T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

R Ö P O R T A J
Yıkılmadık ama
tadımız kaçtı

Büyük bir memlekette, kalabalık nüfuslu bir ülkede yıkılma diye bir şey değil, ancak kültürel bir yıkım ve yozlaşma sözkonusu olabilir. Bu olunca da o toplumda hayatın tadı kaçar. Bugün Türkiye'de olan da budur.

Türkiye'nin içinde bulunduğu kaos ve bunalım, imparatorluğun son yüzyılı ile kıyaslanabilir mi? Ekonomide, dış politikada, sosyal hayatta benzer süreçlerden geçiyor olabilir miyiz?

En azından son yüzyılında imparatorluk yıkılmadı, devlet devam etti. Onun için bu tip yıkılma hikayeleri pek geçerli değil. Büyük bir memlekette, kalabalık nüfuslu bir ülkede yıkılma diye bir şey değil, ancak kültürel bir yıkım ve yozlaşma sözkonusu olabilir. Bu olunca da toplumda hayatın tadı kaçar. Bugün Türkiye'de olan budur. Yeni nesiller orijinal olmayan bir kültürün adamları olabilirler. Mesela Fransa yıkılmadı yıkılmaz da ama artık geçen asrın 'Fransa'sı değil. Bakarsan bazı şeyler belki daha iyi ve daha müreffeh ve vatandaşlık bilincine ulaşılmış durumda. Ama, 19. yüzyılın parlaklığı, kültürü, orijinal havası ve rengi yok. O anlamda, Fransa bitmiş demektir. Bizim de bugün gayret etmemiz gereken, rengimizi ve parlaklığımızı kaybetmemektir. Yoksa bir lokma ekmeği insanlar nerede olsa bulur.

Türkiye'nin 21. yüzyıla 20. yüzyıl şartlarında girdiğine dair ciddi benzerlikler var ama. O dönemin yıkımı, başıboşluğu ve işin içinden çıkmak için sergilenen telaş bugün de yaşanıyor....

Bu işler öyle takvimle falan çözülmez. Tabiî, Türkiye çok dar bir zamandan geçiyor bu doğru. Sanayileşen bir ülke ve köyler yıkılıyor ve bunu doğru politikalarla yapamıyoruz. Bu dönüşümü planlamak ve hedefleri belirlemek lazım. Ama bu yapılamıyor. Mesela tutturmuşlar yüzde 2 köylü diye... Bu rakam illa şart mı. Güdülen nüfus politikası doğru mu, belli değil. Şehirleşme elbette tahribat yaratır ama bu kadar da yıkım olmaması lazım. Bizi kaosta gösteren en önemli soru da şu: Toplumsal dönüşme oluyor diye bu kadar hırsızlık olması şart mıdır?

Problem de bu değil mi. Hep aynı hastalıklar belirli periyodlarda nüksediyor ve bunalım da buradan çıkmıyor mu?

Dönüşümü beceremiyoruz, doğru. Acaba, demokrasi demek serbest hırsızlık rejimi midir? Bütün bunları açıklıkla tartışmak zorundayız. Böyle mukayeselere girişmek yerine bunu yapmalıyız. Korkmayalım... Devlet, tehlikeye düştüğü zaman, güvenliği tehdit edilmeye başladığı zaman kendini yenileyecek idareye de mutlaka kavuşur. Yani, çıkış her zaman vardır.

Analizlerde örtüşüyoruz ama, imparatorluğun son dönemiyle bugün arasındaki benzerlikleri tanımlamaktan ısrarla kaçınıyorsunuz. Neden?

Bence öyle mukayeseler sağlıklı değil de ondan. Mesela, IMF bir Düyun-u Umumiye'dir gibi mukayeseleri yaparken dikkatli olmak lazım. Bazıları bunları pek bilerek yapmıyor. Bakıyorsunuz bundan şikayet eden adam bir yandan Avrupa Birliği'ne girelim diye tutturuyor, iki ay sonra. Onu da iyi etüd etmiyor.

Siz, İKÖ-AB Forumu'ndan sonra altını çizerek Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu ve eğer medeniyetler arası bir diyalog olacaksa bunun için en elverişli pozisyonda bulunduğunu söylediniz. Nedir, Türkiye'nin önemi?

Türkiye önemlidir. Nüfusu ve mecrası büyüktür. Etrafında kendine benzeyen ülkeler vardır. Onlarla iyi ilişkilere girebilmiştir. Yani Sovyet Rusya'nın parçalandığı anda çok hazırlıksız yakalanmamıştır. Bir sanayii, üretimi vardır ve oralara açılabilmiştir. Daha da hazırlıklı olabilirdi. Buna karşılık Türkiye maalesef kültürel açıdan dışa açılmaya hazırlıklı değildir. Bu ülkenin etrafındaki ülkelerin hepsine göre, sırf doğusundakilere göre batısındakilere göre bir devlet geleneği vardır. Türkiye'nin sorunu bunun avantajlarını iyi kullanıp kullanamamak. Kullanamasa da hiçbir yere gidemez.

Potansiyelden söz edince.... Bunu, Türkiye'nin İslam dünyasına model olabileceği şeklinde yorumlamak abartı olur değil mi?

Öyle model falan gibi şeylere girişilmez. Bunu bizdeki İslamcılar yapıyorlar....

İslamcılar'ın böyle bir şey söylediğini hiç duymadım.

Laiklerin de kafasında var. Güya, Türkiye İslam dünyasına laik model olacakmış. Ona da kargalar güler. Herkes önce kendisi için doğru olanı tesbit eder. Bu memlekette laiklik yapacaksak kendimiz için yaparız. Ve herşeyden evvel de kendi içimizdeki selameti ve sulhu korumak lazım. Kendimiz için model olmak lazım önce. İslam dünyasına model olmak diye bir şey sözkonusu olamaz zaten. Devrim ihraç etme devri geçti. Sen devrim ihraç etmeye başladığın zaman mahvolursun. Bunu deneyen ülkeler oldu ve hiçbirisine selamet getirmedi böyle bir şey. Fransa, 3. Napolyon devrinde İtalya için eritti bitirdi kendini, olmadı. Rusya'nın ihraç etmeye çalıştığı devrimin neye malolduğunu gördük. Kendini yıktı. Şimdi de İran yapıyor. İnşaallah akıllanırlar. Bizim de laikliğimiz lazımsa kendimiz içindir. Sonra kime ne model olacaksın. Kim sana ne kadar benziyor ve seni istiyor mu bakalım. Bunlar hiç hoş idealler değildir ve bunların peşine düşmenin de anlamı yoktur.

Bir de "imparatorluk bakiyesi" olmaktan kaynaklanan başka bir ideal formu var. Bunun anlamı nedir?

Üç kıta üzerindeki imparatorluğu kaybettik ama ana ülke burasıdır. Temel müesseseler bizdedir ve yarattığımız imparatorluktaki birtakım kalıntılar bizse bağlılık yaratıyor. Mesela Bosna, Arnavutluk gibi. Bu ülkelerin bu medeniyetinden Osmanlılığı'ndan dolayı başına bir problem geldiğinde onlara destek olmak gibi bir ahlaki vecibemiz vardır. Ayrıca, hiçbir devlet ittifaksız yaşayamaz. Daimi surette devletler için siyasi, iktisadi ve askeri ittifaklar şarttır.

Türkiye'nin yaşamak için girmek zorunda olduğu ittifaklar vardır. 1940'lardaki İsmet Paşa devrinde olduğu gibi içine kapalı abuk subuk bir Türkiye mevcut olamaz. Yok böyle bir şey. Bunda ısrar ettiğin takdirde saçma sapan insanlar ve nesiller yetiştirirsin. Bir toplum insanlarını dünyada yetiştirmek zorundadır. Beynelmilel bir birlikte yaşama ilkesi etrafında yetiştirmek zorundadır. Bunun için de kalkıp İsveç'ten önce eski imparatorluğumuzun milletlerini dikkate almalıyız. Burada, Yunan'la Ürdünlü arasında, Suriyeli ile Arnavut arasında pek fazla fark görmememiz lazım. Bu toplumlarla yerine göre siyasi yerine göre iktisadi ama her halükarda kültürel bir mübadele içinde yaşamak zorundayız.

Bu mübadele talebinin sınırları Avrupa Birliği'ne kadar uzanabilir mi?

Valla, Avrupa Birliği de bir alternatif, başka alternatifler de var. Benim şaştığım şey şu: Millet alternatiflere bir vahiy gibi tapınıyor. Böyle olunca da saçmalamaya başlıyorlar. Siyasi safhada da pazarlık gücünü kaybediyor. Bu hataları da hep tekrarlıyorlar. NATO için de böyle yapıldı. Karşı değilim Türkiye için tamamen gerekli birşeydi ama pazarlık safhasında yanlışlar yapıldı, ipin ucu kaçırıldı. Gümrük Birliği de tamamen tam bir skandal olmuştur.

Tansu Çiller hükümetinin görgüsüzlüğü ve şamatacılığı sayesinde. Şimdi aynı şey AB için de yapılıyor. 1974'de bunu tamamen reddeden insanlar şimdi "Avrupa'sız yaşayamayız" diyorlar. Şu adamlardaki dengesizliğe, üslupsuzluğa bakın. Bu bir felaket. Politika herşeyden evvel, ak veya kara değil griler üzerinden gider. Herif 74'de "girmem" diyor... Niye "girmem" diyorsun. "Gireceğim" de alamaz seni zaten. Çünkü o zaman fark daha fazlaydı. Ama sen böyle desen belki Yunanistan'ı alamayacaktı ve böylelikle en büyük handikapın olmayacaktı. Adamlara sırt çevirme politikasına girdiğin zaman telaşa kapılıyorlar. Çünkü onların seni tamamen dışlama lüksü de yok.


 
PROF. DR.
İLBER ORTAYLI
İttihat Terakki, vatan diyerek vatanı küçülttü Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, hem tarih yorumuna hem de Türk düşünce hayatına yenilik ve canlılık katan bir isim. Tarih, onun da aralarında bulunduğu küçük bir grubun objektif gözlem ve araştırmalarıyla yeniden yorumlanmaya; Türk aydınının gündemine "tekerrür"ünden fayda temin edilebilecek şekilde yeniden girmeye başladı. Bir anlamda, "tarih ne işimize yarar?" sorusu tartışmasız bir cevap da buldu: Tarih her işimize yarar. Analizlerinde, analojiye pek az müracaat eden Prof. Ortaylı'nın bugün ile son dönem Osmanlı siyasi hayatı arasında kurduğu küçük köprü bile tarihin ne kadar önemli derslerle dolu olduğunu göstermeye yetiyor: "Bu millet, İttihat ve Terakki'nin namusa, gayrete ve büyük ideallere rağmen cehaletinin ve bağnazlığının Türkiye'ye nelere malolduğunu ve nasıl felaketlere götürdüğünü hiçbir zaman unutmaz. İdarede yapılan büyük işlere, modernleşmeye rağmen nasıl hırsız çetelerinin eline bu milleti teslim ettiğini unutamaz. Yani namuslu adamlar hırsızlara teslim ettiler imparatorluğu. Vatan lafını diye diye vatanı küçülttüler. Bu, önümüzde çok büyük bir örnek olmalıdır."
Önümüzde ciddi bir etnik çatışma tehlikesi var
Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli kullanamamasını engelleyecek görünür bir engel var mı?
Maalesef, Türkiye'nin önünde ciddi bir etnik çatışma vardır. Bunu kimse görmüyor ve bu çatışmayı yapan taraflar maalesef konuyu kavramamışlardır. Yanlış fikirler vardır. Talepte bulunan grupların da planı ve programı yoktur. Ne istediklerini bilmiyorlar. Bu konu Türkiye'yi çok eritebilir ve ülkeyi istenmedik yere götürebilir. Böyle bir sorunumuz var.
Açıkçası, bir etnik çatışma ihtimali ürkütücü. Bundan kastınız Güneydoğu'da yaşanan sorunun 11 Eylül'den sonra daha da aktif hale gelmesi mi?
Çok açık artık daha fazla açmayın. Belli, ne olduğu. Herhalde, Çerkezler'le Türkler değil. Ayrıca, özellikle 11 Eylül sonrası ile de alakası yok bu durumun. FİLİSTİN HALKI HÂLÂ HİTLER'İN YAPTIKLARININ BEDELİNİ ÖDÜYOR
Filistin'de bir dram yaşanıyor ve orası da sizin çizdiğiniz etki alanının içinde bulunuyor. Orada yaşananları, bir meselemiz olarak nasıl algılıyorsunuz?
Filistin herkesin meselesidir. Bizim de meselemiz. Çok büyük bir çözümsüzlük içinde tam bir kilitlenme noktasında. Ve maalesef bir taraf Araplar, tarihlerini doğru yaşamamışlar. Yıkılmasına hizmet ettikleri ve alkış tuttukları Osmanlı monarşisi bugün aranıyor. Çok erken bir tasfiyeye gitti imparatorluk. Bunda bizi yöneten İttihatçı klik gibi, hüküm altındaki Şark milletlerinin de rolü var. Bu erken tasfiye sonucu tabiî ki onların istemedikleri sonuçlar çıktı. Onlar İngiltere sayesinde bağımsızlık bekliyorlardı tam aksine Balfour Deklarasyonu çıktı ve Araplar'ın beklediği olmadı.
Ve bu da günümüze kadar ulaşan bir sorunun temelini attı... Evet. Ama şunu da unutmayalım ki oradaki Yahudi'nin de gidecek başka yeri yok. Yani gitmez, bu kadar açık. Böyle bir arada olacaksın. Ve bu maalesef bu adil de bir çözüm değil. Hitler'in yaptıklarının bedelini Filistinliler ödedi, bu doğru. Yahudi'nin orada olması diye bir vak'a vardır ve bunu herkesin kabul etmesi gerekir. Şimdi nasıl bir uzlaşmaya gidilir bunun üzerinde durmak lazım. Araplar uzun bir direnme devresinden sonra İsrail'i gönülsüz de olsa kabul ettiler. Beriki taraf ise hâlâ Kudüs'ü tamamen almak, oradaki bazı iskan noktalarını elinde tutmak gibi hayallerini koruyor. Bunun da ağır bedelini ödüyorlar. O kadar ki Yahudiler'in sofu takımı bu krizden kaçmak için Antalya'ya gelmeye başladı. Daha evvel kınadıkları kumar ve sefahat yatağı dedikleri tatil yerine öbürleriyle geliyorlar. Biz ise, imparatorluğu tekrar tesis edemeyiz ama onun getirdiği bir hava içerisinde bir arada yaşamak ve bazı konularda daha çok bir araya gelip anlaşma sağlamamız mümkündür.
7 Nisan 2002
Pazar
 
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED