Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
12 bin asker sınırda

Kuveyt topraklarının dörtte biri Amerikan askerlerine ayrıldı. ABD, Irak sınırında kurduğu "New York Kampı"nda 12 bin askeri Saddam'ı devirmek için hazırlıyor.

ABD'nin Irak lideri Saddam Hüseyin'e karşı olası bir operasyonda kullanmayı düşündüğü birliklerini Kuveyt'te kurduğu "New York Kampı" adlı tesiste eğittiği ortaya çıktı. New York Times gazetesinin birinci sayfadan verdiği habere göre, kampta eğitim gören askerlerin sayısı, son aylarda iki katına çıkarak 9 bin kişiye yükseldi. Hava kuvvetleri mensuplarıyla birlikte bu sayının 12 bini geçtiği bildiriliyor. Kuveyt hükümetinin, Amerikan askerlerinin rahatça eğitim yapabilmelerini sağlamak amacıyla, ülkenin çöllük kısmında yer alan, ancak ülke yüzölçümünun dörtte birine eşit bir alanı kapatarak Amerikalılar'a tahsis ettiği belirtildi.

Gazete, askerlere mayınlar arasında yol alma ve ırmaklar üzerine ateş altında köprü kurma gibi eğitimler verildiğini ve askerlere Howitzer topları ile Apache helikopterlerinin eşlik ettiğini yazdı. Kuveyt`teki eğitimin amacının bir yandan Saddam Hüseyin üzerindeki baskıyı artırmak, diğer yandan Irak'ın yeniden Kuveyt'e saldırmasını önlemek olduğu kaydediliyor. ABD'nin Kuveyt'e 2 tugaya yetecek M-1 tankları, toplar, zırhlı personel araçları ve Howitzerler sevkettiği de haberde yer aldı.

BM-Amerika arasında kriz

ABD ile BM arasında, Irak'ın uçuşa yasak bölgelerde görev yapan Amerikan uçaklarına ateş açmasının BM Güvenlik Konseyi'nin son kararının ihlali anlamına gelip gelmeyeceği konusunda anlaşmazlık çıktı. ABD yetkilileri, Irak'ın bu eylemiyle kararı ihlal ettiğini savunurken BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kosova'da yaptığı açıklamada bu durumun ihlal anlamına gelmediği görüşünü savundu. ABD Savunma Bakanı Donal Rumsfeld, Annan'ın yaklaşımını eleştirerek "Annan'ın bu görüşünün BM ve BM Güvenlik Konseyi'nin tutumunu yansıtıp yansıtmadığını bilemiyorum. Ancak bence yanlış" dedi.

Türkiye'ye rüşvet mi?

ABD yetkilileri Washington'un Türkiye için planladığı yardım paketinin Irak konusunda işbirliğinin karşılığı olarak düşünülmediğini, ABD ile Türkiye arasındaki yakın ilişkilerin gereği olduğunu belirttiler. Açıklama, Başkan George W. Bush'un NATO zirvesi için Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a gelirken yolda Beyaz Saray sözcüsü Ari Fleischer tarafından yapıldı.

ABD Kongresi yetkilileri ayrıntıları henüz belli olmayan paketin boyutunun birkaç yılda birkaç milyar doları bulabileceğini belirtiyor. Yardımpaketinin ve Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik Amerikan baskılarının Türkiye'nin Irak operasyonunun içine çekilmesinin bir karşılığı olduğu belirtiliyor.

 
SEZER: Yasal zemin şart
BUSH: Yanımızda olun

Türk tarafı, Annan'ın Kıbrıs Planı'na ilişkin takvimi ileri atmaya çalışırken, dün ABD Kıbrıs Koordinatörü Weston, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Direktörü Leigh Ankara'ya geldi.
'Hristiyan klübü'ne red
Avrupa Parlamentosu'nda, Hristiyan Demokratlar'ın Türkiye'ye üyelik yerine "özel ortaklık" verilmesi yönündeki değişiklik önergesi reddedildi.
Tantavi, terör kavramını açıkladı
Yaser Arafat Mitzna ile çalışmaya hazır
Biyolojik saldırıya karşı erken uyarı
ABD ordusu biyolojik saldırılara karşı erken uyarı sistemi geliştirmeye ve konuşlandırmaya başladı. "Hastalık belirtisi izleme" adı verilen teknikle hastane, klinik, eczane, okul ve hatta veterinerlerden alınan veriler, tek bir kaynakta toplanarak salgın hastalığın ortaya çıkıp çıkmadığı tetkik edilecek. Yaklaşık 1000'den fazla acil yardım, polis, askeri personel görevlisi bilimadamı, halk sağlığı ve hükümet yetkililerinin katıldığı hastalık belirtisi izleme tekniğinin, hastalık konusunda uyaracağı belirtildi.
15 yaşındaki Filistinli çocuğu öldürdüler
Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkarim kentinde 15 yaşındaki Filistinli çocuğun İsrail askerlerinin açtığı ateşte öldüğü bildirildi. Filistinli hastane kaynakları, silahlı Filistinli grupla İsrail askerleri arasında çatışma çıktığını, 15 yaşındaki Ömer el Kudsi adlı çocuğun sırtından vurularak öldüğünü belirtti. Aynı çatışmada bir çocuğun da hafif yaralandığı bildirildi. İntifadanın başlamasından bu yana 2695 kişi öldü.
21 Kasım 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED