişkileri tarihçesinin bilinmeyen bir kesitini anlatan "Boğaziçi'ne Sığındık" adlı belgesel ekrana getiriyor. Belgeselde Adelheid Scholz, "dönemin nasıl Avrupalaştığını", "Atatürk'ün yasa haline getirdiği okula gitme zorunluluğunu" ve "Yetişkinlerin Latin harflerini sökme çabalarını" anlatırken, Cornelius Bischoff da, "savaş sırasındaki izlenimlerini" anlatıyor.
    Cnn Türk / 22.05

    Bayramlık sohbet ve müzik Ünlü showman, tiyatro sanatçısı Yalçın Menteş, bugün ünlü konuklarıyla tv8 ekranlarına geliyor. Menteş, Onur Mete, Bengü, Faruk K., Zeynep Mansur ve Şebnem Özinal'ı konuk ediyor. Bayram coşkusunu ekrana yansıtan programda bayramlık bir sohbet ve müzik yeralıyor.
    Tv 8 / 21.00

    Bir demet türkü, bir demet şarkı Mahmut Tuncer Show Bayram Özel Programı'nda Türk Sanat Müziği sanatçısı Pınar Altınok, Türk Halk Müziği sanatçısı Seher Dilovan, Özgün halk müziğinin sevilen seslerinden Servet Kocakaya ve Uğur Işılak konuk oluyor. Programda sanatçılar birbirinden güzel eserleri seslendiriyor.
    Kanal 7 / 21.30
    7 Aralık 2002
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED