T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Kayıp Bir Romancının Portresi

Yeniden okunmaya ve anlaşılmaya başlanan Safiye Erol, eserlerinde doğu ve batı arasında sıkışıp kalan Türk aydınlarına yeni ufuklar açıp çözüm yolları öneriyor.

Türk edebiyatının önemli yazarlarından kabul edilen ve edebiyat çevreleri tarafından doğumunun 100'üncü yılında yeniden keşfedilen romancı Safiye Erol'a dair önemli bir toplantı gerçekleştiriliyor: "Doğumunun 100. Yılında Kayıp Bir Romancının Portresi."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı ile Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nın işbirliğiyle düzenlenen toplantı, 1 Ekim Salı günü saat 18.00'de Tünel'de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde yapılacak. Toplantının konuşmacıları Prof. Dr. Murat Belge, Selim İleri, Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Halil Açıkgöz.

Son bir yıl içinde "Ciğerdelen", "Ülker Fırtınası", "Kadıköyü'nün Romanı", "Dineyri Papazı", "Çölde Biten Rahmet Ağacı" ile "Makaleler"i yayınlanan ve Türkiye'nin kültür sanat gündeminin ön sırasına yerleşen Safiye Erol hakkında basın ve yayın organlarında yüzlerce yazı çıktı. İstanbul ve Ankara'da önemli toplantılar gerçekleşti. Yazarın bilinmeyen hikâyeleri şimdi Kubbealtı Akademi Mecmuası'nda yayınlanıyor. Farklı kesimlerden aydınların ve edebiyatçıların övgüyle söz ettiği ve hakkında makaleler yazdığı romancı ve mütefekkir Erol, derinliği olan fikir ve eserleriyle kültür hayatımızın ve edebiyat tarihimizin köşe taşlarından. Safiye Erol'un bütün fotoğraflarının sergileneceği toplantıda, 1940'lı yıllardan itibaren romancı hakkında yazılan yazılar da okuyucunun dikkatine sunulacak. Toplantı herkese açık olacak.

'Safiye Erol'un filozofik yönü'

Prof. Dr. Kenan Gürsoy'un yöneteceği toplantıda Prof. Dr. Murat Belge, "Safiye Erol ve Türk Aydınları", Selim İleri "Safiye Erol'un Romanlarında Bir Dönem Atmosferi", Halil Açıkgöz ise "Safiye Erol, Hayatı, Hikâyeleri ve Makaleleri" hakkında konuşacak. Prof. Kenan Gürsoy ise "Safiye Erol'un Filozofik Yönü" üzerinde duracak. Öte yandan yazarın ölümünün 38'nci yılının kutlanacağı aynı gün, saat 14.30'da Karacaahmet'teki mezarı başında bir program gerçekleştirilecek. 2 Ocak 1902 Edirne Uzunköprü doğumlu Safiye Erol 1 Ekim 1964 tarihinde İstanbul'da vefat etmişti.

 
EKİM Sergilerin ayı olacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekim ayına üç ayrı salonda gerçekleştirilen beş sergiyle giriyor
Hooop yaya, sergiye dikkat!
Nişantaşı'ndan geçenler yaklaşık bir ay boyunca bu sesi duyacak. Dar bir sokaktan geçerken 'Bayım boya sıçramasın' uyarısına benzeyen bu nağaraya sesep Nişantaşı'nın sokaklarını süsleyecek olan yaya sergisi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sergi küratörü Fulya Erdemci, sergiye destek veren sanatçı ve sponsor firma yetkililerin katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan sergi organizatörü Fulya Erdemci, Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek olan açık hava sergisinin iki yılda bir İstanbul'un çeşitli semtlerini dolaşacağını söyledi. Amaçlarının yayalara ve şehrin yaşayan sokaklarına dikkat çekmek olduğunu kaydeden Erdemci, bir ay boyunca Nişantaşı'nın sokak ve mağazalarını süsleyecek olan serginin ilk olarak Nişantaşı'nda düzenlenmesinin sebebini ise, semtin daha oturmuş bir yapısının olmasını gösterdi. Toplantıda konuşan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, kente sahip çıkmanın en önemli uygarlık göstergesi olduğunu kaydetti. Maçka Caddesi'nden başlayıp, Vali Konağı Caddesi'nden Abdi İpekçi Caddesi'ne geçen dairesel bir parkurda devam edecek sergi süresince sokoklar, bina cepheleri, bilbord, kaldırım, cafe, mağaza, tarihi mekanlar ve trafik ışıkları süslenecek. Yine sergi kapsamında semtin muhtelif yerlerine farklı platformlar kurulup, çeşitli toplantı, yürüyüş ve sürpriz etkinlikler düzenlenecek. Ömer ÇAKKAL-İstanbul
29 Eylül 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED