T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Kalem teknolojiye yenilmedi

Türkiye'de bir yılda nüfusumuzun 4 katı yani yaklaşık 300 milyon adet kalem tüketiyoruz. Hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan kalemler, kimi zaman bir statüyü, kimi zaman özel bir hatırayı temsil ediyor.

Kalem, günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olmasının yanında, farklı anlamlarıyla da hayatımızı süslüyor. Ancak bir çoğumuz, günlük koşuşturmalar arasında kalemlerle ne kadar iç içe olduğumuzu farketmiyoruz. Kimi zaman bir statüyü, kimi zaman da özel bir hatırayı saklayan kalemler, altınından gümüşüne, kalitelisinden ucuzuna kadar bambaşka bir dünyayı barındırıyor. İnsanoğlunun kaleme ihtiyacı, Sümerler'in yaklaşık 5000 yıl önce yazıyı buluşuyla başladı. İnsanlar, o günden itibaren kimi zaman çiviyle, kimi zaman kuş tüyüyle, kimi zaman da divitle dertlerini döktüler taşlara ve kağıtlara...

Kaz, tavus kuşu tüyünden divitler

Osmanlı'nın son dönemlerinde kullanılan divitlerin ahşap ya da kaz, tavus kuşu tüyünden yapılanları da vardı. Mürekkebi bittikçe hokkaya daldırılan divitlerle yazılan yazılar, tarihimizi, kültürümüzü meydana getiren araçlar oldular. Divitler, metalden yapılan divitlik denen kaplarda saklanırdı. Divitliğin bir köşesinde mürekkep konan hokka kısmı bulunurdu. Divitliğin diğer köşesinde ise ince bir zincirle katibin yani yazı yazan kişinin mührü yer alırdı. Günümüze kadar gelen arzuhalciler, divitlikleri ile bir köşede oturur dert sahibinin arz u halini kağıda dökerdi. Divitliklerin makbul olanları ise gümüş ve üzerinde işlemesi olan divitliklerdi. Padişah tuğrası taşıyan gümüş divitliklerin değerlerinin ise milyarlarla ölçüldüğü belirtiliyor. Kalem, 19. Yüzyıldan itibaren, kişinin statü ve para düzeyini anlatmak kaygısıyla üretilmeye başladı. Fiyatları milyarları bulan altın kaplama kalemler, som altın kalemler, gümüş kalemler, sedefli ya da özel taşlarla bezeli kalemler dün de, bugün de insanların hayatlarında önemli aksesuar olarak yerini almayı sürdürüyor. Kimileri nikah defterlerini imzaladıkları bir kalemi ömür boyu saklarken, kalem, kırıldığı takdirde, kimilerinin ise idam kararının ilânı anlamını taşıyor.

Kaleminiz kaç kilometre yazıyor?

Günümüzde kurşun kalemden, dolmakaleme, tükenmezinden ispirtolusuna kadar yüzlerce kalem çeşidi var. Kalemlerin tümü bir sap ve bir uçtan oluşurken, farklılaşma, uçlardan kaynaklanıyor. UNİ marka kalemlerin Türkiye Distribütörlüğünü yapan Levent Artan, yapılan araştırmalara göre Türkiye'de bir yılda nüfusuzumun 4-5 katı, yani yaklaşık 300-350 milyon kalem tüketildiğini belirtiyor. Türk halkının daha çok Çin ve Uzak Doğu'dan gelen kalitesiz kalemlere yöneldiğini dile getiren Artan, "Akan mürekkeplerle boyanan gömlekler ve elbiseler halkımız tarafından hesaba katılmıyor" diyor. Artan, kaliteli bir kalemin 1,5 kilometre yazı yazabildiğini, ucuz kalemlerin ise 300 metrelik ömrü olduğunu kaydediyor. Artan, kullanıcılara, yazı yazarken strese girmemeleri için ergonomik yapısı düzgün ve yazıda kesintiye neden olmayan kaliteli kalemleri kullanmalarını tavsiye ediyor.

  • RECEP YETER İSTANBUL

  •  
    Türkiye'de 100 kişiden 30'unun uykusu bozuk
    Uykuda yürüme, horlama, konuşma gibi ortaya çıkan uyku bozukluklarının en önemli nedeni düzensiz uyku saatleri ve düzensiz beslenme.
    Ultrason şarbon bakterisini öldürüyor
    Amerikan bilim adamları, ultrasonun şarbon gibi tehlikeli bakterileri hızlı biçimde öldürdüğünü açıkladılar. Pennsylvania Üniversitesi`nde görevli biyolog Kelli Hoover ve ekibi, içinde bakteri sporları olan bir mektup zarfını 30 saniye süreyle ultrasonik ses dalgalarına maruz bıraktılar. Daha sonra normal koşullarda bakteri kültürlerinin çoğalmasını sağlayan bir işlem yapan bilim adamları, sporların yüzde 99.9`unun ultrason sayesinde öldüğünü tespit ettiler.
    ABD'de 'et yiyen bakteri' paniği
    ABD Deniz Piyadeleri Komutanlığı'nın California eyaletindeki temel eğitim okulunda, 3 askeri öğrencinin "et yiyen bakteri" hastalığından ölmesi, yaklaşık 100 kişinin de hastalanması ülkede paniğe yol açtı. Yetkililer, San Diego kenti yakınlarındaki askeri eğitim okulunda önceki gün bir öğrencinin, "grup A Streptokok" bakterisinin yol açtığı hastalıktan öldüğünü, kısa süre önce yaşamını kaybeden iki öğrencinin ölüm nedeninin de bu hastalık olduğunun sanıldığını belirttiler. Ölümler üzerine, yaklaşık 5 bin deniz piyadesi adayının yetiştirilmekte olduğu okulda öğrenciler kontrolden geçirildi.
    18 Aralık 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED