T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
'Türkiye'nin 40 yıllık AB macerası bitiyor'

Türkiye Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Şen, Brüksel'den gelen haberlerin Türkiye'nin AB mecerasının sona ermekte olduğunu gösterdiğini söyledi.

Merkezi Almanya'da bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Bürüksel'de yaşanan gelişmelerin, Türkiye'nin aralık ayında gerçekleşecek Kophenag Zirvesi'nden tarih alamayacağı yönünde olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 40 yıllık AB macerası sona eriyor" dedi.

Tarih verilmeyecek

Şen, son gelişmeler üzerine yaptığı yazılı açıklamada, Brüksel'den gelen haberlerin, "Türkiye'ye Kopenhag'da tarih verilmeyeceği, tarih verilmesinin Yunanistan ve İtalya zirvelerinde de gerçekleşmeyeceği" doğrultusunda olduğunu vurgulayarak, "Böylece Türkiye-AB görüşmeleri, 2004 yılı haziran ayında İrlanda'nın dönem başkanlığında gerçekleştirilecek olan zirveye kaldı. Türkiye'nin AB üyeliğine çekinceli bakan ülkelere, 2004'ten sonra 10 ülke daha eklenecektir" görüşünü savundu.

AB ülkelerinin 68 milyonluk Türkiye'yi kalabalık nüfusundan dolayı AB içinde görmek istemediğini kaydeden Şen şunları kaydetti: "Türkiye'ye ekonomik yardımda bulunmak AB'nin işine gelmiyor. Ayrıca AB, İran, Irak, Suriye ve Ermenistan'la Türkiye üzerinden komşu olmak istemiyor. Eurobarometer adlı kuruluşun yaptığı araştırmalarda, Türkiye puan artışına rağmen hala en az istenen ülke konumundadır."

Son gelişmeler önemli

Türk halkının yüzde 70'inin AB'ye üye olmak istediğinin altını çizen TAM Başkanı Faruk Şen, son gelişmelerin Türkiye'nin 40 yıllık AB macerasını da sonalandırdığını ileri sürdü.

Çelikel: AB'ye uyum yasalarını uygulayalım

Adalet Bakanı Aysel Çelikel, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında yapılan değişikliklerin, uygulayıcılar tarafından benim- senmesinin önemini vurguladı. AB uyum yasalarının uygulanmasına yönelik tartışmalar, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen bir sempozyumda ele alındı. Sempozyumun açılışını yapan Bakan Çelikel, AB'ye uyum yasalarının büyük önem taşıdığına işaret ederek, "Bu dönem, bir kültür şoku yaratacak yasa değişikliklerini yaşadık. Olay sadece Kürtçe değildir. Bu önemli konuları uzmanlarımızla uygulayıcılarımızı biraraya getirmek, tartıştırmak, yorumların nasıl yapılacağını, eksiklikler varsa onların vurgulanması gerektiğini düşündük. Yasaları çıkarmak ne kadar önemliyse onların uygulayıcılar tarafından benimsenmesi ve ondan sonra topluma benimsettirilmesi de görevimizdir" dedi.

Gürel: Tarih verilmezse hayal kırıklığına uğrarız

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, AB Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmezse, "Türkiye'nin büyük bir düşkırıklığı yaşayacağını ve bunun AB ile ilişkilerin tüm yönlerine yansıyacağını" söyledi. İzmir'de bulunan Gürel, Türkiye'nin AB ile üyelik için müzakere tarihi beklediğini, ancak Avrupa Komisyonu'nun Türkiye için hazırladığı ilerleme raporunun "teknik değerlendirme" olduğunu kaydetti. Gürel, "Biz siyasi kararı, AB'nin vermesini bekliyoruz. Böyle bir siyasi karar verilmezse, o zaman Türk halkında AB'nin içtenliğiyle ilgili çok olumsuz yargılar, değerlendirmeler oluşacaktır ve Türk halkı düş kırıklığına uğrayacaktır. Türk halkının düş kırıklığı o kadar büyük olur ki, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin öteki yönlerine yansıması da kaçınılmaz olur" dedi.



6 Ekim 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED