T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R

İlk Dünya Şampiyonumuz
KARA AHMET

29 Ekim günü Bağlarbaşı'nda düzenlenen Cumhuriyet Kupası güreşleri sırasında Bulgar kafilesi başkanı bana ve şu güreş için canını dişine takarak çalışmakta olan Osman Şansal'a birer "kupa" takdim etti. Kupa'nın üstüne baktım Kara Ahmet'in resmi vardı. Bu büyük pehlivanın anısını yaşatmak için Razgrad'ta müsabaka düzenlemişler, bizi de davet ettiler. Ben, Kara Ahmet'i Suyolcu Mehmet Pehlivan'ın oğlu Kırkpınar Başhakemi Mazhar Özpınar'la Dinarlı Mehmet'ten dinlemiştim. Dinarlı'nın babası Yusuf Hüseyin Pehlivan, yıllarca ABD'de güreşmiş, Kara Ahmet'i yakından tanımıştı. 1870 yılında Deliorman'ın Hazergrad kasabasında doğan Kara Ahmet, günümüzden tam 103 yıl önce Paris'te dünya şampiyonluğuna ulaşmasına, ilk altın sporcumuz olmasına rağmen adı halk arasında dolaşır sporumuzu yönetenlerce bilinmez. Bilinseydi birgün bir vesile ile anılırdı. Sporumuzu yönettiklerini sananlar, bu ülkeye kim hizmet etmişse onu cezalandırarak kafa bulur, bunu da idarecilik sanırlar. Gelenek budur. Yaşar Doğu'dan Naim Süleymanoğlu'na kadar Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nce cezalandırılmamış kimse yoktur. "Desbonnet" adındaki bir Fransız "Güreş Kralları" (Les Rois de la Lutte) isimli eserinde Kara Ahmet'i şöyle tarif eder: "Geniş ve daimi bir tebessümle aydınlanan yüzü çok sevimliydi. Bu son derece değerli Türk güreşçisi sadece teknik bilgisiyle değil dayanıklılığıyla da takdir toplamıştı..." Kültürümüze en unutulmaz hizmetleri yapan tarihçilerden biri sayılan Reşat Ekrem Koçu birgün bana: "Güreşi çok seviyorsun bunun için sana bir armağan vermek isterim" dedikten sonra bir paket uzatmıştı (1973). Bu pakedi açınca içinde Kara Ahmet'in fotoğraflarıyla Servet Gazetesi'nin 1899 tarihli nüshasını gördüm. 10 para'ya satılan ve Fransızca yayımlanan bu gazetenin manşetinde "Kara Ahmet'in Dünya Şampiyonu olduğu" duyuruluyordu ki, bana bundan daha değerli bir armağan verilemezdi. Fransa'da "Karamel" adıyla namlanan Kara Ahmet, yağlı ve serbest güreşin ustası olmasına rağmen yurt dışında Greko-Romen yaptı ve Dünya Şampiyonluğunu kazandı. Komşumuz

Bulgaristan'da yıllar yılı Nikola Petrov adına güreşler düzenlenir. İşte bu Bulgar pehlivanını Kara Ahmet, ilkinde 58, ikincisinde ise sadece 12 dakikada tuşlamış bir değerdir. Polonyalı Zibisko, Alman Wilhelm, İngiliz Canon ki bunlar o çağın devleriydi, Kara Ahmet'in karşısında duramadılar. Meşhur Rus Polyo da O'ndan ağzının payını aldı. Razgrad'ın İslopol köyünde doğan Hergeleci İbrahim'in çırağı 12 Aralık 1899 tarihinde Paris'te Dünya Şampiyonluğuna ulaşınca altın madalya ve 3 bin Frank para ödülü ile armağanlandırıldı. Orada Jannet adında bir Fransız kızı Ahmet'e abayı yaktı "Ayşe Zarife" adını alarak Müslüman oldu ve evlendiler. Bu müthiş adam 24 Mayıs 1902'de 32 yaşında aramızdan ayrıldı. Rahat uyusun.

İBRAHİM PEHLİVAN

Kara Ahmet'in ustasının lakabı "Hergeleci" yani "At Çobanı" idi. O dönemlerde insanların tankı, otomobili herşeyi "at"tı ve "At Çobanları" koyun, keçi, tavuk ve büyükbaş hayvanların çobanlığından çok daha üstün tutulurdu. Hergeleci İbrahim, Rumeli ağzıyla "İbraam Pelvan" sadece 80 kilo olmasına rağmen Koca Yusuf'a pes etmemekle de namlıdır. Onları Paris'te kapıştırırlar. Koca Yusuf, Hergeleci'ye "Kemane" çekerken İbraam Pelvan'ın ağzından kan geldiğini gören Fransız güreşçi Paul Pons, mindere fırlayıp Yusuf'un sırtına sopayla vurur, müsabaka durur. O zaman Hergeleci, seyircilere dönerek şu açıklamayı yapar: "-Abe ne korkarsınız! Bizde erkekler güreşirken kadınlar ağlar. Öyle çıtkırıldım kapışma olmaz!"

...VE ÖLÜM

Kara Ahmet, Aksaray Yeşil Tulumba Sokağı'ndaki kahvede nargile çekerken kalp krizi geçirerek fani dünyadan ayrıldı. Eyüp'teki kabrine canlı-canlı gömüldüğü, ilk gece mezarından sesler geldiği ve kabri açıldığında göğsünün parça-parça olduğu öne sürüldü.


18 Kasım 2002
Çarşamba
 
ALİ GÜMÜŞ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED