T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
KOBİ'lere devlet yardımları artacak

Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, 1996 yılından beri uygulanmakta olan ihracatta devlet yardımlarından, şimdiye kadar 10 bin 142 firmanın yararlandığını ve bu firmalara toplam 66 milyon dolar destek ödemesi yapıldığını bildirdi. Kayalar'ın verdiği bilgiye göre, firmaların en fazla yararlandığı ikinci teşvik ise araştırma-geliştirme (AR-GE) harcamalarının desteklenmesi oldu. Türkiye'deki sanayi işletmelerinin yüzde 98-99'unu KOBİ'ler oluşturmasına karşın, bu işletmelerin, devlet yardımlarından ve kredilerden yeterince yararlanamadığını kaydeden Kayalar, KOBİ'lerin, toplam kredilerden yüzde 4-5 pay aldığını söyledi. Kayalar bu payı artırmak için, AB İşletmeler Politikası ile uyumlu "KOBİ Stratejisi" hazırlandığını açıkladı.

FİRMALARA YAPILAN TEŞVİKLER

Çevre desteklenmesi yardımı:
Uluslararası pazarlara giriş için aranan kalite sertifikasyon giderleri, yüzde 50 oranında karşılanıyor. ISO 9000, ISO 14000 kalite sistemi ve çevre yönetim sistemi belgeleri ile CE işareti kullanabilmek amacıyla yapılacak giderler bu kapsamda. 1996'dan bugüne kadar 217 firma bu destekten yararlandı.

Personel eğitim yardımı:
KOBİ'lerin, özellikle dış ticaret konularında personel eğitimiyle ilgili olarak yapacakları harcamaların yüzde 50'si devlet tarafından hibe olarak karşılanıyor. Bugüne kadar 5 firma yararlandı.

Nitelikli istihdam desteği:
Sektörel dış ticaret şirketlerinin dış ticaret işlemlerini yürütmeye yardımcı olacak tecrübeli ve yüksek öğrenimli yönetici ve eleman istihdamını hedefleyen istihdam yardımından da 9 firma yararlandı.

Patent, Endüstriyel Tasarım ve Faydalı Model Tescili Yardımı:
Gerçek kişilerin bireysel çalışma sonucunda yarattıkları teknoloji geliştirmeye yönelik fikri ürünlerin tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne yapacakları tescile ilişkin ödemelerin yüzde 75'i destekleniyor.

Yurtdışı fuarlara katılım desteği:
Firmaların, yurtdışı fuarlardaki stand kirası, numune taşıma giderleri başta olmak üzere yapılacak harcamaların yüzde 80'i destekleniyor. 1996'dan bugüne kadar 8 bin 980 firmaya 38.9 milyon dolar destek sağlandı.

Pazar araştırması desteği:
Bir işletmenin ürünlerine yeni pazarlar araştırması, bu pazarlardaki rekabet ve satış şansını değerlendirmesi veya halen bulunduğu pazarlarda ürün durumunu değerlendirmeye yönelik pazar araştırması yardımından bugüne kadar 240 firma yararlandı.

Yurtdışı mağaza desteği:
Yurtdışında ofis, mağaza, showroom, gibi adlar altında açılacak birimlerin iki yıllık kiraları, demirbaş alımına ilişkin giderleri ve tanıtım harcamaları destekleniyor. 1996 yılından bugüne kadar 47 firma bu destekten yararlandı.

Marka desteği:
Markalaşma potansiyeli olan firmaları teşvik etmek için destek sağlanıyor. Firmaların yapacakları her türlü tanıtım, pormosyon, tutundurma ve pazarlama faaliyetleri için yapılacak harcamaların yüzde 50'si, firma başına toplam 1 milyon dolara kadar destekleniyor. Bugüne kadar 18 firmaya destek sağlandı.

AR-GE desteği:
AR-GE harcamalarına yüzde 60'a varan oranlarda hibe veya hem hibe hem ucuz kredi şeklinde destek sağlanıyor. Bu kapsamda 1996'dan bugüne kadar 626 firmaya 23.3 milyon dolarlık destek verildi.



7 Aralık 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED