T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Türkiye ile Çin'in rekabeti kızışacak

Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye olan Çin'e uygulanan miktar kısıtlamalarının kaldırılması nedeniyle, AB ve ABD pazarında Türkiye-Çin rekabeti artacak

Küresel ekonominin en büyük oyuncularından olan Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) üye olmasının, özellikle hazır giyim ihracatı açısından, Türkiye'yi, ABD ve AB pazarında rekabette zorlayacağı belirtiliyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik Gelişmeler" adlı dergide geçen yıl 11 Aralık'ta gerçekleşen Çin'in DTÖ üyeliği, önlem alınmaması halinde, Türkiye'nin rekabet gücünün olduğu ürünlerde, pazar payının azalmasına yol açabilecek.

Miktar kısıtlamaları kalkacak

DTÖ üyeliğinden sonra, Çin'e karşı uygulanan miktar kısıtlamalarının çoğunun kalkacağına işaret edilen yazıda, böylece Çin'in gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler pazarlarına girişte serbestlik ve çok taraflı müzakerelere katılma imkanı elde edeceği, DTÖ'nün anlaşmazlıkların halli mekanizmasına başvurabileceği belirtildi. Yazıda, bu durumun, Çin'in zaten çok güçlü olduğu uluslarararası ticarette etkisini daha da artırarak, rekabet gücünün olduğu ürünlerde Türkiye'nin pazar payının küçülmesine neden olabileceğine işaret edildi.

Çin'in, tekstil, inşaat, gıda dahil birçok sektörde, uluslararası pazarlarda Türkiye'nin önde gelen rakipleri arasında bulunduğu hatırlatılan değerlendirmede, Çin'de birim işgücü maliyetinin Türkiye'den yüksek olduğu kaydedildi. Çin'in rekabetçi gücünü gösteren sektörün, tekstilden daha çok yüksek işgücü verimliliğine sahip bulunduğu hazır giyim ürünleri olduğuna dikkat çekilen yazıda, "Bu nedenle özellikle hazır giyim ürünleri ihracatında Türkiye'nin sahip olduğu pazar payını Çin'e karşı korumak için önlem alınmalıdır" uyarısına yer verildi.

AB'de Türkiye'den başarılı

Değerlendirmeye göre, AB ile gerçekleştirilen gümrük birliğine ve bu pazara girişte sahip olduğu tercihli haklara rağmen, Çin, AB pazarında Türkiye'den daha fazla pay alabildi. Yazıya göre, 2001 itibariyle, AB'nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında 2'nci sırada bulunan Çin, AB'nin toplam ithalatının yüzde 7.4'ünü karşılıyor. Bu oran, AB'nin tekstil ve hazır giyim ithalatında yüzde 15.8'e çıkarken, Türkiye'nin payı yüzde 11.4'te kalıyor.

Öte yandan DTM değerlendirmesinde yer alan verilere göre, DTÖ üyeliğinden sonra, Çin'e yabancı sermaye girişi hızlandı. Çin'e, Ocak-Eylül itibariyle 39.6 milyar dolar olan doğrudan yabancı sermaye yatırımının yıl sonunda 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Çin'de, 1979'dan bu yılın Eylül ayına kadar toplam 813.7 milyar dolarlık yabancı sermaye girdi.

AB pazar payı arttı

Son 21 yılda, AB pazarındaki payını Çin, yüzde 0.8'den 7.4'e çıkarırken, Türkiye aynı dönemde yüzde 0.4'ten yüzde 2'ye yükseltebildi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın değerlendirmesinde, DTÖ üyeliği ve 2005 yılından itibaren dünyada tekstil ve hazır giyim ihracatında kotaların kaldırılmasının, Çin'in ABD ve AB'ye ihracatını önemli ölçüde artıracağına işaret edilerek, Türkiye'nin uluslararası piyasalarda tekstil ve konfeksiyon sektöründeki payının ve rekabet gücünün korunabilmesi için, sektörün, moda-marka ve kaliteyi ön plana alacak şekilde yeniden yapılandırılmasının bir zorunluluk olduğu vurgulandı.

 
Sanayi yatırımları Anadolu'da yeşeriyor
Yatırımlarını Anadolu'ya kaydıran hazır giyimciler binlerce insana iş verirken, ihracatlarıyla da milyonlarca dolar dövizi ülkeye çekiyorlar.
İkinci eylem planı yolda
İngilizce'ye çevrilen orta vadeli eylem planı, ağırlıklı olarak 2003 yılında ekonomi alanında yapılacak düzenlemeleri kapsıyor.
Hatemi, bağlama satışlarını arttırdı
Fındık taban fiyatı 2 milyon TL olacak
Akşit: Turizmi ayağa kaldıracak eylem planı hazır
Turizm Bakanı Güldal Akşit, turizm sektörünü ayağa kaldıracak eylem planını hazırladıklarını açıkladı.
SSK'nın alacakları 3 katrilyona ulaştı
SSK'nın özel ve kamu sektörü kuruluşlarından 3 katrilyon 74 trilyon lira tutarında prim, gecikme zammı ve sosyal yardım zammı alacağı bulunuyor. Kurum verilerine göre, kamu sektörü kuruluşlarının SSK'ya 372 trilyon lirası prim aslı, 418 trilyon lirası gecikme zammı ve 134 trilyon lirası sosyal yardım zammı alacağı olmak üzere toplam 924 trilyon lira; özel sektörün ise 1 katrilyon 13 trilyon lirası prim aslı, 1 katrilyon 136 trilyon lirası gecikme zammı olmak üzere toplam 2 katrilyon 149 trilyon 940 milyar lira borcu var. Bu arada SSK, bu yılın Ocak-Ekim ayların arasında 7,4 katrilyon lira tutarında prim tahsilatı gerçekleştirdi.
8 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED