T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
'Ne iş olsa yaparım abi' 33 yıldır sürüyor

Türkiye'de 60 yıldan bu yana istihdam sorunu bir türlü çözülemedi. 1969'da gurbete giden işçiler, Almanya'da evrakların meslek bölümüne, "Ne iş olsa yaparım" yazarken, bugün bu sözü söyleyenler 10 milyona ulaştı.

1969 yılında Almanya'ya çalışmaya giden gurbetçilerin, evrak doldururken, mesleğin ne bölümüne, "ne iş olsa yaparım" yazmasının üzerinden 33 yıl geçti ancak iş bulma konusunda hala aynı söz geçerliliğini taptaze koruyor. Eczacıbaşı Topluluğu'nun 60 yıllık dünyada ve Türkiye'de yaşanan önemli olayları gazete formatında hazırladığı "Afiyet" adlı yayında Türk ekonomisinin 60 yılda bir arpa boyu ilerlemediği ortaya çıktı.

Gayrı resmi olarak 10 milyona şaklaşan işsiz sayısı Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olarak duruyor, Bugün 1 milyon lise mezunu her yıl işsizler ordusuna katılırken, üniversiteden mezun olanların bir kısmı yurtdışına kaçıyor. Geri kalanlar ise mesleklerinin dışında ne iş bulurlarsa çalışıyor. Dr. Nejat Eczacıbaşı'nın 1942 yılında ilaç üretimi çalışmalarına başladığı Galata'daki küçük bir laboratuvarla temelini attığı Eczacıbaşı Topluluğu, 1942 yılından bu yana geçen her 10 yıllık dönem için ayrı bir gazete yayımladı.

İşte Türk ekonomisinin 60 yıllık tarihinden önemli bazı kesitler;

1940'LI YILLAR

GELECEK SENE UCUZ ELEKTRİĞE KAVUŞACAĞIZ
Çatalağzı santrali bu yıl tamamlanırsa ve eski vaatdler yerine getirilirse artık elektriğin kilovatını 50 paradan ödeyeceğiz. (Son Telgraf, 4.2.1948)
EKMEK KARNELERİNE MUSALLAT OLAN YANKESİCİ
Beyoğlu'nda fırınların önünde dolaşıp sir çok kimsenin ekmek karnesini çarpan Abdülkadir isimli sabıkalının üzerinde 8 adet ekmek karnesi bulunmuştur. ( Son Telgraf, 28.2.1949)

1950'LI YILLAR

AVRUPA İKTİSADİ TOPLULUĞU'NA RESMEN MÜRACAAT ETTİK
Türkiye Avrupa İktisadi Topluluğuna resmi müracatını nihayet yapmıştır. (31.7.1959)
İLAÇ İMALATINDA SIKINTI
Yerli ilaç yapan firmalar döviz tahsisinin kafi gelmediğini öne sürdüler. (Havadis,16 Nisan 1957)

1960'LI YILLAR

205 BİN TÜRK İŞÇİSİ YURTDIŞINA GİTTİ
Türk iş gücünün altıda birinin yurt dışında bulunduğu tesbit edilmiştir. 205 bin Türk işçinin 171 bin 16'sı Almanya'da çalışmaktadır. Almanların Türklerden şikayeti, evraklarına ne iş yaptıklarını yazmayıp, "Ne iş olsa yaparım" demeleriymiş. (Yeni Gazete, 6.6.1969)
SİGARA VE İÇKİYE ZAM
Hükümet ani olarak sigaraya yüzde 22,47, içkilere yüzde 10 zam yaptı. Zamlardan 1969 bütçesi için 450 milyon liralık ek gelir bekleniyor. (11 Şubat 1969)
1,5 MİLYON İŞSİZ VAR
Türkiye'de halen 1 milyon 500 bin işsiz bulunmaktadır. Bu miktarın 5 yıl sonra 800 bine düşeceği belirtilmiştir. (23 Ağustos 1962)
PİDE FİYATLARI TESBİT EDİLDİ
Belediye pide fiyatlarını yumurtasız 60, yumurtalı 75 kuruş olarak tesbit etmiştir. Pidede çörek otu bulunması mecburidir. (Akşam, 2.2.1961)
İSTANBULLU OLMAK YÜK HALİNE GELİYOR
Yeni, "Belediyeler Gelir Kanunu" tasarısı kanunlaştığı taktirde hemşehrilik vergisinden 18 yaşındaki küçükler ve talebeler ve şehirde kısa süre kalanlar muaf tutulacaktır. Şehirde halen her vatandaş belediyeye 88 lira vergi ödemektedir. Tasarıya göre bu miktar 230 ile 250 lira arasında artacaktır. (Tasvir, 22.8.1962)

1970'Lİ YILLAR

TÜPGAZ SIKINTISI BÜTÜN YURDA YAYILDI
Ekmekten sonra yemek yapacak tüp de bulamaz olduk. Yoklar listesine yağ da eklendi. Bakanlar Kurulu demire yüzde 40, çimentoya yüzde 30, PTT hizmetlerine yüzde 150 zam yapılmasını kararlaştırdı. (Vatan, 29.9.1977)
TÜSİAD KURULDU
Artık işadamlarının da bir derneği var. Feyyaz Berker Yönetim Kurulu Başkanı, Vehbi Koç da Yüksek İstişare Kurulu Başkanı oldu. (2.4. 1971)
MARK 860 KURUŞ OLDU
Türk parası İsviçre Frangı karşısında yüzde 9,8, Alman Markı karşısında yüzde 4, İngiliz Sterlini karşısında ise yüzde 3,4 oranında değer kaybetti. (Vatan, 2.12.1977)
IMF 2. KREDİ DİLİMİNİ VERDİ
20 Eylüs 1978 günü Washington'da toplanan IMF, 450 milyon dolarlık kredinin 48,8 milyon dolarlık ikinci diliminin verilmesini karara bağladı.

1980'Lİ YILLAR

İSTANBUL BANKASI VE HİSAR BANK ZİRAAT BANKASI'NA DEVREDİLDİ
Banker krizi nedeniyle banka denetimleri artırıldı. (15 Ekim 1983)
BANKER KASTELLİ'NİN MÜDÜRÜ: PARALAR SON KURUŞUNA KADAR ÖDENECEK
Cevher Özden'den henüz ses çıkmadı. Nerede olduğu bilinmiyor. (Cumhuriyet; 20.3.1982)

1990'DAN BUGÜNE

10 MİLYON EVE TUVALET KAĞIDI GİRMİYOR
İpek Kağıd'ın araştırmasına göre, tuvalet kağıdı tüketimi, kişi başına yılda 350 gram, yani topu topu 4 rulo. (Milliyet, 31.12.2000

 
28 sektör komada
Okulların açılması ve seçim hazırlıkları, kağıtçılık ve matbaacılık başta olmak üzere, 7 sektörde yüzleri güldürürken, seçimin yarattığı belirsizlik, 28 sektörde durgunluğu körükledi.
Komşuların rejimini değil malını alıyoruz
Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak, "Komşularımızla yaptığımız ticarette onların rejimini değil, mallarını satın alıyoruz" dedi. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ve Van Genç İşadamları Derneği (VANGİAD) işbirliği ile Merit Otel'de düzenlenen "Komşularımızla İlişkiler ve Irak'taki Son Gelişmeler" konulu panel, dün Van'da yapıldı. Panele katılan eski Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen da, sınır ticareti ile komşu ülkelerle ticaretin birbirinden ayrılması gerektiğini belirtti. Tüzmen, komşu ülkelerle ticaretin mimarı olduğunu, Türkiye'nin Suriye'ye olan ihracatının yüzde 36, İran'a olan ihracatının yüzde 55 oranında arttığını ifade etti.
Otomotivde 'iç pazar' kabusu
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, iç pazarda bu yıl 80 bin otomobil ve toplam 130 bin taşıt aracı satılmasının beklendiğini belirterek, "16 yıl geriden gidiyoruz" dedi. Tezer, iç pazardaki tıkanıklığın aşılması için, sektör temsilcilerinin dile getirdiği sorunların çözümlenmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'deki siyasi gelişmelerin bu süreci doğrudan etkileyeceğine işaret eden Tezer, şunları söyledi: "Seçim sonucunda oluşacak siyasi iktidar bu konuyu gündemine alır mı, almaz mı, bilmiyorum. Ancak, olumlu düşünsek bile önlemlerin sonuçları 2003 yılının ikinci çeyreğine yansır. Kriz, iki yıldan beri devam ediyor ve sektör çok olumsuz etkileniyor. Hiçbir ülke istikrarlı iç pazarı oluşturmadan ihracatta sürekliği yakalayamaz."
Küçük, Harran ağası oldu
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Şanlıurfa'nın tarihi Harran ilçesinde yöresel kıyafet giyerek "Harran Ağası" oldu. İSO üyeleri, sıra gecesinde eğlendiler. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük başkanlığındaki 53 kişilik İSO heyeti, tarihi Harran ilçesinde tarihi mekanları gezdi. Daha sonra İSO Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, başına poşi ve sırtına aba giyerek, Harran Ağası oldu.
29 Eylül 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED