Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Ateşten gömlek giydik

Dün bakanlıkta ilk brifingini alan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "2002 yılı bütçesinin kalemleri iç açıcı değil. Çökmüş bir ekonomiyi devraldık" dedi.

''Önce fakir fukara, garip gurabaya bakacağız. Bunların durumlarını iyileştirmeye bakacağız. Onların durumunu iyileştirme bizim önceliklerimizden olacak.''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2002 yılı bütçesinin kalemlerinin hiç iç açıcı olmadığını belirterek, "Çökmüş bir ekonomiyi devraldık" dedi. Bakan Unakıtan, Maliye Bakanı olarak "ateşten bir gömlek" giydiğini söyledi.

58. hükümetin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bir günlük bakanlığının ardından devletin ekonomisi ile ilgili ilk izlenimlerini Yeni Şafak'a anlattı. İlk günün akşamı geceyarısına kadar Maliye Bakanlığı bürokratlarından birifing alan Bakan Unakıtan, ekonomik tablonun beklediklerinden daha kötü olduğunu açıkladı. Unakıtan, "Biz buraya gelirken, ne devralacağımızı aşağı yukarı biliyorduk. Maalesef 2002 yılı bütçesinin kalemleri iç açıcı değil. Biz ekonomi olarak çökmüş bir ekonomiyi devralıyoruz. 3 Kasım seçimlerinde piyasalarda belirli oranda bir iyileşme yaşandıysa da, genel anlamda ekonomik durum hiç iç açıcı değil" diye konuştu.

Geçici bütçe hazırlıkları başladı

Bakan Unakıtan, Maliye Bakanlığı olarak hedefleri hakkında da bilgi verdi. Unakıtan, ilk etapta üç aylık geçici bütçe için hazırlıklara başladıklarını belirterek, geçici bütçenin en kısa zamanda Meclis'e sunulacağını bildirdi. Unakıtan, ikinci olarak mali milatın kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi Meclis'ten geçirmeyi planladıklarını, ardından da 2003 yılı bütçesinin hazırlanacağını bildirdi.

Hedefler değiştirilecek

Bakan Unakıtan, 57. hükümetin 17 Ekim tarihinde 2003 yılı bütçe tasarısıyla birlikte Meclis'e sunduğu 2003 yılı makro büyüklüklerinin tekrar gözden geçirileceğini söyledi. "2003 yılı hedefleri değiştirilecek" diyen Unakıtan, "2003 yılı hedeflerinde bir değişiklik olacak. Çünkü bizim milletimize verdiğimiz sözler var. Onları yerine getirmek zorundayız" diye konuştu.

Vergide reform yapılacak

Unakıtan, amaçlarının etkili bir gelir idaresi oluşturup, vergi tabanını da genişleterek, dargelirlilerin üzerindeki vergi yükünü azaltmak olduğunu söyledi. Bakan Unakıtan, birlikte çalışacağı bürokratlarda dürüstlük ve dinamizm arayacağını belirterek, hiç bir bürokrata önyargılı yaklaşmayacağını söyledi. Unakıtan, "Dürüstlük ve bizim dinanizmimize ayak uydurmasını isteyeceğiz. Bunlar olduğu sürece, biz bütün arkadaşlarla birlikte çalışırız. Bize ayak uyduran her arkadaşla çalışırız" dedi.

Mali milad kaldırılacak

Vergi oranlarında indirime yönelik, gerekli çalışmayı yapmadan şu aşamada birşey söylemeyeceğini ifade eden Maliye Bakanı, mali miladı kaldıracaklarını da hatırlatarak, "İlk çıkaracağımız kanunlardan bir tanesi o olacak. (Mülga) dedik mi, olay bitti'' dedi. Unakıtan, "gelirin tanımıyla ilgili nasıl bir düzenlemeye gidilecek'' sorusuna, "Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. Şekillenince kamuouyan açıklayacağız" dedi.

Sosyal politikaya öncelik

Hükümet olarak, dargelirli vatandaşların durumlarını iyileştirecek politikalara ağırlık vereceklerini dile getiren Kemal Unakıtan, sözkonusu politikalarla ilgili çalışmaların en kısa zamanda başlatılacağını bildirdi. Unakıtan, memur ve memur emeklilerine ocak ayında yapılacak zam konusunda ise henüz birşey söylemenin erken olduğunu belirtti.

Ne çiğ yedik ne de karnımız ağrıyor

Maliye Bakanı Unakıtan, kendi adının da geçtiği Family Finans ile ilgili iddialara sert yanıt verdi. Family Finans'ta yönetim kurulu üyesi olmasından dolayı zan altında kaldığını ifade eden Unakıtan, iddiları şöyle yanıtladı: "Söylenenlerin hepsi gerçek dışıdır. İçişleri Bakanlığı müfettişleri, tamamen gerçek dışı bir rapor hazırlıyor. Ve raporun dışında açılmış ne bir soruşturma var ne de bir dava var. BDDK da, konuyla ilgili yetkinin kendisinde olduğunu açıklamıştır. Bakanlık müfettişleri tamamen kendi alanları dışında bir konuyu incelemiştir. BDDK, halen incelemesini sürüyor. Bunlar kasıtlı olarak yazılmış haberlerdir. Biz daha ne çiğ yedik ne de karnımız ağrıyor." BDDK da haberi yalanladı.

  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA



  • 21 Kasım 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED