T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Saddam kalabilir

Bush, Irak'a ve Saddam'a yönelik savaş tehditlerinin şiddetini artırırken, Powell, Irak silahsızlandırılırsa Saddam iktidarda kalabilir. Yeni bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

ABD Başkanı George Bush, Irak'a ve Saddam Hüseyin'e yönelik savaş tehditlerinin şiddetini artırırken Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak silahsızlandırılması halinde Saddam iktidarda kalabilir" dedi. Oysa ABD'nin Irak'a askeri harekat hazırlığının tek hedefi bugüne kadar rejim değişikliği olarak açıklanıyordu.

Irak'a yönelik saldırı planına bütün dünyadan tepkiler yükselirken Bush, "Irak'ın, silahsızlanmazsa büyük ve beklenmedik bir dehşete yol açabileceğini" iddia etti. Bush, haftalık radyo konuşmasında, Irak rejiminin, ABD'yi ciddi ve giderek artan bir şekilde tehdit ettiğini öne sürerek, "Irak'ın dünyanın taleplerine uymasını umuyoruz. Irak rejimi meydan okuyan tavrını sürdürürse, güç kullanımı kaçınılmaz hale gelir. Erteleme, kararsızlık ve eylemsizlik, ABD'nin seçenekleri değil. Çünkü bunlar büyük ve beklenmedik bir dehşete yol açabilir" dedi. ABD'nin, savaşın korkunç tabiatı nedeniyle askeri bir çatışma istemediğini belirten Bush, "Ülkemiz yaşama değer verir. Güvenlik ve adalet için gerekmedikçe savaş peşinde değildir" dedi. Bush, "BM Irak konusunda bir karara varmazsa, Saddam Hüseyin yalan söylemeye ve düzenbazlığa devam ederse, özgürlük ve barış adına, ABD'ye zarar vermeden, bu adamı silahsızlandırmak için koalisyona önderlik edeceğiz" dedi.

Powell: Saddam'ın kalmasını isteyebiliriz

Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, "Iraklılar silahsızlanırsa Saddam Hüseyin iktidarda kalabilir" diye konuştu. Fransız TF1 televizyonuna demeç veren Powell, Iraklıların silahsızlandırılmaları halinde Amerika'nın, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in gitmesini istemekten vazgeçebileceğini belirterek, yeni bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Powell, "Şu anda yeni bir durum karşısında bulunuyoruz. Eğer Iraklılar işbirliği yapar ve silahsızlanırsa, o zaman biz de ne yapabileceğinize bakarız. Irak'ta rejim değişikliği konusu şu ana kadar Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarından arınmayı kabul etmemesine bağlı bir durumdu" diye konuştu.

Amerika'nın üs talebi gizleniyor mu?

  • Amerika'nın Irak harekatı nedeniyle başta İncirlik üssü olmak üzere bazı üslerin kullanımını resmen Türkiye'den talep ettiği, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında toplanan zirvede bu konunun ele alındığı iddia edildi.

  • Zirvede üs talebi ve hava sahasının kullanılması konusunda yetki tartışması yaşandığı belirtilirken, Başbakan Bülent Ecevit, ABD'den resmi bir talep gelmediğini açıkladı. "Böyle bir talep gelirse onu o zaman düşünürüz" diyen Ecevit, Kuzey Irak'ta toplanan Kürt Parlamentosu'nun bir devlet parlamentosu gibi hareket etmesini de kesinlikle kabul edemeyeceklerini belirtti.

  • Ecevit, "Bu konuda atılan somut adımlar bizi rahatsız ediyor" dedi.

  • Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Amerika'nın Türkiye'den resmen üs talep etmesiyle ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. ABD'nin talebini yalanlamayan Gürel, bu tip spesifik konuların kamuoyuna açıklanamayacağını söyledi.

  • Bakan Gürel, "Çankaya Köşkü'ndeki zirvede bundan sonra ortaya çıkacak gelişmelere karşı hangi önlemleri alabiliriz, bunu konuştuk. Birtakım spesifik konular da ele alınmıştır ancak bunların kamuoyuna açıklanması doğru değildir" dedi.

    "Afganistan için alınan yetki kullanılabilir"

    ABD'nin üslerin kullanımını talep etmesi devletin zirvesinde 'yetki tartışması'nın yaşanmasına neden oldu. Hava üslerin açılması için Anayasa'nın 92. maddesine göre TBMM'den yetki alınması gerektiği ifade edilmesine rağmen, Afganistan'a asker gönderilmesi için verilen yetkiye dayanılarak da hükümetin hava üslerini ABD'ye açabileceğine dikkat çekiliyor.

  • BİLAL ÇETİN ANKARA

  •  
    Cihad terörizm değil Amerikalı Taliban olarak anılan John Walker Lindh, Afganistan'da Taliban adına savaştığı gerekçesiyle 20 yıl hapse mahkum edildi.
    Savaş karşıtı gösteriler yayılıyor
    Denktaş: AB elini Kıbrıs'tan çeksin
    KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs'la ilgili olarak 3-4 Ekim'de New York'ta yapılan görüşmeleri değerlendirirken, "Ortak çocuk yapmaya karar verdik ama kız mı, oğlan mı olacak belli değil. Ancak gayrı meşru olmaması önemli" dedi. Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın girişimiyle New York'ta yapılan görüşmelerin bitiminde Türk gazetecileri için bir değerlendirme toplantısı yaptı. "Kıbrıs sorununun çözümlenebilmesi için AB'nin meseleden elini çekmesini" isteyen Denktaş, "AB müdahalesi sorunu çok güçleştirdi. Kıbrıs meselesi iki tarafın eşitliğine dayalı şekilde ve dış müdahale olmaksızın halledilebilir. Sorunlar, Rum Yönetimi'nin bütün adaya sahip çıkma gayretinden kaynaklanıyor. Çözüm, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Türklere eşit muamale etmesine, varlığını kabulüne ve ambargodan vazgeçmesine bağlıdır" diye konuştu. "(AB) Bunu anlamazsa, neticesi 2 Kıbrıs'tır" diyen Denktaş, "Biz AB'ye karşı degiliz, AB'nin Kıbrıs meselesinde bize karşı kullanılmasına karşıyız" dedi.
    İsrail askerleri taş atan çocuğu öldürdü
    İsrail askerleri, sokağa çıkma yasağı uygulanan Batı Şeria'nın Nablus şehri yanındaki Ein Beth Ilma mülteci kampı yakınlarında, kendilerine taş atan Filistinli 15 yaşındaki bir çocuğu öldürdü. Filistin güvenlik kaynakları, okul yolundaki çocukların attığı taşlara İsrail askerlerinin ateşle karşılık verdiğini, 15 yaşındaki Amar Receb'in hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu son cinayetle, 2 yıl önce başlayan İntifada'da hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 546'ya ulaştı. İsrail askerleri, önceki gün de Batı Şeria'da 15 yaşındaki bir Filistinliyi öldürmüştü.
    6 Ekim 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED