T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Küresel işgal tatbikatı

Katar'da, üst düzey binlerce Amerikan subayının katıldığı küresel savaş tatbikatı sona erdi. ABD'nin Irak savaşında, Türk-Kürt çatışması ihtimali nedeniyle Türkiye'ye sınırlı rol vereceği iddia edildi.

ABD ordusunun Irak'a yönelik olası harekatının benzeri olduğu belirtilen bilgisayar destekli tatbikatı dün sona erdi. Katar'da 9 Aralık'ta başlayan ve dünyanın dört bir yanındaki binlerce üst düzey subay ve askerin katıldığı tatbikata, olası Irak harekatını yönetmesi beklenen merkez komutanı General Tommy Franks komuta etti.

ABD ordusu, tatbikatın detayları konusunda "gizlilik" gerekçesiyle bilgi vermezken, ABD ordu sözcüsü binbaşı John Robinson, karargah çalışanlarının bu ayın ortasında Amerika'ya döneceğini söyledi. "İç Bakış" adı verilen tatbikata sadece herhangi bir savaşta karar alma mekanizmasını oluşturan üst düzey komutanlar katıldı ve savaş birlikleri dahil edilmedi.

Seyyar karargah

"İç Bakış" tatbikatlarının 1990'dan bu yana düzenli olarak yapıldığı, ancak ilk kez "taşınabilir karargahlar" kurulduğu ve ilk kez tatbikatın ABD dışında yapıldığı belirtildi. Ayrıca tatbikatın zamanının olası Irak harekatına yakınlığı, "savaşın gerçek senaryosu" iddialarına yolaçtı. Yüksek rütbeli bir subay, tatbikatın merkez komutanlığı subaylarına, bazı kısımları sadece 6 ay önce üretilmiş "taşınabilir karargah" teknolojisini deneme imkanı verdiğini söyledi. 58 milyon dolarlık taşınabilir karargah sistemi, Franks'ın elindeki personeli, sorumluluk sahası içindeki 25 ülkede herhangi bir yere kaydırabilmesine imkan tanıyor.

Türkiye'ye sınırlı rol verilecek

Bu arada ABD'nin, muhtemel bir savaşta, Türk ordusuyla Kürtlerin Kuzey Irak'ta çatışmaya girmesi ihtimalinden büyük kaygı duyduğu bildirildi. NTV'de yer alan bir habere göre ABD, bu kabus senaryosunun önüne geçmek amacıyla, Türk ordusunun Kuzey Irak'ta etkin rol oynamamasına çalışıyor. Irak'ta savaşta, ABD'nin Türk ordusundan yararlanmayı planladığı sanılıyordu. Washington'ın Irak savaşında kabus senaryosu, Türk ordusuyla Iraklı Kürtlerin çatışması ihtimali. Uzmanlara göre ABD bunu önlemeye çalışıyor ve Türk ordusunun K. Irak'taki rolünü, sadece mültecilerle ilgilenmeye indirgemeye çaba gösteriyor. Türkiye, ABD ordusunun K. Irak'taki varlığıyla birlikte Iraklı Kürtlerin kontrolden çıkabileceğini hesaplıyor ve önlem almak istiyor. ABD ise, bağımsız Kürt devletine karşı güvence vererek ve Musul-Kerkük'ün Kürtlere bırakılmayacağını belirterek Türkiye'yi yatıştırmaya çalışıyor.

Powell: Saddam iktidarda kalabilir

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ülkesinin Irak'ta istediği rejim değişikliğinin amacının Devlet Başkanı Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi değil, Bağdat'ın silahsızlandırılması olduğunu söyledi. Powell, Saddam'ın BM ile işbirliği yaparak silahsızlanması durumunda Irak rejiminin niteliğinin "kendiliğinden değişeceğini" belirterek, bu durumda Saddam'ın devrilmesine gerek kalmayacağını ima etti. Powell, "Ancak, Irak rejimi değişene kadar, onu değiştirmek hedefimiz olarak kalmaya devam edecek" dedi.

80 Alman, 24 ABD firması Irak'la iş yaptı

Irak'ın BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği 12 bin sayfalık silah ve silah üretilen yerlerle ilgili raporda, 80 Alman firmasının da adı geçiyor. Alman firmalarının 1975 yılından bu yana, Saddam Hüseyin'in atom, kimyasal ve biyolojik silah üretimi için komple tesis, yedek parça, hammadde ile teknolojik programlar sattığı belirtildi. Amerika'nın yaklaşık 24 firmasının Irak'la işbirliği yaptığı ve Amerika'nın 80'li yıllarda Bağdat'a atom silah programı için nükleer parça ihraç ettiği bildirildi.

 
'Amerikancı İslam' planı uygulamada
Dünya çapında kapsamlı bir propaganda çalışması başlatan ABD, gazetecilere rüşvet dağıtacak, İslamcı düşünceye karşıt kitaplar yayınlatacak, "Amerikancı İslam" tezi için okullar açtıracak, ABD karşıtlığını besleyen eğitimi tasfiye ettirecek.
Füze kalkanı 2004'de start alıyor
ABD Başkanı George Bush'un, füze kalkanı olarak bilinen savunma sistemini, 2004'te uygulamaya başlama kararı aldığı bildirildi. Plana göre, Alaska'daki Fort Greeley'e 2004'te 10 füze yerleştirilecek, 2005 ya da 2006'da da yeni 10 füze daha konuşlandırılacak. Washington yönetimi daha önceleri, füze kalkanına ilişkin ana sistemi Eylül 2004'te başlatmayı hedeflediklerini açıklamışlardı. Gazetenin haberi, yönetimin planlarının işlediğine ilişkin ilk işaret olarak yorumlanıyor. ABD, füze kalkanı ile ilgili olarak İngiltere ve Danimarka'dan erken uyarı sisteminin yenilenmesini istedi. Rusya ve Çin'in yanı sıra bazı Avrupalı ülkeler, füze projesine karşı çıkıyor.
Çocukların ölümünden ABD sorumlu
Afganistan'da hafta sonunda düzenlenen ABD öncülüğündeki tatbikat sırasında havan topu mermisi isabet ederek ölen 4 çocuğun ailesi, Amerikan askerlerini, çocukların kan kaybından ölmelerine izin vermekle suçladı. Çocukların aileleri, tatbikatta görev yapan seçkin Amerikan özel birliklerinin, çocukları, ailelerine teslim etmeden önce yaklaşık 4 saat beklettiklerini kaydettiler. Aileler, "Neden dikkat etmediler? Çocuklarımızı getirmeleri neden 4 saat sürdü?" diye sorarak yakındılar ve tatbikat bölgesinde, çocukların yaklaşmalarını engelleyecek hiçbir işaret ya da çit benzeri bir tedbir bulunmadığını söylediler.
18 Aralık 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED