T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Cenin'de toplu mezar

Cenin'den tüyler ürpertici katliam haberleri geliyor. Tanklar, uçaklar ve buldozerler evleri, camileri, sağlık ocaklarını ve sivil kurumlara ait binaları yıkıyor. İsrail katliamı gizlemek için toplu mezarlar kazıyor. Bütün evler yakıldı. Enkaz altında çok sayıda ceset var. 15 yaşından büyük binlerce erkek esir kamplarına götürüldü.

İsrail'in cuma gününden bu yana ağır saldırı altığnda tuttuğu Batı Şeria'nın Cenin kenti ve bölgedeki mülteci kampından tüyler ürpertici haberler geliyor. 15 bin kişinin yaşadığı kamptaki erkeklerin kimi öldürüldü, kimi yaralandı, kalanlar ise esir alınıp temerküz kamplarına götürüldü. Çatışmaların dün sona erdiği kampta çok sayıda insanın öldüğü veya yaralandığı, ancak kesin rakamların bilinmediği bildirildi.

Dün bir açıklama yapan Hamas, Cenin mülteci kampındaki çatışmaların sona erdiğini açıkladı. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Cemal Ebu El Hayca, kamptan telefonla yaptığı açıklamada, İsrail ordusunu kitlesel katliam uyguladığı Cenin'de direnişe son verildiğini söyledi. El Hayca, "Çatışma bitti. Çok sayıda şehit ve yaralı var. Çok sayıda insan esir alındı. İsrailliler denetimi tamamen ele geçirdi ve daha fazla çatışma yok" dedi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, İsrail askerleri, evlerin boşaltılmasını istedi ve kamptaki evlerin büyük bölümünü buldozerlerle yıktı.

Enkaz altında çok sayıda ceset var

Filistin yönetimi, İsrail'in Cenin mülteci kampındaki "katliamı" gizlemek için toplu mezar kazdığını açıkladı. Filistin yönetiminin bildirisinde, "İşgal ordusuna ait buldozerler, Cenin kampındaki şehitleri gömmek ve katliamı gizlemek için toplu mezar kazıyor. Tanklar, uçaklar ve buldozerler yerleşim yerlerini, camileri, sağlık ocaklarını ve sivil kurumlara ait binaları yıkıyor" denildi. Bildiride, İsrail ordusunun 15 yaş ve üzerindeki binlerce erkeği topladığı kaydedilerek, "kampın çeşitli bölgelerinde işgal güçlerine karşı kahramanca direnişin devam ettiği" vurgulandı.

Nablus kentinde 14 Filistinli'nin, Cenin'de de İslami Cihad'ın yerel sorumlusunun cesedi bina yıkıntılarının altından çıkarıldı. Şimdiye kadar 150 kişinin öldüğü açıklanan Cenin kampında katliamın boyutlarının çok yüksek olduğu, hemen hemen bütün evlerin yıkıldığı ve enkaz altında çok sayıda ceset olduğu bildirildi. Binaların enkazından aralarında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin yerel sorumlusunun bulunduğu 14 ceset çıkarıldı.

Filistinli arama kurtarma ekipleri, Nablus'un Yasmina semtindeki yıkıntılardan FHKC sorumlusu Ribhi Haddad ile Filistin polis yetkililerinden Albay Ahmed Hamidan'ın cesedinin çıkarıldığını belirttiler. Kamp sakinleri, yıkıntılardan İslami Cihad'ın yerel sorumlusu Mahmud Tavalbeh'in cesedinin çıkarıldığını kaydettiler.

Nablus füzelerle dövülüyor

İsrail ordusu, Nablus'daki mülteci kampına karşı dün yeniden saldırı başlattı. İsrail F-16 uçakları ve Apache helikopterleri, önceki gece sabaha kadar Nablus'u bombaladı. Sabahtan itibaren kentin genelinde ve mülteci kampına yönelik saldırılar şiddetlendirildi. İsrail birliklerinin, bölgeye top mermileri ve ağır makineli tüfeklerle saldırdığı ve helikopterlerden çok sayıda füze atıldığı bildirildi. Cenin'de önceki gün bubi tuzaklı bir binaya girmeleri sonucu ölen İsrail askerlerinin sayısı da 14'e yükseldi.

İşgal ve cinayet devam ediyor

Nablus'a F-16 uçaklarıyla saldıran İsrail ordusu, El Halil yakınlarındaki Samur köyünü de işgal etti. İsrail askerlerin evleri tek tek aradığı ve insanları tutukladığı bildirildi. Ramallah'ta bir Filistinli kadın, İsrail askerlerinin ateşi sonucu evinde öldü. Filistinli hastane kaynakları, 28 yaşındaki kadının evinde vurulduğunu belirttiler. Nablus'ta toplam 56 Filistinli öldürüldü. UNICEF'ten bir yetkili, "kadın ve çocukların mülteci kampının hemen yanındaki Cenin kentine getirildiğini, burada korumasız ve gıdasız bir durumda bırakıldığını" belirtti.

İsrail ordusu Gazze'ye saldırdı

İsrail tankları geceyarısı Gazze Şeridi'ne girerek bir Filistin güvenlik karakolunu tahtip ettiler. İsrail'in Gazze Şeridi'ne de girmesi bekleniyor. İsrail ordusu Yaser Arafat'ın karargahı yakınındaki binaları da havaya uçurdu.

Bu arada Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, İsrail'e komşu ülkelerin Yemenli askerlerin Filistin'e geçmesine izin vermesini istedi.

İSRAİL'E ORTAK ÇAĞRI: ACİLEN ÇEKİL

AB, ABD, BM ve Rusya, İsrail'den Batı Şeria'daki askerlerini acilen çekmesini istedi. Ortadoğu'da İsrail ile Filistin arasındaki sorunu çözmek için İspanya'nın başkenti Madrid'de, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya ve İspanya Dışişleri Bakanları İgor İvanov ve Josep Pique ile biraraya gelen BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail ve Filistin taraflarına çatışmaları durdurma çağrısında da bulundu. Annan, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1402 ve 1403 sayılı kararlarının ivedilikle uygulanmasını" istedi. Ortadoğu'da İsrail ile Filistin arasındaki sorunun çözümü için İspanya'nın başkenti Madrid'de toplanan AB, ABD, BM ve Rusya temsilcileri, İsrail saldırılarının sona ermesi ve ateşkes çağrısı yaptı. Filistin halkının seçilmiş lideri Yaser Arafat'tan da İsrailli sivillere yönelik olası saldırıları durdurması için her şeyi yapmasını isteyen Annan, "İsrail'e askeri operasyonlarını ivedilikle durdurması çağrısı yapıyoruz. Biz acil olarak anlamlı bir ateşkes ve İsrail'in, Filistin şehirlerinden çekilmesi çağrısı yapıyoruz" dedi. 1402 ve 1403 sayılı kararlarda, ateşkes ve İsrail'in girdiği Filistin'den çekilmesi öngörülüyor.

ŞARON SALDIRILARA DEVAM KARARI ALDI

İsrail güvenlik kabinesi, ABD'nin, İsrail asker-lerinin Filistin topraklarından derhal çekilmesi çağrısına rağmen, Batı Şeria'da Filistinliler'e karşı 13 gündür yürütülen operasyonlara devam kararı aldı. İsrail radyosunun haberine göre, güvenlik kabinesini oluşturan bakanlar, Nativitas (İsa'nın doğumu) Kilisesi'ndeki kuşatmanın da kilisede saklanan 200'den fazla silahlı Filistinli teslim oluncaya kadar sona ermeyeceğini söyledi.

Güvenlik ve siyaset alanında önemli kararların alındığı İsrail güvenlik kabinesinin feshedildiği bildirilmişti. İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile İşçi Partili Dışişleri Bakanı Şimon Peres ve Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer'den oluşan güvenlik kabinesinin yerini, Şaron'un yeni koalisyon hükümetini oluşturan tüm partilerin liderlerinin yer alacağı yeni bir oluşumun aldığı belirtilmişti.


 
Aydınlardan ortak çağrı
Müslüman aydın ve liderler, Arap yöneticileri Filistinliler'e ihanetle suçlayan, cihadın görev olduğunu belirten ortak bildiri yayınladı.
Hizbullah meydan okuyor
Filistin'de İsrail katliamları devam ederken, İsrail ordusu ile Hizbullah gerillaları arasındaki çatışmalar şiddetini artırıyor.
HAYFA'DA İNTİHAR SALDIRISI: 8 ÖLÜ
Dünyanın gözleri önünde dehşet verici katliama maruz kalan Filistin'den ölü ve yaralı haberleri gelirken, İsrail'in Hayfa kenti yakınlarındaki Kibutz Yagur bölgesinde bir otobüste dün intihar saldırısı meydana geldi. Saldırıda 8 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Saldırıyı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları üstlendi. Hastane kaynakları, patlamada ölenlerin sayısını 8 olarak açıkladılar. Bir görgü tanığı patlamayla birlikte otobüsün 3 metre kadar havalandığını söyledi. Filistin hükümet yetkilisi Ahmed Abdülrahman, "Hayfa yakınlarındaki saldırı, Şaron'un kirli savaşına doğal bir tepkidir" dedi.
"PETROL AMBARGOSUNA İRAN DA KATILABİLİR
İran, Irak lideri Saddam Hüseyin'in Filistin'i desteklemek amacıyla petrol ihracatını bir ay süreyle durdurma kararıyla ilgili olarak, eğer bir Müslüman ülkeden daha destek gelirse kendilerinin de bu karara katılacağını bildirdi. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, Güney Kore'de yaptığı açıklamada, bir Müslüman ülke daha katılırsa kendilerini de katılacaklarını açıkladı. Meclis Başkanı Mehdi Kerrubi de, petrol satışını durdurmaya hazır olduklarını söylemişti. n SEUL Hayfa yakınlarındaki saldırı, Şaron'un kirli savaşına doğal bir tepkidir" dedi.
BM ORTADOĞU İÇİN 50 YILDA 243 KARAR ALDI
BM Güvenlik Konseyi, Arap-İsrail anlaşmazlığı için 50 yılda 248 karar aldı. Bu kararlar arasında, Lübnan, Golan Tepeleri ve Sina'daki kilit barış gücü operasyonlarını başlatan, uzatan ya da sona erdiren 80 belge de bulunuyor. Kararlar İsrail tarafından cididye alınmadı. ABD ise, 1972'den bu yana 30 kararı da veto etti. Kararlar, Filistinliler için yardım örgütleri, Kudüs'ün statüsü, Filistinliler'in hür iradesinin tanınması, İsrail'in 1978'de Lübnan'ı işgali ve 2000'de çekilmesi gibi konuları kapsıyor.
SREBRENİTSA KATLİAMININ SUÇLUSU BM VE HOLLANDA
Hollanda hükümeti tarafından yapılan araştırmada, BM ve Hollanda'nın, Srebrenitsa katliamında sorumluluğu paylaştığı bildirildi. "Hollanda Savaş ve Dokümantasyon Merkezi (NIOD)" tarafından, yaklaşık 6 yıl süren bir çalışma sonucu hazırlanan ve Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana meydana gelen en kötü katliamla ilgili araştırma raporunda, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa'da, 1995'de en az 8000 Müslüman'ın katledilmesinin sorumluluğunu Hollanda hükümeti ve BM'nin paylaşması gerektiği belirtildi.
11 Nisan 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED