T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Gül: Kesin tarih
Kıbrıs'ı çözer

Başbakan Abdullah Gül, "Kopenhag'da kesin tarih verilmesi, Kıbrıs dahil birçok sorunun çözümünü kolaylaştıracak" dedi.

Başbakan Abdullah Gül, Kopenhag'da AB'nin olumlu bir karar almasını beklediklerini belirterek "Kesin tarihin verilmesi birçok sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır. Kıbrıs'ta çözümü kolaylaştırıcaktır" dedi.

Başbakan Gül ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, New York'tan dönen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Atatürk Havaalanı'nda bir görüşme yaptı. Başbakan Gül, Denktaş'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Gerek AB, gerekse Kıbrıs'la ilgili BM Genel Sekreteri'nin attığı adımları konuştuk, tartıştık. Bundan sonra da sıkı bir ilişki içinde olacağız. Biz çözümsüzlüğü çözüm olarak görmüyoruz. Kıbrıs'ta çözüm tatmin edici olmalı. AB'ye de 'Kıbrıs'ın çözümünü kolaylaştırın' dedik. Kıbrıs, AB'ye yeni bir ortaklık anlaşmasıyla girebilir. Sayın Denktaş'la görüş ayrılığımız yoktur" diye konuştu.

Sürüncemede bırakmayın

Başbakan Gül, Kopehnag'da AB'nin olumlu bir karar almasını beklediklerini belirterek "Kesin tarihin verilmesi birçok sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır. Kıbrıs'ta çözümü kolaylaştırıcaktır. AB'nin liderleri küçük hesaplar yapmamalı, konuya çok stratejik yaklaşmalılar. Türkiye sürüncemede bırakılmamalıdır. Türkiye üsteni düşeni hakkıyla yapmıştır" dedi.

Gül bir gazetecinin Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye tek taraflı üyeliği halinde ne olacağı sorusuna "AB Kıbrıs'taki sorunu çözmeye yardımcı olmalıdır. Sorunu kronikleşmeye götürmemelidir" cevabını verdi.

Gül "Hangi tarih bizim için en uygun tarihtir" sorusunu ise "Basına yansıdığından daha olumludur aslında görüşmeler ama bizi tatmin edecek olan kesin tarihin verilmesidir" diye cevapladı.

Genelkurmay'dan Gül'e brifing

Genelkurmay Başkanlığı'nın, yarın Başbakan Abdullah Gül'e brifing vereceği belirtildi. Brifingin gündem maddeleri iç ve dış tehdit ile terörle mücadele. NTV'nin haberine göre, Başbakan Abdullah Gül, 9 Aralık Pazartesi günü Genelkurmay Başkanlığı karargahına giderek, kapsamlı bir brifing alacak. Brifingin gündem maddelerinden biri "irticayla mücadele." 28 Şubat sürecinden bu yana neler yapıldığı, hangi noktaya varıldığı ve nelerin eksik olduğu Başbakan Abdullah Gül'e anlatılacak. Eksik olan bu yasal düzenlemeleri Başbakan Gül'e sunacak olan askerlerin, türban konusuna da değineceği öğrenildi. Dış tehdit gündeminde ise ağırlıklı olarak Irak konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Brifingin diğer gündem maddeleri arasında terörle mücadele, Silahlı Kuvvetler'in modernizasyon projeleri ve bunlar için ihtiyaç duyulan mali kaynak konuları da bulunuyor.

Almanya ve İngiltere Kıbrıs için devrede

Almanya Dışişleri Bakanı Joscha Fischer ile İngiltere Dışışleri Bakanı Jack Straw'un, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Rum kesimi lideri Glafkos Klerides'e ortak mektup gönderdiği öne sürüldü. Atina'da yayımlanan To Vima gazetesi, Fischer ve Straw'un mektuplarında, Denktaş ve Klerides'ten, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu plan hakkındaki değerlendirmelerini kendilerine bildirmelerini istediğini iddia etti. Ortak mektubun ne zaman gönderildiği hakkında bilgi vermeyen To Vima, Fischer ve Straw'un, Denktaş ve Klerides'e, "Kıbrıs sorununun çözümü için ortaya çıkan bu fırsattan faydalanmaları çağrısında bulunduğunu" da yazdı.

Erken tarih dönüm noktası olur

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Kopenhag'da Türkiye'ye verilecek "erken" bir tarihin, Türkiye için dönüm noktası olacağını söyledi. Bayram tatilini geçirmek üzere geldiği Sivas'tan Tokat'a giden, Şener, "Chirac ve Schröder'in yaptığı açıklamalarda, 2005 Temmuz'u gibi bir tarih ifade edilmiştir. Tabii ifadeler kesinleşmiş şeyler değildir. Önümüzdeki günler içinde girişimler devam edecektir. Kopenhag'ta çok fazla ertelenmeyen bir tarih verilecektir ve bu da Türkiye açısından önemli bir dönüm noktası olacaktır" diye konuştu

Başoğlu: 2005 önerisi hakarettir

Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Almanya ve Fransa'nın Türkiye'ye "müzakere için 2005'te tarih için tarih verelim" önerisini, "hakaret" diye niteledi. Başoğlu düzenlediği basın toplantısında 12 Aralık 2002'de Kopenhag'da yapılacak zirvede Türkiye'ye tarih verilmeyeceğini belirterek, "AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile Başbakan Abdullah Gül'ün ortaya koydukları tepkiyi hep birlikte desteklememiz gerekir. AB daimi üyelik tarihi verilenlerin, bizden daha çok geri olduğu dikkate alınmalı ve Türkiye, daimi üyelik dışında hiçbir teklifi kabul etmemelidir" dedi.

 
Rumlar AB'nin 'kalesi' olacak
Kıbrıs'ın AB'ye alınmasının Rumlar'ı Türkler karşısında "kale" haline getireceği uyarısında bulunan Denktaş, Rumlar'la yeni bir ortaklık devleti kurulması için yaptıkları girişimin bir yana itildiğini söyledi.
Kesici: Halk eskilerle sözleşmesini feshetti
DYP genel başkan adayı İlhan Kesici, seçmenlerin yarısının, birisi 1 yıllık, diğeri 1 aylık iki partiye oy verdiğini kaydederek, "Tepkiler adresini buldu. Halk eskiyle sözleşmesini feshetti" dedi.
Soru rekortmeni Ateş, 7 milyar doların peşinde
AK Partili Azmi Ateş, yıllık 7 milyar dolarlık gelirleri olan 4 bin 800 kamu vakfını mercek altına aldı. Ateş, "Bu paralar nereye gitti belli değil" dedi.
'Hata yapanlar hesap verecek'
Eski işlerine döndüler
SP'li Fethullah Erbaş noterliğe müracaat ederken, Mustafa Kamalak, Şeref Malkoç ve Ahmet İyimaya avukatlık bürosu açtı. Prof. Enis Öksüz ise üniversiteye dönecek.
Erdoğan'a üst düzey karşılama
AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta başında Washington'a yapacağı ziyarette, ABD yönetimince en üst düzeyde görüşme programı hazırlandı. Erdoğan'ın, ABD Başkanı George Bush'un yanı sıra Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Dışişleri Bakanı Colin Powell ile de görüşmesi planlandı. Erdoğan'ın New York'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile de biraraya gelmesi bekleniyor. Erdoğan, Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi'nde bir konuşma yapacak.
Seçim bitti, vekiller 'cep'leri değiştirdi
Milletvekili adayı olarak seçim çalışmaları sırasında cep telefonlarını sürekli açık tutan milletvekili adaylarının bir çoğu, seçilip Meclis'e girdikten sonra telefonlarını değiştirdi. Genellikle iki tane "cep telefonu" numarası kullanan milletvekillerinin, seçim çalışmaları sırasında kullandıkları numaraları, daha sonra kullanmadıkları ortaya çıktı. Bu arada seçilen ve odası belli olan milletvekilleri arasında, seçim döneminde kullandıkları cep telefonu numalarını Meclis'teki sekretaryasına yönlendiren milletvekillerinin olduğu da belirtildi.
  • SAMİ GÖKÇE

  • 8 Aralık 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED