T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Erdoğan: Katliama seyirci kalmak da insanlık sucudur

AK Parti lideri Erdoğan, "Yahudi düşmanlığı insanluk suçudur. Ancak 'Museviler'i kızdırırım' korkusuyla Şaron yönetiminin işlediği suçlara ses çıkarmamak da en az onun kadar ağır bir insanlık suçudur" dedi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şaron yönetiminin işlediği suçlara ses çıkarmamak da en az antisemitizm (Yahudi düşmanlığı) kadar ağır bir insanlık suçudur" dedi.

Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki konuşmasına, polis teşkilatının kuruluş yıldönümünü kutlayarak başladı. Filistin'de olup bitenlere kayıtsız kalınamayacağını belirten Erdoğan, "İsrail zulmüne karşı çıkmanın bütün dünyada güçlü olan Musevi lobilerini kızdırabileceği" endişesiyle bazı siyasilerin Filistin meselesine sahip çıkmakta çekimser kaldıkları iddialarına dikkati çekti. Şaron yönetimi ile dünyadaki tüm Museviler'in hassasiyeti arasında birebir bağlantı kurmanın doğru olmayacağı görüşünü dile getiren Erdoğan, Musevi düşünürün ve siyasetçinin, yapılanları onaylamadıklarını belirtti.

Şaron 11 Eylül'ü istismar etti

Erdoğan, şöyle konuştu: "İsrail'in yaptıklarına karşı çıkmak antisemitizm olarak algılanabilir. Böyle düşünüyorlar diye Şaron yönetimine göz yummak bir insanlık suçuna ortak olmak demektir. Bize göre antisemitizm bir insanlık suçudur. Lakin, birilerinin öbürlerini antisemitizm ile damgalamasından korkarak, Şaron yönetiminin işlediği suçlara ses çıkarmamak da en az antisemitizm kadar ağır bir insanlık suçudur. Bugünkü Şaron yönetiminin yaptıkların karşı çıkmamak, yapılan zulmü ve dökülen kanı durdurmamak, bütün dünyada antisemitizmi güçlendirir."

İsrail yönetiminin, ABD'ye rağmen bir şey yapamayacağını belirten Erdoğan, "11 Eylül yaşanmasaydı, İsrail barış masasına oturmak zorunda kalacaktı. Şaron 11 Eylül'ü istismar etmiştir. Bu istismara ABD izin vermemeli" dedi.

ABD'nin, "Filistin'de işlenen zulme seyirci kalmakla, 11 Eylül sonrası bütün dünya ülkeleri ve insanları üzerinde kazandığı sempatiyi ve meşruiyeti kaybettiği" görüşünü savunan Erdoğan, şöyle devam etti: "Şaron'un Filistin halkının varlığının simgesi olan Devlet Başkanı Arafat'a dönük aşağılama faaliyetleri, İsrail ve ABD'nin güvenliğini tehdit eden neticeleri de tetiklemektedir. ABD yönetimi, Filistin'de akan kanı durdurmak zorundadır. Aksi takdirde biz onaylamasak da devlet terörü bireysel terörü doğuracak ve besleyecektir."

Bu katliamı durdurabiliriz

Hükümeti, bölgede daha aktif rol oynamaya çağıran Erdoğan, Türkiye'nin, olayların gidişatını durduracak güce sahip olduğunu belirterek, "Eğer mevcut hükümet Türkiye'nin gücünün farkında değilse yazıklar olsun. Ancak Türkiye bu şansını tank modernizasyon anlaşması yaparak kaybetmiştir. 700 yıllık Türkiye, tanklarını modernize etmek için 50 yıllık İsrail'e muhtaç oluyorsa, bu kara kara düşünülmesi gereken bir unsurdur. Bu anlaşma, Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası'na bağlılığı gereği yapıldıysa, bu Türkiye'nin vahim durumda olduğunu gösteriyor" dedi

BOSTANCIOĞLU İSTİFA ETTİRİLMELİ

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu hakkındaki soruşturma önergesinin kabulüne de değinerek, önergeye destek veren milletvekillerini kutlayan Erdoğan, "Bu, çok anlamlı bir oylamadır. Gizli oylama ile lider ve grup baskısından kurtulan milletvekilleri, kendi iradelerini ve vicdanlarının sesini ortaya koydular. Meclisimiz, Sayın Bakan'a "çekil, biz sana güvenmiyoruz" demiştir. Bakan soruşturmanın selameti açısından çekilmelidir. Çekilmiyorsa Sayın Başbakan istifasını istemelidir" dedi.

 
RAHŞAN HANIM DA 'GİT' DEDİ
Sıra ANAP'lı Yücelen'de
DSP, Bostancıoğlu'na asıl darbenin ANAP'tan geldiği inancında. MHP ve DSP'den sonra ANAP'lı bir bakana da soruşturma açılarak durumun eşitlenebileceği belirtiliyor. En güçlü aday İçişleri Bakanı Yücelen.
Ecevit'e 'ölçülü ol' uyarısı
Yılmaz, hem Filistin'in mücadelesini Kurtuluş Savaşı'na benzetti hem de Ecevit'i uyardı: "Türkiye arabulucu olmalı, ölçüsüz tepkilerden kaçınmalıdır."
Çiller: Hükümet ne İsa'ya ne Musa'ya yaranabilir
Baykal: Hükümet çözülüyor
Muhtarlar maaşı Filistin'e bağışladı
Ulusal Muhtariyet Partisi (UMP) Genel Başkanı Fehmi Öztürk, Filistin halkına birer aylıklarını bağışlayarak maddi destekte bulunmak istediklerini belirtti. The Ritz Carlton Oteli'nde basın toplantısı yapan Öztürk, bu konuda parti üyesi olmayan muhtarlarla da temas kurduklarını ve büyük çoğunluğundan destek sözü aldıklarını söyledi. Filistin halkının perişan durumda olduğunu, kendilerine uzanacak bir yardım eli beklediklerini ifade eden Öztürk, zor durumdaki Filistinliler'e yardım etmenin bir insanlık görevi olduğunu kaydetti. Öztürk, bağış yapmak isteyenlerin Filistin Büyükelçiliği'nin, İş Bankası Ankara Gaziosmanpaşa Şubesi'ndeki hesabına yatırmalarını istedi.

11 Nisan 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED