T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Krediden herkes kaçıyor

Türkiye Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, "Hiçbir müşteri gelip kredi almıyor. Bunun nedeni de sanırım, piyasadaki belirsizlik. Ayrıca herkes kredi almaktan korkar hale gelmiş" dedi.

Türkiye Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, Ziraat Bankası'nda ince ayar yaptıklarını belirterek, "Ziraat Bankası'ndakilere bankacılığı öğrettik" dedi. Erdoğan, bütün kredilerin açık olmasına rağmen, kimsenin kredi almak istemediğini kaydetti.

Yeniden yapılandırma programı kapsamında Türkiye Ziraat Bankası'nın başına getirilen Genel Müdür Niyazi Erdoğan, Ziraat Bankası'ndaki değişiklikleri ve bankanın son durumunu Yeni Şafak'a anlattı. Şube kapatma ve personeli havuza gönderme operasyonun sona erdiğini ifade eden Niyazi Erdoğan, Ziraat Bankası'nın bugün artık çağdaş bir banka haline geldiğini öne sürdü. Erdoğan, "Ziraat Bankası'nda ince ayar yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Ziraat Bankası'ndakilere bankacılığı öğrettik. Bugün yabancılar bile, Ziraat Bankası'nın nasıl bu hale geldiğini merak ediyor. Ve bankayı incelemek için yurtdışından kalkıp buraya geliyorlar" dedi.

Kredi talebi yok

Son dönemde çiftçilerin bankaya olan borçlarını ödemek için başvurduğunu ifade eden Erdoğan, bu çerçevede 88 bin çiftçi ile borç ödeme sözleşmesi imzaladıklarını bunun da tutarının 270 trilyon lirayı bulduğunu kaydetti. Erdoğan, halen sözleşme imzalaması gereken 80-90 bin daha çiftçinin bulunduğunu vurguladı. Ziraat Bankası'nın tüm kredileri açtığını da hatırlatan Erdoğan, ancak kimsenin kredi almaya yanaşmadığını bildirdi. Erdoğan, "Bizim bütün kredilerimiz açıktır. Ancak, hiç bir müşteri gelip kredi almıyor. Bunun nedeni de sanırım, piyasadaki belirsizlik. Ayrıca herkes kredi almaktan korkar hale gelmiş" dedi.

Şube soygunları olağan şeyler

Genel Müdür Niyazi Erdoğan, Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği ve Ziraat Bankası'ndaki "kurum içi soygunları" ise, "olağan şeyler" olarak nitelendirdi. Ziraat Bankası'nın bin 300 şubeli bir banka olduğunu ifade eden Erdoğan, son dönemde şubelerdeki personel soygunlarının arttığını doğrulayarak, "Bunlar, iç kontrol sisteminin güçlendirilmesinden kaynaklanmıştır" dedi. Erdoğan, Tardoğan şubesindeki kurum içi soygunun tutarının 1.3 trilyon lira olduğunu ve soygunu gerçekleştiren personelin halen arandığını kaydetti. Erdoğan, Kolej, Yalova, Abidinpaşa şubeleri ile ilgili soygunlarla iligili soruşturmanın tamamlandığını ve yargıya intikal ettirildiğini bildirdi.

'Kredi talebi olan kaldırımdan bile geçmeyecek'

Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, bugüne kadar hiç bir siyasi kredi talebi olmadığını olsa da buna izin vermeyeceklerini söyledi. Erdoğan, "Kredi talebi olanları Genel Müdürlük Binası'nın kaldırımından bile geçirmeyeceğim. Herkes kredi talebini şubesinden halledecek. Hiçbir kredi talebi Genel Müdürlükten kararlaştırılmayacak. Bu konudada müdürlerime talimat verdim" diye konuştu.

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA

  •  
    Yatırımları yatırdılar
    Kamu yatırımları, Kalkınma Planı'nın ilk iki yılında hedeflerin yüzde 32,4 oranında gerisinde kaldı. Plan hedeflerinden sapma 2000 yılı fiyatlarıyla 4,2 katrilyon lirayı buldu.
    İşçi emeklisi iyileştirme için ısrar ediyor
    İşçi emekli aylıklarında büyük kayıpların yaşandığını savunan emekli işçiler, memur emeklisine yapılan iyileştirme zammının kendilerine de yapılmasını istiyorlar.
    Elektrikteki bütün indirimler kalkıyor
    Elektrik tarifesindeki tüm indirimler kaldırılacak, kaçaklardan kaynaklanan maliyet farkı o bölgenin tarifesine eklenecek.
    Enflasyon tarihi sığır ile başlıyor
    Yüksek enflasyon ve ekonomik krizler, M.Ö. VI. yüzyıldan itibaren Anadolu uygarlıklarının en önemli hastalıklarından biri oldu.
    IMF krizdeki ülkelerden iflaslarını isteyecek
    Uluslararası Para Fonu (IMF) üyesi ülkelerin maliye bakanlarından oluşan politika belirleme komitesi, borç krizlerinin çözümüne yeni ve tamamen farklı yaklaşım geliştirilmesi talimatını verdi. Global mali sisteme çeki-düzen verilmesinde dönüm noktası olacak bu adımla, dış borçları idare edilemeyecek, başa çıkılamayacak düzeylere çıkmış ülkelerin iflaslarını ilan etmeleri ve alacaklıların daha ehven geri ödeme şartlarını müzakereye zorlanmaları hedefleniyor. Bu karar, İngiltere Hazine Bakanı Gordon Brown ve IMF İcra Direktörü Horst Köhler tarafından duyuruldu.
    30 Eylül 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED