T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Dik durdum ama dikleşmedim'

Erdoğan, Kopenhag'daki üslubunu eleştirenlere şu cevabı verdi: "Muhataplarım, ülkeme karşı çifte standart uygularsa tabii ki üslubum da yerini bulacaktır. Milletin bizden beklentisi de budur."

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Kopenhag Zirvesi'nden çıkan kararın Türkiye için bir "milli başarı" olduğunu söyledi. Alınan kararın randevu tarihi değil "müzakere tarihi" olduğunu vurgulayan Erdoğan, zirvede kullandığı üslubu eleştirenlere de, "Biz bu milletin tarihinden aldığımız azimle, heyecanla dik durmasını bildik, asla dikleşmedik" dedi.

Erdoğan, Kopenhag Zirvesi'nden sonra katıldığı ilk AK Parti Meclis Grup toplantısında, Kopenhag Zirvesi'nden çıkan kararı değerlendirdi. "Beraber ölmeyi göze aldığımız bazı ülkelerin Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmadığını" vurgulayan Erdoğan, Kopenhag'da yaptığı görüşmelerde sürekli olarak "Türkiye'de uygulamada yaşanan aksaklıkların" gündeme geldiğini, kimi devlet başkanlarının da kendi siyasi yasağını hatırlattığını anlattı. Erdoğan, "Muhataplarım beni örnek göstererek 'siz bunun açık örneğisiniz' dediler. Kendilerine 'bunun açık örneği olan ben Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini istiyorum' dedim" ifadesini kullandı.

Milletin istediği üslup

AK Parti lideri Erdoğan, Kopenhag'da yaptığı kimi sert konuşmaların "erken tarih verilmesine engel olduğu" yönündeki eleştirilere de şöyle cevap verdi: "Üslubu, yaklaşım tarzını eleştirenler oldu. Biz bu milletin tarihinden aldığımız azimle, heyecanla dik durmasını bildik, asla dikleşmedik. Samimiyetle ne düşündüğümüzü karşımızdakilere anlattık. Ben sert, yumuşak üslubu durduk yere tercih etmiyorum. Milli menfaatleri korumak için en makul üslubu tercih ediyorum. Muhataplarım, ülkeme karşı çifte standart geliştirmeye kalkarlarsa tabii ki üslubum da yerini bulacaktır. Milletin bizden beklentisi de budur. Milletin evladı olarak, milletin beklentisi dışında bir iş yapamazdım. Kendi milletinden başka kimseden emir almayacak bir kadro var burada."

Kıbrıs'ta çözüm istiyoruz ama taviz vermeyiz

AK Parti lideri Erdoğan, Kıbrıs'ta ne çözümsüzlükten ne de "ver kurtul" politikasından yana olduklarını belirterek, "Çözümsüzlük siyasi güçsüzlük, ver kurtul politikası da siyasi yeteneksizliktir. Bunun da bilincindeyiz" dedi. Kıbrıs sorununda 3. bir yol daha olduğunu bildiren Erdoğan, bunun Ada gerçeklerine dayanan, Kıbrıs'ın dünya ile entegrasyonunu gözeten ve Kıbrıs Türk tarafının varoluş davasına da hizmet eden bir çözüm olduğunu söyledi. Türkiye'de bazı grupların "taviz" yönünde farklı değerlendirmeleri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Böyle bir tavizi kimseye vermemiştir. " dedi.

İş takibi yapmayın, konuşmayın işinizi yapın

Konuşmasının basına kapalı olan bölümünde ise Erdoğan, milletvekillerini 'iş takibi yapmamaları' konusunda uyardı. Erdoğan, bakanlardan istekleri olan milletvekillerinin parti ve grup aracılığıyla bunu iletmelerini ve bakanların çalışmalarını zorlaştırmamalarını da istedi. Meclis Grubu yöneticilerinden, milletvekillerinin grub toplantısına katılım sayılarını isteyen Erdoğan, 70 milletvekilinin gelmediğini öğrenince, "Hepinizi burada istiyorum. Genel Kurul çalışmalarına da eksiksiz katılmalısınız" dedi. Öte yandan Bakanlar Kurulu üyeleri, bu akşam Merkez Yürütme Kurulu üyeleriyle toplantı yapacaklar.

 
Baykal'dan Yakış'a sert tepki
CHP lideri Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ı "sakarlıkla" suçlarken, "Kıbrıs konusunda hükümet bir teslimiyet içine girmeye başlamıştır" dedi.
Baykal okuduğunu anlamıyor
Dışişleri Bakanı Yakış, Türk ordusunun Kıbrıs'ta, "Rumların etkisiyle, 'işgalci' gibi gösterilmesi tehlikesinin bulunduğunu" söyledi.
Gül: Kıbrıs'ta gizli pazarlık içinde değiliz
Başbakan Gül, "Kıbrıs'taki Türk vatandaşlarının geleceğini tehlikeye düşürecek hiçbir şeye evet demeyiz" dedi.
Belediye başkanlarına AK Parti kriterleri
AK Parti yönetimi, partiye katılmak isteyen belediye başkanları için 15 maddelik "kriterler listesi" hazırladı. Bu listeye uymayan başkanlar partiye kabul edilmeyecek.
Bağımsızların gözü Ağar'da
Arınç: Irak için gizli oturum yapabiliriz
'Annan Planı uygulanırsa Kıbrıs fiilen Yunanistan'ın olur'
DSP lideri Bülent Ecevit, Annan Planı'nın kabulü halinde "Yunanistan'ın Kıbrıs'ı fiilen işgal etmiş olacağını" öne sürdü. Kocatepe Üniversitesi'nde Kıbrıs konferansı veren Ecevit, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu planın uygulanması halinde Kıbrıs'ta çözümün zorlaşacağını belirtti. Ecevit, "Bu rapor uygulanırsa Kıbrıs'ta yine kanlı hareketler başlayacaktır. Yunanistan, Kıbrıs'ı fiilen işgal etmiş olacaktır" dedi. Ecevit, Dışişleri Bakanı Yakış'a atfen yayınlanan sözler hakkında da, "Yabancılar bile Türkiye'yi işgalci gibi göstermemiştir. Yakışıksız bir olay. Bu sözlerin mutlaka düzeltilmesi gerek. Umarım bir dil sürçmesi olsun" diye konuştu. Bu arada DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in 79. yaşgünü otobüste kutlandı.
18 Aralık 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED