T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Konuşma yasağı ile kekemelik tedavisi

Kelimelerin ve hecelerin tekrarı hastalığı olarak bilinen kekemelik, erkek çocuklar için büyük bir risk oluşturuyor. Türkiye'de 3.5 milyon kişinin sorunu olan bu rahatsızlık pekçok nedenden ortaya çıkabiliyor.

Kelimelerin ve hecelerin tekrarı hastalığı olarak bilinen kekemelik, erkek çocukları için büyük bir risk oluşturuyor. İki yıldır Bakırköy'de kekemeliğin düzeltilmesi üzerine eğitim veren "Sim2000 Konuşma Bozuklukları Merkezi" kurucusu İsmet Kahraman, kekemeliğin çoğunlukla erkeklerde görüldüğünü söyledi. Pedagog ve konuşma terapisti olan Kahraman, kekemeliğin ülkemizde 3.5 milyon insanın sorunu olduğuna dikkat çekerek, ortalama 30 kekemeden 29'unun erkek olduğuna işaret etti. Rahatsızlığın nadiren bayanlarda da görülebileceğinin altını çizen Kahraman, kekemeliğin esas nedeni olarak korkuyu gösterdi. Bu rahatsızlığın, özenme ve kekeme anne babayı taklit etme yoluyla da oluşabileceğini söyleyen Kahraman, "Kekemelik tıp bilimince tam olarak çözülebilmiş değildir" dedi.

Oğlu için araştırdı ve buldu

Kendi oğlunun da 3.5 yaşındayken ani bir şok üzerine kekeme olduğunu belirten Kahraman, 45 gün içinde oğlunu tedavi ettiğini ve bu merkezi de bu olaydan yola çıkarak kurduğunu söyledi. Merkezlerinde yavaş konuşma eğitimi ve bilgisayar destekli okuma eğitimi verdiklerini anlatan Kahraman, eğitimin ilk 15 gününde de hastaya konuşma yasağı koyduklarını belirtti. Bu yasağın kişinin kendi konuşmasını unutmasına yönelik olduğunu ifade eden Kahraman, kekemelerin en büyük sorununun, hızlı konuşma isteğinden kaynaklandığını belirtti. Bir de derneklerinin olduğunu söyleyen Kahraman, doktor, öğretmen, yazar, müzisyen gibi birçok meslekten hastalarının olduğunu belirtti. Kahraman, şarkı söylerken kekemeliğin yaşanmamasına da dikkat çekti.

RUS ORDUSUNUN TEKNİĞİ

25 yıldır kekeme olan ve 40 gündür merkeze devam eden Gökhan Yalın, aldıkları eğitimin çok işe yaradığını belirterek, "Ben eskiden iki kelimeyi bir araya getiremezdim" dedi. Aynı zamanda bir müzisyen olan Yalın, şarkı söylerken kekemeliğinin geçtiğini vurguladı. 30 yıldır kekeme olan Mustafa Beyer ise, eğitime yirmi gün önce başladığını ve konuşmasının tamamen değiştiğini belirtti. Birçok psikiyatriste de başvurduğunu anlatan

Beyer, "Doktorlar, rahatsızlığıma bir çözüm bulamadılar. Buraya tesadüfen geldim. Çok büyük bir şans bu. Kekeme olan tüm herkese buraya gelmelerini öneririm" diye konuştu. Merkezin kurucusu İsmet Kahraman, merkezlerinde kullanılan tekniğin Rus ordusunda 35 yıldır kullanıldığını söyleyerek, "Bu teknik kanıtlanmıştır" dedi. Merkeze, 0212-542 16 20 ve 572 32 71 No.'lu telefon numaralarından ulaşılabiliyor.

Titiz aile kekemelik sebebi

Uzmanlar kekemeliğe erkeklerde daha sık rastlandığını belirtiyor. Kekemeliğin 3 ila 5 yaş arasında ortaya çıktığını ifade eden uzmanlar, bu rahatsızlığın nedeni olarak da, aile içi problemleri gösteriyor. Psikoterapist ve psikiyatri uzmanı Dr. Orhan Çelik, kekemeliğe aile içindeki gerginliklerin sebep olduğunu belirterek, özellikle erkek çocuklarında bu rahatsızlığın görülme oranının kızlara nazaran daha yüksek olduğunu ifade etti. Çelik, annelerin erkek çocuk üzerinde fazlaca etkili olduğuna işaret ederek, annenin titiz, düzenli, disiplinli, kuralcı, evhamlı ve cezalandırıcı yapısının kekemeliğin esas nedeni olduğunu ifade etti. Kız çocuklarında kekemeliğin seyrek görülmesinin nedenini, kızların daha uysal ve itaatkar yapısına bağlayan Çelik, "Erkek çocukları hırçın ve yaramaz mizaçlıdır. Baskı görmesi yanlıştır. Kekemelik nedeni olabilir" diye konuştu.

  • ÜRÜN DİRİER İSTANBUL

  •  
    Evlilikte uyumun sırrı EMPATİ
    Evli 150 kişiyle yapılan bir araştırma, evlilik uyumunu belirleyen en anlamlı unsurun "empati" olduğunu gösterdi.
    İlköğretim öğrencileri tiryaki olma yolunda
    Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce yapılan araştırmada, ilköğretim okullarındaki öğrencilerin yüzde 23'ünün sigara içtiği belirlendi.
    KEMERİNİZİ SIKMAYIN!
    Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yücesoy, "Çok sıkı bağlanan kemer ya da korse, asitlerin geriye kaçmasına ve mide kapağının gevşemesine neden olabilir" dedi. Yücesoy, yiyecek ve içecekler kadar, kullanılan eşyaların da mide sağlığı açısında büyük önem taşıdığını söyledi. Kemerlerin çok sıkı bağlanmaması ve şişman kişilerin korse takmaması gerektiğine işaret eden Yücesoy, şunları anlattı: "Çok sıkı bağlanan kemer ya da korse, asitlerin geriye kaçmasına ve mide kapağının gevşemesine neden olabilir. Karabiber, acı biber, çiğ soğan ve sarımsak ise asit salgısını artırdığı için yemekborusu kapağının gevşemesine yolaçar. Ayrıca, sigara midenin hareketlerini bozar. Safra asitleri ve pankreastaki asitler geriye kaçar ve görevlerini yapamaz. Aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler ile içecekler de midede yaralara neden olur. "
    4 saatlik gırtlak ameliyatı ile sağlığına kavuştu
    Seyfi Demirsoy SSK Buca Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Servisi'nde "ilk gırtlak ameliyatı", üç çocuk annesi bir kadına yapıldı. SSK Başhekim Yardımcısı ve KBB Klinik Şefi Op. Dr. Atıl Birol, gırtlak kanseri nedeniyle nefes alamayan Meral Gültepe'nin dört saat süren bir ameliyatla sağlığına kavuştuğunu bildirdi. Dr. Atıl Birol, operatör doktorlar Erdal Gül, Serap Güralp ve Özgür Uslu'nun yer aldığı ameliyat ekibinin, Gültepe'ye genel anestezi uygulayarak dört saat süresince (gırtlağın tamamıyla çıkartılması) ve (boyundaki tümörlü lenf bezlerinin temizlenmesi) operasyonunu yaptıklarını söyledi.
    7 Aralık 2002
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED