T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Haber nefes aldı

Afganistan operasyonunu haber veren El- Cezire, İsrail katliamını duyuran İHA, görüntüleriyle uluslararası haber tekelinin kırıldığını da müjdeledi aslında dünyaya.

ABD'nin Afganistan operasyonunu tüm dünyaya sansürsüz görüntülerle aktaran El Cezire'den sonra, Filistin-İsrail savaşını da, tüm dünyaya naklen geçen İHA, artık uluslararası haber tekelinin kırıldığını ve dünyanın CNN ve büyük haber ajanslarının manipüle edilmiş haberlerine mahkum olmadığı kanıtladı.

Bilindiği gibi dünyadaki haberleşme ağı CNN, BBC gibi TV'ler ile Reuter, AP gibi ajansların elindeydi. Bu kurumlar dünya kamuoyunun çıkarlarından ziyade ABD, Batılı ülkeler ve çokuluslu şirketlerin çıkarlarına hizmet etti çoğu zaman. Hatırlanacağı üzere Körfez Savaşı'nı dünyaya duyuran CNN olmuş ve ABD'nin Irak'a müdahalesini tek taraflı yansıtmıştı dünyaya...

Afganistan'ın CNN'i

Irak'tan sonra Afganistan'ı vuran ABD, bu kez savaşa görsel damgasını CNN ile vuramadı. Çünkü, Taliban tarafından Afganistan'da yayın yapmasına izin verilen tek TV, profesyonel bir ekip tarafından kurulan, tarafsızlığıyla tüm dünyada saygınlık kazanan Arap TV'si El- Cezire'ydi. Bu kez savaş dünyaya tek yanlı olarak yansıtılmadı. ABD ve Batılı ülkeler savaş haberlerine sansür uygularken, El- Cezire bütün baskılara rağmen ABD saldırılarını canlı olarak verdi. Bu arada Cenk Kalesi'ndeki çatışmaları anında izleyip dünyaya geçen NTV muhabiri Nevin Sungur ile kameraman Cumhur Çatkaya, Kabil'e Amerikan bombardımanı altında giren CNN Türk muhabiri Kaya Heyse de başarılıydı. Böylece, dünya kamuoyuna rıza imal eden, bölge ülkelerini görsel olarak tutsak alan dünya TV'lerinin tahtı çatırdamaya başladı.

Filistin'in El- Cezire'si

Ve dünyanın gözü önünde yeni bir vahşet, Filistin... ABD destekli İsrail işgali altındaki Ramallah'da yaşanan çatışmaları bu kez de bir Türk ajansı ulaştırdı bütün dünyaya. Tank ve panzerlerle girdikleri Ramallah'ta evlere tek tek girerek erkekleri gözaltına alan İsrail askerlerinin, basın mensuplarının buradan gönderilmesi isteğine karşı çıkan İHA ekibi, çıkan sıcak çatışmaları dünyaya ulaştırmayı başardı. İHA'nın geçtiği görüntüler CNN ve El- Cezire'nin yanısıra CNN Türk, NTV ve TGRT'de de izleyiciye aktarıldı. İHA, Filistin'in El- Cezire'si olmuştu. İHA ve El- Cezire'nin yanısıra, Star TV'den Mete Çubukçu ile Mustafa Şap başta olmak üzere diğer haberciler de, Afganistan'da olduğu gibi başarılı görüntüler yakaladı.

Filistin'i görmeyenler de var

Türkiye ve Oradoğu'da gelişen TV haberciliğiyle emperyalizmin görsel hakimiyetine yavaş yavaş son verilirken, bazı Türk TV'lerinin Filistin'de yaşanan drama yeterince ilgi duymayışları dikkat çeken bir başka nokta oldu. Kanal 7, Star TV, TGRT ve CNN Türk ilk günden itibaren birinci haber olarak gördüğü işgal ve katliama geniş yer verirken, Kanal D, Show Tv ve atv'de bu süre sınırlı tutuldu. Savaşa yer verirken, objektiflik konusunda hassasiyet göstermeyen TV'ler de oldu; NTV gibi...


Hem Ortadoğu, hem Türkiye gündemi
M. Ali Birand ve Rıdvan Akar'ın hazırladığı 32. Gün'de, İsrail'de canlı bomba eylemlerinin bilançosu çıkarılıyor. Programda ayrıca, Amerikan halkının operasyonlarla ilgili düşünceleri, İstanbul'un deprem için yaptığı hazırlıklar ve son olarak Mehmet Ali Bayar'la gündeme gelen 'Yeni Oluşum'ların görüşleri ve başarı şansları ele alınıyor. Cnn Türk 22.45


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Keşke zulüm her zaman kınansaydı
Söz yine arkadaşımız Havva Setenay İlhan'da: "Filistin'de yapılan katliam yaşlısından gencine, sağcısından solcusuna, Türk'ünden Kürt'üne Türkiye'nin etnik, ideolojik, kültürel skalasında yer alan bütün kesimleri biraraya getirdi. İlk kez insanlarımız bu çapta sivil itirazda bulundu. Türkiye Susurluk'ta koyamadığı tavrı, İsrail'in Filistin'i işgaline tepkisini dile getirmek için gösterdi. Peki bunun arkasında yatan neden neydi? Amerikan müdahaleciliğine duyulan tepki, insanların eskisine göre siyonizm hakkında daha bilgili oluşu, bir zamanlar Osmanlı hakimiyeti altında olan Kudüs'ün geçmişin ihtişamını çok net bir biçimde hatırlatması, Ortadoğu'nun yerkürenin merkezinde bulunması ve oraya düşen bir korun yarın bizi ateş çemberi halinde sarması ihtimali gibi pekçok neden sıralayabiliriz. Tüm zamanlarda insanlık tarihinin kaynama noktası olmuş bir coğrafya Ortadoğu. Filistin eylemlerinde muhafakâzar kitlelerle omuz omuza dayanışma içerisinde olan sosyalistler, ideolojik akrabalıklardan sıyrılıp keşke komünist Rusya'nın Çeçenler'e, komünist Çin'in Doğu Türkistanlılar'a yaptığı zülme karşı da bu kadar net ses çıkarabilseydi."

 
Savaş nedeni; başkanın suçu
ABD Başkanı'nın bulaştığı skandalı unutturmak için başkanın gözde danışmanı Brean, sahte bir savaş senaryosu ile gündemi değiştirmek ister. Bunun için de Hollywood'un önde gelen yapımcılarından Motss'la işbirliği yapar. Medya ve kamuoyu bu numarayı yutmuş gibi görünürken olay kontrolden çıkar. Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm dünya üzerindeki hegemonyasına ve medyanın manipülasyonlarına dikkat çeken film, eleştirmenlerce beğeniyle karşılanmıştı. Cast'indeki yıldız isimlerle de dikkat çeken Başkanın Adamları'ndaki rolüyle Dustin Hoffman da, En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday olmuştu.
BAŞKANIN ADAMLARI
Orijinal Adı: Wag The Dog Yönetmen: Barry Levinson Oyuncular: Robert de Niro, Dustin Hoffman, Woody Harrelson, Anne Heche, Denis Leary, Willie Nelson, Andrea Martin, Kirsten Dunst Yapım Yılı: 1997 / 97 dk.
STAR2 / 23.15

Otoyolda ölüm kovalamacası
Kobra Takibi'nde, Tom ve Semih büyük bir banka soygunundan sonra hırsızların peşine düşerler. Soyguncular Dalhoff ve Justin bir yolcu otobüsünü kaçırırlar. Polis, otobüsü durdurmak için otobana bir barikat kurar. Ancak otobüs barikatın ortasından geçmeye çalışınca hasar görür ve yakıt kaybetmeye başlar. Kanal D / 20.35
Suça ve suçluya ulaşmak için 'İpucu'
NTV ve Adli Tıp Kurumu işbirliğinde hazırlanan, suçluların yakalanma yöntemlerini ele alarak ekrana getiren İpucu, bugün ekranda start alıyor. Karanlıkta kalan noktaların, tozlu raflardaki dosyaların ele alındığı programda, gerçek olaylardan yola çıkılarak çözüm için kullanılan teknikler ilginç örneklerle ekrana getiriliyor.
Kamuoyunda bilinen ya da kapanmış eski dosyalar, ilgi çekici vakalar, olay yeri incelemesi, adli tıpta yapılan araştırmalar ve mahkeme aşamasının ele alınacağı programda, "Bir cinayet, delillerden yola çıkılarak nasıl çözülür?", "Bir imzanın sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır?", "Bir cesedin kimliği ve ölüm nedeni nasıl tespit edilir?" gibi soruların cevapları aranıyor. Ntv / 23.05
11 Nisan 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED