T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Temiz toplum manifestosu

Ankara Ticaret Odası, son 20 yıldır halkın kanını emen yolsuzlukları belgeleriyle birlikte rapor etti. ATO Başkanı Sinan Aygün tarafından hazırlanan raporda, şimdiye kadar ortaya çıkarılan yolsuzlukların aysbergin görünen yüzü olduğunu vurgulayarak, "Ülkenin tutulacak dalı kalmamıştı ve pis kokular neredeyse her yeri sarmıştı" dedi.

ATO, son 20 yıldır halkın kanını emen yolsuzlukları belgeleriyle birlikte rapor etti. Başkan Sinan Aygün tarafından hazırlanan raporda, yolsuzlukla mücadele konusunda AK Parti hükümetine uyarılarda da bulunuldu. Raporda, "Eğer yapanın yanına kâr kalmadığı bir düzeni sağlayabilirsek, ekonomik sorunlarımız kısa sürede ortadan kalkmış olur" denildi. Raporun "önsözü"nde, şimdiye kadar ortaya çıkarılan yolsuzlukların aysbergin sadece görünen yüzü kadar olduğu vurgulanarak, "Şimdi ileriyi daha iyi görme fırsatı vardır. İktidarı oluşturan siyasetçiler bu konuda sorumluluk taşımalı ve eş-dost baskısından uzak kalmayı unutmamalıdır" görüşüne yer verildi.

Devletle birlikte sivil güçler de harekete geçmeli

ATO'nun raporunda, yolsuzluk illetinden kurtulmak için öncelikle devletin organize güçlerine paralel olarak sivil güçlerin de harekete geçirilmesi gerektiğini kaydedildi. Raporda, şunlar belirtildi:

"Önceki iktidarlar döneminde ülkenin tutulacak dalı kalmamıştı ve pis kokular neredeyse her yeri sarmıştı. Ülkenin geleceğine ipotek koyan, vatandaşla devletin arasını açan, dürüstçe çalışmayı ve hak aramayı zorlaştıran bu durum düzeltilmedikçe, ne ekonomik ne de sosyal kalkınmamız mümkün olur. Ülkenin binbir güçlükle kazandığı, kalkınmaya ve halkın refahına harcanması gereken paralar birkaç bin sülük tarafından emilmiştir. İşadamı, bürokrat ve siyasetçi bağlamında yaşananlar henüz tam anlamı ile ortaya konulamamıştır. Menfaat çetelerinin ve nüfus istismarcıları adına yol açtıkları zararın gerçek boyutunu bilmek zordur."

Ülkede kimsenin yolsuzluğa tahammülü kalmadı

Bununla birlikte Türkiye'nin yolsuzluklar konusunda geldiği noktanın, "tüm sınırların aşıldığı, tahammülün kalmadığı, bıçağın kemiğe dayandığı" nokta olduğu da vurgulanan raporda, "Halkımızın artık, sofrasından eksilen her bir zeytinin, bir dilim peynirin, gramajı eksilen ekmeğinin, yapılmayan yolunun, akmayan suyunun, pahalanan elektriğinin, artan vergilerinin, okutamadığı çocuğunun, alamadığı belediye hizmetlerinin, güvensiz park ve caddelerin ardında 'yolsuzluk kıskacı'na bir ülkede yaşamanın yattığını da bilmektedir" denildi.

'Üç maymun'u oynuyorsak alnı açık dolaşma hakkımız yok

ATO'nun raporunda, yolsuzluklara göz yumulduğu, hesap sorulmadığı, 'görmedim, duymadım, söylemedim'lerle 'üç maymun' oynandığı sürece toplum olarak suçlu duruma düşüldüğü ifade edildi. 'Çete-siyaset-bürokrat' üçgenine vurgu yapılan raporda, halkın sofrasından eksilen her bir zeytinin arkasında 'yolsuzluğun' olduğu belirtildi. Raporda "Dünya Bankası'nın 'yasadışı ödemeler indeksi'nde Türkiye 1. sırada, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün indeksinde ise 10 üzerinden 3.6 katsayı ile Filipinler, Mozambik ve Zambiya gibi ülkelerle aynı grupta yer alıyor. Eğer biz, devleti soymayı alışkanlık haline getirmiş kimi kesimlerin bu 'saadet zinciri'ni kıramazsak, içimizdeki 'titan'ları temizleyemezsek, hiçbirimizin alnı açık dolaşmaya hakkı yoktur" denildi.

Yolsuzluk batağında üreyen sinekler

ATO'nun raporunda, "yolsuzluk batağı"nda sineklerin en çok ürediği kavşak noktaları şöyle sıralandı: "Yatırım projeleri, ihaleler, krediler, transfer ödemeleri, Hazine arazilerinin istilası, gecekondu ve imar affı kararları, özelleştirme uygulamaları, ihracat ve ithalat kota kararları, memur alımları, mevsimlik işçi alımları, yabancı yatırım kararları, ormanların kullanıma açılması, tarım topraklarının imara açılması, gümrük müdürlükleri, tayin, terfiler, vergi yasalarının karmaşıklığı, yüksek para cezaları, düşük ücret, siyasi partilerin finansmanı, etkin olmayan adli sistem, şeffaf olmayan yönetim, kurumsal kontrolün yetersizliği."

Hortumlanan paralarla ne yapılır?

Bankalardan hortumlanan 12 milyar dolarla:

  • 70 milyona adam başına 26 dolar verilebilir.

  • Okullar için 12 milyon adet bilgisayar alınabilir.

  • Tanesi 300 milyon dolardan 40 Boğaz köprüsü yapılabilir.

  • 800 bin konut inşa edilebilir.

  • 2 milyon memura 350 milyon TL. verilebilir.

  • 200 yataklı ve tam donanımlı 400 hastane yapılabilir.

  • 980 bin aileye 10 milyarlık araba alınabilir.

  • Aylık 100 milyon liradan 7 milyon öğrenciye bir yıl karşılıksız burs sağlanabilir.

  • Her biri 1 milyar dolardan 12 dev baraj yapılabilir.

  • Tanesi 150 milyon dolardan 80 adet yolcu uçağı alınabilir.

  • Her biri 100 milyar liradan 84 bin 500 okul yapılabilir.

    Yolsuzluk adil olmayan bir vergi

    Ekonomiyi doğrudan etkileyen yolsuzluk endeksinde bir puanlık artış, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında en az yüzde 11'lik bir azalışa neden oluyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün verilerinden derlediği bilgiye göre, yolsuzluk, sadece doğrudan değil, dolaylı yabancı sermaye girişlerini de olumsuz etkiliyor. Ekonomideki dengeleri ve dengeli sürdürülebilir ekonomik büyümeyi de olumsuz etkileyen yolsuzluklar, "adil olmayan bir vergi olarak değerlendiriliyor", yolsuzlukların ölçüldüğü yolsuzluk endeksindeki bir puanlık artış, vergi oranını yüzde 3.6 oranında yükseltmekle eşdeğer bir olumsuz etki de meydana getiriyor. Ekonomide çok önemli bir maliyete sebep olan yolsuzluk, devlet ile ahlaki değerlere olan güveni azaltıyor ve aynı zamanda ekonomik maliyetleri yükseltip gelir adaletsizliği ile yoksulluğu destekliyor. Yolsuzluk endeksinin yükseldiği ülkelerin borçlanma maliyetinin artması nedeniyle, uygun koşullu borçlanma imkanı da ortadan kalkıyor.

  • EVİN GÖKTAŞ, ANKARA

  •  
    Şener: Doğalgazda fahiş fiyatlar verilmiş
    Dış ülkelerle yapılan doğalgaz anlaşmalarında dünya maliyetinin çok üzerinde fiyat verildiğini açıklayan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, "Her biri ayrı birer inceleme konusu, önemli sıkıntılar, önemli yükümlülükler var" dedi.
    Tüzmen: Irak'ta aynı senaryo istemiyoruz Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen "Körfez krizi 80 milyar, terörle mücadele 100 milyar dolar, toplam 180 milyar dolar zarara girdik. Aynı filmi izlemek istemiyoruz" dedi.
    KOBİ'lere devlet yardımları artacak
    Koç, Türk lokumunu yabancıya sevdirdi
    Açlık sınırı 428 milyon lira oldu
    Kamu-Sen, Kasım 2002 itibarıyla iki kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 1 milyar 215 milyon 92 bin liraya yükseldiğini belirledi. Kamu-Sen'in 2, 3 ve 4 kişilik bir ailenin aylık temel harcamalarını baz alarak yaptığı araştırmaya göre, 2 kişilik bir ailenin 2001 Kasım ayı sonunda 952 milyon 197 bin lira olan "yoksulluk sınırı" tutarı, Kasım 2002'de 1 milyar 215 milyon 92 bin liraya yükseldi. 4 kişilik ailenin 2001 Kasım sonunda 322 milyon 56 bin lira olan "açlık sınırı" da Kasım 2002 sonunda 428 milyon 584 bin lira olarak açıklandı. Kasım 2001'de iki kişilik bir ailenin geçinebilmesi için 650 milyon 465 bin lira gerekirken, Kasım 2002'de bu miktar 830 milyon 147 bin liraya ulaştı. Kasım 2001'de 3 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için 796 milyon 906 bin lira gerekirken, Kasım 2002'de bu miktar 1 milyar 16 milyon 971 bin liraya çıktı.
    IMF teknik heyeti hafta başı geliyor
    Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF teknik heyetinin, dördüncü gözden geçirme çerçevesindeki çalışmaları, 9 Aralık Pazartesi günü başlayacak. Alınan bilgiye göre, IMF uzmanlarının bir kısmı Ankara, diğer kısmı ise İstanbul'da çalışmalar yapacak. Noel tatiline kadar Türkiye'de kalacak olan Kahkonen başkanlığındaki heyet ile enflasyon, büyüme ve faiz dışı fazla konuları üzerinde görüşülecek. Görüşmelerde, 2002 yılı bütçe ve makro ekonomik hedeflerinin gerçekleşmeleri de gözönünde bulundurularak, 2003 yılı geçici bütçesi, 2003 yılı enflasyonu, büyüme rakamı ile faiz dışı fazla rakamları belirlenmeye çalışılacak. Dördüncü gözden geçirmenin, Ocak ayı içinde tamamlanması ve IMF yönetimi tarafından da onaylanması halinde, yaklaşık 1.6 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması bekleniyor.
    Toprak'ın fabrikası Şubat'ta faaliyette
    Toprak Holding'in Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde yaptırdığı yağ fabrikasının Şubat ayında üretime geçeceği bildirildi. Yağ Fabrikası Müdürü Vahap Arpacık, yem fabrikasının yüzde 98'nin tamamlandığını belirtti. Arpacık, " Yem fabrikasının ise yaklaşık bir ay önce üretime geçti. Yem fabrikasında tablet yem üretiyoruz. Tablet yemi bölgede üreten fabrika yoktu. Yem fabrikasının günlük üretim miktarı yaklaşık 500 tondur. Yağ fabrikasının da üretime geçmesiyle birlikte bu 2 fabrikada çalışan işçi sayısı 300'e yükselecek. Mermer üretimi yapılan diğer fabrikada da 300 kişi istihdam ediliyor"
    7 Aralık 2002
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED