T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Sorumlu makamlar ertelemeye izin vermez

"Türkiye'yi kaosa sokacak maceraya göz yumulmaz. Devletimizin sorumlu makamlarından bu yönde beyanlar yapılmıştır. Yarınki MGK'dan bu yönde tavır çıkabilir."

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, seçimi ertelemenin Türkiye'yi kaosa sürükleyecek bir "macera" olduğunu, buna "sırf birilerinin siyasi çıkarları uğruna" göz yumulmayacağını belirterek, "Devletimizin sorumlu makamlarından bu yönde açık ve net beyanlar yapılmıştır. MGK'dan da bu yönde tavır çıkabilir" dedi.

Çetin, Yeni Şafak'ın sorularını cevapladı.

1 Ekim Salı günü Meclis açılacak. Milletvekillerinden bir grup seçimleri iptal ettirmek istiyor. Yarınki MGK toplantısından küskünlere bir mesaj çıkar mı?

Kısa bir süre önce Meclis'te 449 milletvekilinin kabul oyu ile karar verilen erken seçimden şimdi kaçmaya çalışmanın izahını hiç kimse bu millete yapamaz. Bazı partilerin baraj ve kimi siyasilerin seçilememe endişesiyle Türkiye'nin önünü tıkayacak girişimlerine hak vermek mümkün değildir. Türkiye'yi çok büyük bir kaosa sürükleyecek ve telafisi güç olacak zararlar verecek bu maceraya sırf birilerinin siyasi çıkarları uğruna göz yumulmayacağı bilinmelidir. Devletimizin sorumlu makamlarından bu yönde açık ve net beyanlar yapılmıştır. Pazartesi günü toplanacak MGK'dan da bu yönde tavır çıkması doğal karşılanmalıdır.

Bazı MHP'lilerin de küskünlere destek vereceği konuşuluyor.

MHP'de küskün olmaz. Hiçbir arkadaşımız, davamıza ve camiamıza gölge düşürecek, bunca yıldır sergiledikleri emeklerini hiçe sayacak davranış içerisinde olmazlar. Listelerin açıklanmasının ardından bazı arkadaşlarımız duygusal tepkiler verdiler. Bu gayet doğal. Ancak nihayetinde birkaç gün sürecek tepkilerdir.

Gaffar Yakın'ın "azınlık hükümeti" teklifini nasıl karşıladınız?

Bu saatten sonra yapılacak hiçbir teklifi ciddiye almıyor, şüphe ile karşılıyoruz. Zaten dikkat ederseniz bu tekliflerin tamamı hep aynı çevrelerden gelmekte, baraj korkusundan, seçilememe endişesinden kaynaklanmaktadır. Ancak hükümeti yıkma girişimleri başarıya ulaşırsa, Meclis'in en büyük partisi olarak MHP üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.

MHP niçin hükümette istenmedi, AB'ye engel olduğunuz için mi?

MHP, siyaset dünyasının ortasına Anadolu insanının değerlerinin temsilcisi olarak girdi. MHP'siz hükümet feryatları atanların kimliklerine, bu ülkeye nelere mal olduklarına ve gelecekle ilgili tasarımlarına baktığınızda niyetlerini çok iyi anlarsınız. MHP, AB üyeliğini samimiyetle istemekte, bu hedefin milletimizin tarihi batılılaşma sürecini tamamlayacağına inanmaktadır. Ancak Türkiye'nin üyelik süreci yanlış yolda yürütülmekte, Türkiye tam üye değil, tam bağımlı ülke konumuna düşürülmektedir. MHP'nin itirazı bunadır; AB üyeliğini siyasi çıkarları için kullanan ama Türkiye'nin menfaatlerini gözetmeyen siyasileredir.

Kamuoyu anketleri MHP'nin durumunu iyi göstermiyor...

1999 tecrübesine sahip olduğumuz için, şunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz: MHP'nin kendi araştırmaları ve halkın nabzı bambaşka şeyler söylüyor. MHP nasıl hükümetten uzaklaştırılmaya çalışılıyorsa, bunun çok daha büyüğü basın yoluyla ve malum anketlerle devam ettiriliyor. Göreceksiniz, bazıları 1999'daki gibi bir MHP sürprizi ile karşılaşacaklar.

4 Kasımda koalisyon zorunlu olursa MHP, AK Parti veya CHP ile ortak olur mu?

MHP'nin şu veya bu parti demek yerine, ilkeler düzeyinde hareket edeceğini ve çizeceğimiz perspektifte anlaşabileceğimiz partilerle hükümeti düşünebileceğimizi söyleyebilirim.

İdam, Kürtçe ve vakıf konusuna tepkiliyiz

"MHP'nin AB uyum yasaları adı altında çıkarılan maddelere karşı mücadelesi sürecektir. İdam cezasının müebbet hapse çevrilmesi, anadilde yayın ve öğrenim, AİHM kararlarının mahkemelerde 'üst mahkeme kararı' gibi kabul edilmesi ve Türkiye'deki azınlık vakıflarına taşınmazlar üzerinde yeni haklar tanıyan yasanın çıkarılmaması için MHP çok büyük bir mücadele vermiş; ancak Meclis'teki diğer altı partinin ittifakıyla çıkması üzerine de Anayasa Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştır. Krizlerin kasıtlı olarak belli merkezlerden pompalandığına inanıyoruz. Emperyalizme karşı koyamaz hale getirilmek istenen Türkiye, sahipsiz değildir. Bugün Kürtçe eğitim diye çaba harcayanlar, öncelikle Türkçeyi adam gibi öğretmenin yolunu bulsalar daha iyi değil mi!

Apo'yu TBMM'deki 6 parti astırmadı

"Abdullah Öcalan'ın idamı ve başörtüsü konusunda MHP'yi sıkıntıda bırakacak bir durum yoktur. Bu ceberrutça uygulama mutlaka sona erdirilecektir. Toplumsal uzlaşmayı aramak daha doğru bir yol olacaktır. MHP'nin uzlaşmacı anlayışı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Meclis'te MHP dışındaki altı partinin birleşerek idamı kaldırmasının ardından, 'MHP Apo'yu astıramadı' demenin anlamı yoktur. Diğer iki liderin dosyayı Meclis'e sevk etmek yerine muhalefetle birlikte hareket ederek idamı kaldırmaları, terörist başını İmralı'da tutmaya devam etmeleri üzerine MHP tepkisini ortaya koymuştur. Hiçbir hukuki gerekçeye dayanmadığı halde terörist başına imtiyazlı haklar hazırlanmasını sağlayan ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılarına MHP suç duyurusunda bulunmuştur.

  • ALİ SALİ / ANKARA

  •  
    Küskünlere
    İçtüzük şoku

    Küskünler, yarın "TBMM'yi çalıştırma" kararı peşinde. Ancak iptal edilen Meclis İçtüzüğü yenilenmediği için öncelikle seçim kararı değil yeni içtüzük ele alınacak. 2 Ekimde ise gurbetçiler oy vermeye başlayacak.
    Erdoğan: Bütün yasakları kaldıracak güç istiyorum
    AK Parti lideri Erdoğan, şiir okuduğu için milletvekili adayı olamadığını belirterek, "Biz ilkelerimizle iktidar olacağız ve demokrasi uygulanacak" dedi.
    Ecevit'ten erteleme lobisine gözdağı
    Tansu Çiller: Ecevit grup kararı alsın
    'Özkan ve bazı YTP'liler DSP'ye dönmek istiyor'
    DSP'li Şekercioğlu, Özkan'ın, "seçimi erteleyin DSP'ye dönelim" dediğini, ancak kabul etmediklerini açıkladı.
    'Milli iradeye karşı gelmeyin'
    MHP lideri Devlet Bahçeli, hiç kimsenin seçimleri erteleterek milli iradeye karşı gelmemesi ve yeni hükümet krizlerine yol açmaması gerektiğini söyledi. Bahçeli, "Türkiye'nin Onurlu Geleceği" başlıklı seçim beyannamesini, Dedeman Oteli'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Salona, "Devletin başına Devlet gelecek", "Başbakan Devlet" sloganları ile giren Bahçeli, erken seçim kararı alınmasından sonra bir kısım çevrelerin seçimi erteletmek istediğini belirterek, hiç kimsenin milli iradeye karşı gelmemesi ve yeni hükümet krizlerine yol açmaması gerektiğini söyledi. Bu arada, MHP'nin milletvekili adaylarının yüzde 5'i ilköğretim, yüzde 10'u orta öğretim ve yüzde 85'i üniversite mezunu. Adayların çoğunluğunu mühendis ve mimarlar oluşturuyor.
    Kutan: ANAP ve YTP de bizimle
    SP lideri Recai Kutan, kendileriyle birlikte ANAP ve YTP'nin seçimin ertelenmesine "kurumsal destek" vereceğini savundu. Kutan, Malatya'da düzenlediği basın toplantısında, seçimden önce Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası'nın mutlaka değişmesi gerektiğini de ifade ederek, şöyle dedi: "Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası değiştirilmezse, seçmenin yüzde 50'sinin iradesi meclise girmeyebilir. 1 Ekimde Meclis toplanacak. ANAP, YTP ve SP kurumsal olarak mutlak bu değişiklikliğin yapılması ve seçim kararının iptal edilmesi konusunda görüş bildirecek. Bu bir küskünler hareketi değil. Bu üç partide de küskün yok."
    MGK, bugün Köşk'te toplanıyor
    Milli Güvenlik Kurulu bugün Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanıyor. Toplantısında, iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek. Orgeneral Hilmi Özkök Genelkurmay Başkanı, Orgeneral Aytaç Yalman ise Kara Kuvvetleri Komutanı sıfatıyla ilk kez bir MGK toplantısına katılacak. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur ise ilk kez MGK'da yer alacak.
    30 Eylül 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED