T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'Kocamı Ruslar öldürdü'

Yalnız Kurt Selman Raduyev'in eşi Lida Raduyeva, kocasının en son gönderdiği mektupta, "Sizi rüyamda gördüm. Çeçenistan'daki evimizde hep birlikteydik" diye yazdığını aktardı.

Moskova'da kaldığı hapishanedeki hücresinde 14 Aralık Cumartesi günü ölü bulunan Yalnız Kurt Selman Raduyev'in eşi Lida Raduyeva, kocasının Ruslar tarafından öldürüldüğünü söyledi. İstanbul Avcılar'da çocukları ile birlikte yaşadığı evinde Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulunan Raduyev'in eşi, kocasını en son iki ay önce ziyaret ettiğini ve gayet sağlıklı gördüğünü söyledi.

"Ruslar, Selman'ın beş-altı yıl önce aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü söylüyorlar. Oysa, yaraları yıllar önce iyileşmeşti" diyen Raduyeva, kocasının, hep, bir gün hapishaneden kurtulacağı ümidiyle yaşadığını dile getirdi. Raduyev'in, beş ve altı yaşlarındaki Cevher ve Selimhan isimli çocukları ise, babalarını çok özlediklerini söylediler.

'Rüyasında bizi görmüş'

Aynı zamanda Çeçenistan'ın şehit Devlet Başkanı Cevher Dudayev'in yeğeni olan Lida Raduyeva, Raduyev'in gönderdiği son mektupta, 'Seni ve çocukları rüyamda gördüm. Çeçenistan'daki evimizde hep beraberdik. İnşaallah yakında kavuşacağız' dediğini aktardı. "Selman, hep hapishaneden kurtulacağı ümidiyle yaşıyordu. Özgürlüğüne kavuştuğunda, hasta babasıyla ilgilenmek istiyordu" diyen Raduyeva, "Selman'ı iki ay önce ziyaret ettim. Sağlık durumu gayet iyiydi. Ruslar, kocamı öldürdüler. Şimdi de inkar ediyorlar" dedi.

Ruslar'ın "teröristlerin cesetlerinin akrabalarına verilmeyeceği" ile ilgili bir yasa çıkardıklarını söyleyen Raduyeva, "Bu yasa çerçevesinde eşimin cesedini bize vermeyecekleri söyleniyor. Ama benim eşim asla terörist değildi. Asıl terörist kendileridir. Rusya'ya gideceğim. Nerede gömerlerse gömsünler onu bulup anavatanımıza götürmek için gerekeni yapacağım" diye konuştu.

Salman Raduyev ile ilgili Dağıstan mahkemesinin verdiği ömür boyu hapis cezasına karşı Rusya'daki yüksek mahkemeye temyiz başvurusunda bulunduklarını ifade eden Raduyeva, şunları söyledi: "Buradan da olumsuz karar çıkınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulundum. Dilekçemin ulaştığına dair cevap geldi. Şimdi ölümüyle ilgili de dava açacağım."

'Babamızı çok özledik'

Yalnız Kurt'un, anneleri ile birlikte yaşayan beş ve altı yaşlarındaki çocuklarının, "Babamızı çok özledik" demesi Raduyeva'yı hüzünlendirdi. 6 yaşındaki Cevher, "Büyüyünce asker olacağım" derken, 5 yaşındaki Selimhan ise, "Ben doğduğumdan beri, hep savaştığı için babamı hiç hatırlamıyorum. Ben de büyüyünce babam gibi kahraman olacağım" dedi. Televizyonda Raduyev'le ilgili haberleri büyük bir dikkatle izleyen Raduyev ailesi, Yalnız Kurt'un fotoğraflarına bakarak özlem gidermeye çalıştıklarını anlattı.

MAZLUM-DER RUSYA'YI KINADI

Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Ahmet Mercan, bugüne kadar elde edilen bulguların, Salman Raduyev'in, Ruslar tarafından öldürüldüğü tezini doğruladığını söyledi. Mercan, zalim davranışlarından dolayı Rusya'yı kınadıklarını açıkladı. Mercan açıklamasında, "Salman Raduyev'in niçin ve ne şekilde öldüğü hususunda, medyada yer alan haberler, Rusya'nın tutuklulara karşı insanlık dışı tutumunu sürdürdüğünü doğrulamaktadır. Rus hükümeti, insan onuru ve haklarına uygun olup olmadığının araştırılması için cezaevlerinin kapılarını Uluslararası İnsan Hakları kuruluşlarına açmalıdır" dedi.

 
Genelkurmay'ın donanım isteği
Ekonomik krizde bazı harcamalarını kısıtlayan Genelkurmay Başkanlığı, olası Irak operasyonu öncesi ordunun ihtiyaçları için hazırladığı raporu YAŞ toplantısında hükümete sunacak.
Bilimin 'Fatih'leri...
Yargıtay'daki personel aracı fazlalığı, garaj krizine yol açtı. Yargıtay personelinin araçlarıyla dolan yaklaşık 100 otomobillik garajda hakimler yer bulamayınca, personel otolarının girişleri sınırlandırıldı. Başkan Eraslan olay hakkında soruşturma açtı.
Siyasete 'mizah' molası
'Filistinliler Türkiye'de tedavi edilmeli'
İHH'nın davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Mescid-i Aksa İmamı Muhammed Hüseyin, Filistin'de yaralananların Türkiye'de tedavi edilmesini istedi.
Sis ve soğuk hava etkisini sürdürecek
Vurgun Operasyonu, hükümet ortakları arasında tartışmalara yol açan İhale Yasası'nın önünü açtı. Ortaklar, yasanın Meclis'in açılışı ile birlikte Genel Kurul'dan geçirilmesine karar verdi.
Ha OHAL ha bu hal
Eski vekiller ifade verdi
Halk sisteme ortak olmalı
Başörtülü kadın işine geri döndü
Paris İş Mahkemesi, başörtüsü taktığı gerekçesiyle işten atılan Cezayir kökenli kadının şikayetini haklı buldu. Mahkeme, kadının yeniden işe alınmasını ve kendisine işten atıldığı Temmuz ayından bu yana alması gereken toplam ücretin yanısıra mağduriyeti dolayısıyla bin euro maddi tazminatın ödenmesini kararlaştırdı. Davanın duruşmasında, şikayet başvurusunda bulunan Dallila Tahri adlı kadın ile işyerinin avukatlarının görüşleri dinlenmişti. Genç kadının çalıştığı "Teleperformance" adlı pazarlama şirketinin avukatları, kadın çalışanın türban takarak "siyasi gösteri" yaptığını ileri sürmüş, Tahri'nin avukatları ise 8 yıldır türban takan müvekillerinin işyeri tarafından dini ayrımcılığa uğradığını iddia etmişlerdi.
18 Aralık 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED