T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Saddam'a sürgün planı

Amerika yönetimi Irak'a muhtemel saldırının olmaması için Saddam'ı dört şartla tehdit ediyor. Şartların birinde Saddam'ın bütün ailesiyle Irak'ı terketmesi bildiriliyor.

Avrupalı ve Amerikalı diplomatik kaynaklar, ABD Başkanı George Bush'un Irak'a muhtemel saldırının gerçekleşmemesi için Irak'a dört şart öne sürdüğünü belirttiler. Şartlarda yalnız Saddam'ın ülkeyi terketmesiyle yetinilmiyor, ayrıca Saddam ile bağlantısı bulunan tüm aile efradının ülkeyi terketmeleri isteniyor. Sadece bununla da yetinmeyeceğini belirten Bush, Irak'ta Saddam sonrası yeterli değişimin olması için ülkede askeri saldırılarda da bulunabileceğini ifade ediyor.

DÜNYADAN SAKLANAN VE IRAK'A DAYATILAN 4 ŞART:

1- Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin tüm aile efradıyla birlikte, hiçbir güvence altında olmadan herhangi bir Arap ülkesine ya da yabancı bir ülkeye sürgüne gönderilecek. Saddam yönetimindeki tüm savaş suçluları istenildiğinde hemen ABD'ye teslim edilecek.

2- Irak yönetimini geçici askeri bir rejim devralacak. Daha sonra bu askeri rejim kısa bir müddet zarfında Saddam'a ait herşeyi en ince detayına kadar değiştirecek.

3- Yeni askeri Irak rejimi, derhal BM silah müfettişlerini kabul edecek ve müfettişlerin belirledikleri tüm kimyasal, biyolojik, balistik, nükleer silahlar bütünüyle imha edilecek. Yeni rejim ayrıca müfettişlere gizli kimyasal silahların yerlerini kontrol etmeleri için her türlü imkanı sağlayacak.

4- Yeni yönetim Irak'ın bir daha kitle imha silahlarına sahip olmaya çalışmayacağına dair uluslararası topluma güvence verecek ve Körfez ülkelerinin hiçbir dahili işlerine karışmayacağına dair de teminat verecek.

Bu arada ABD ve İngiltere'nin, Irak'ta kitle imha silahı denetim mekanizmasını güçlendirmek için hazırladığı taslağın ayrıntıları ortaya çıktı. ABD'nin, İngiltere ile hazırladığı taslakta, Saddam'a silahsızlanmayı ve saraylar dahil bütün tesisleri silah denetimlerine açmayı kabul etmesi için 7 gün süre tanınmasını önerdiği kaydedildi. ABD, bir yandan BM'ye sunulacak taslak üzerinde çalışırken, diğer yandan Rusya, Çin ve Fransa'nın desteğini almaya çalışıyor.

Tarık Aziz bugün Türkiye'de

Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, Başbakan Bülent Ecevit'in davetlisi olarak bugün Ankara'ya geliyor. Pazartesi günü temaslarda bulunacak olan Aziz, Cumhurbaşkanı Ahmed Necdet Sezer'e, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in mesajını iletecek.

Dünya uyandı

Amerika, Avustralya ve İngiltere'de dün yüz binlerce kişinin katıldığı savaş karşıtı gösteriler düzenlendi. İngiltere'nin başkenti Londra'da ülkenin çeşitli bölgelerinden 200 ila 300 bin kişinin katıldığı ülke tarihinin en geniş katılımlı gösterisi düzenlendi. Gösterinin organizasyonunu Savaş Karşıtı Dernekler Miting Komitesi üstlendi. Gösteri'de, BM'nin eski silah denetçilerinden Scott Ritter, Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone, İşçi Partili eski milletvekili Tony Benn, Bath ve Wells Başpiskoposları, İşçi Partili milletvekilleri Jeremy Corbyn, Geroge Galloway, Alice Mahon, ayrıca Lordlar Kamarası'nın Müslüman üyesi Barones Udin yer aldı. Gösteriye "Savaşı Durdurma Koalisyonu", "İngiltere Müslüman Birlikleri", "İngiltere İslam Konseyi" gibi kuruluşlar ile İngiltere'deki Filistinlilerin temsilcilerinin de katıldığı belirtildi.

Bush'a kendi ülkesinde tepki

ABD'nin Denver kentinde de, 2 binden fazla Amerikalı, muhtemel Irak müdahalesi ile ilgili olarak, bir oteldeki toplantıya katılmak üzere şehirde bulunan ABD Başkanı Bush'u protesto etti. Açılan pankartlarda, "Petrol için kana hayır", "Oy için savaşa hayır" gibi ifadeler yer aldı. Avustralya'nın başkenti Sidney'de ise yaklaşık 1000 kişilik bir grup, Irak'a yapılacak herhangi bir askeri harekatı protesto etti.


 
Aksa İntifadası şahlanıyor
Aksa İntifadası'nın yıldönümü nedeniyle Filistin ve Arap ülkelerinde düzenlenen gösterilerde, intifada ruhu şahlandı.
Küresel gösteri göz korkuttu
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), önceki gün sabah gün doğmadan başlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası karşıtı protesto gösterileri, göstericilerden çok polisin gövde gösterisine dönüştü. Başkentin çeşitli yerlerinden harekete geçen göstericilere nefes aldırmamakta kararlı görünen polis, yaklaşık 700 kişiyi gözaltına aldı. Polis ve göstericiler arasında yer yer çıkan kavgalar, hafif yaralanmalarla atlatıldı. Bu arada, Citibank şubelerinden birinin ise camları göstericiler tarafından kırıldı. IMF ve Dünya Bankası görüşmeleri, devam ederken, büyük olayların çıkması bekleniyor.
Prof. T. B. İrving vefat etti
İngilizce'ye tercüme ettiği Kur'an-ı Kerim meali ile tanınan Amerikalı Prof, T. B. İrving geçtiğimiz gün hayata veda etti. 50 yıl önce İslamı seçtikten sonra adını el-Hacc Talim Ali ebu Nasr olarak değiştiren İrving, yakalandığı alzheimer hastalığında dolayı son yıllarda tedavi görüyordu. Onlarca kitaba adını yazdıran İrving'in İngilizce Kur'an-ı Kerim meali dışındaki belli başlı kitapları şunlar: Falcon of Spain, The Quran: Basic Teachings, Tide of İslam, Stories of Kalil and Dimna, Religion and Social Responsibility.
Orta Amerika'nın dörtte biri aç
Dünya Gıda Programı (WFP), Orta Amerikalıların yaklaşık dörtte birinin son yıllardaki kuraklıklar yüzünden aç olduğunu ya da kötü beslendiğini bildirdi. WFP tarafından Kosta Rika'nın başkenti San Jose'de açıklanan raporda, açlıktan en çok etkilenenlerin Nikaragua, El Salvador ve Guatemala'nın Büyük Okyanus kıyısındaki kırsal bölgeleriyle Honduras'ın iç batı kesimleri olduğu kaydedildi. Raporda, doğal felaketler yüzünden yaklaşık 35 milyon nüfuslu Orta Amerika'daki 8.6 milyon kişinin "ekecek, yiyecek ve satacak" bir şeyi kalmadığı belirtildi.
29 Eylül 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED