T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Asya'da savaş alarmı

Hind-Pakistan krizi tırmanıyor. Sierre Leone'deki Barış Gücü askerlerini geri çağıran Pakistan, Afganistan sınırındaki askerleri de doğuya naklediyor.

Keşmir'e giden Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii'nin Hint ordusuna "savaşa hazır olun" çağrısı yapmasıyla iki nükleer güç Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik tırmanırken, Hint askerlerinin sınırdaki köylere ylönelik son saldırısında 4 Pakistanlı öldü, 12 kişi de yaralandı. Görgü tanıkları, 40 bin köylünün sınır bölgesinden kaçtığı bildirildi.

Pakistan ordusu hareket halinde

Sınırda iki taraftan 1 milyon askerin hareket halinde olduğu belirtiliyor. Hindistan, Umman Denizi'ndeki batı donanmasını takviye edip, doğu filosundan 5 savaş gemisini Pakistan açıklarına gönderdi. Pakistan ise, Keşmir'in güney bölümünü önceki gece yarısı şiddetli top ateşine tuttu.

Pakistan yetkilileri, barış gücü kapsamında Sierra Leone'de bulunan 4 bin askerinin ülkeye geri dönmeleri konusunda BM'den talepte bulundu. Pakistan yönetiminin Afganistan ve İran sınırındaki birliklerini de geri çekerek Hindistan sınırına naklettiği bildirildi. Pakistan, BM'ye, Hindistan'ın görüşmelere yanaşması yönünde baskı yapması için çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanı Abdül Settar, Genel Sekreter Kofi Annan ve Güvenlik Konseyi Başkanı'na yolladığı mesajda, tırmanan gerginliğin ortadan kaldırılmasına yardım edilmesi yönünde çaba gösterilmesini istedi. Mesajda Pakistan, saldırı amaçlı terörizme karşı savaş bahanesi kullandığı için Hindistan'ı "küstah güç" olarak nitelendirildi.

Rumsfeld: Durum çok tehlikeli

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, gerginliği tehlikeli olarak nitelerken, bu gerginliğin Afganistan'da yürütülen operasyon üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini söyledi. Rumsfeld, "Durum çok gergin" dedi.

İngilitere'den sonra Avustralya da, Pakistan'daki vatandaşlarından bu ülkeyi terketmelerini istedi ve Pakistan'a ziyaretleri erteledi.

Keşmir'de genel grev başladı

Keşmir'in başkenti Srinagar'da ise, Hürriyet Konferansı Partisi, liderleri Abdülgani Lone'nin öldürülmesini protesto etmek için 2 günlük grev başlattı. Hükümet binaları ve iş merkezleri perşembe ve cuma günleri için kapatıldı, hayat felç oldu.




24 Mayıs 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED