T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Torpili görünce
bankayı hemen aldı

Bankalara destek tasarısı üzerine ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, Tekstilbank hisselerini yüzde 68,5'e çıkardı.

Hükümetin, mali durumu zayıf bankalara yönelik kurtarma operasyonundan kimlerin yararlanacağı tartışılırken, katrilyonluk desteğin kokusu, mali durumu zayıf bankaların harekete geçirmeye yetti. Tasarı daha yasalaşmadan ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, Tekstilbank'taki hisselerini yüzde 33'ten yüzde 68,5'e çıkararak bankayı ele geçirdi.

80 trilyonluk hisse aldı

Mali durumu zayıf bankalara kaynak aktarılmasına ilişkin düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmesi üzerine, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Turgut Yılmaz'ın yaptığı GSD Holding, Tekstilbank'ın çoğunluk hisselerini satın aldı. Bu devir ile birlikte GSD Holding'in Tekstilbank'taki hisse oranı yüzde 33.07'dan, yüzde 68.52'ye ulaştı. Ayrıca, bakiye hisselere ait rüçhan haklarının kullanılmaması halinde artırılan sermayenin tamamının GSD Holding tarafından taahhüt edilmesine de karar verildi.

Desteğin ilk adımı

Turgut Yılmaz'ın, Tekstilbank'a yönelik operasyonu, banka kurtarma desteğinden yararlanmaya yönelik ilk adım olarak nitelendirildi. Derviş'in, ilk olarak hazırladığı bankaların kurtarılmasına ilişkin önergeden, Tekstilbank gibi küçük bankalar yararlanamıyor. Düzenlemeyle bu tür bankaların da birleşmeye zorlanması amaçlanıyor.

Ancak, Turgut Yılmaz'ın ağabeyi ANAP lideri Mesut Yılmaz Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Derviş ile tasarı henüz komisyonda görüşülürken yaptığı telefon görüşmesinde, Tekstilbank'ın da adı geçmiş, Derviş'in bankayla ilgili değerlendirmeleri olmuştu.

Bu arada Turgut Yılmaz'ın Tekstilbank'ı satın alması haberinin borsa başkanlığına bildirilmeden önce günlük bir gazetede yayınlanması kafalarda soru işaretleri bıraktı. Tekstilbank ve GSD Holding'in hisseleri haber üzerine uçuşa geçti. Hisselerin hareketlenmesi insider kuşkularını da beraberinde getirdi.

 
Bankalar yerine KOBİ'lere verilsin
Uzmanlar yeni IMF kredisinin reel sektöre aktarılmasını istiyor
İlk işlem gününde euro ilgi görmedi
Kapalıçarşı'daki döviz büroları, Merkez Bankası'nın yeterli euro dağıtmaması nedeniyle işlem yapılamadığından şikayetçi.
Memur zam kuyruğunda
Askerlerden polise, hakimden öğretmene kadar her kesim ek iyileştirmeden yararlanmak için Maliye'nin kapısı'nda.
Ecevit konseyi toplayamıyor
Yoksula para yardımı Dünya Bankası'ndan
IMF'den gelecek mali krediler bankaları kurtarmaya yönlendirilirken Dünya Bankası'ndan gelecek krediler yoksul kesime aktarılacak. Dünya Bankası ile Türkiye arasında, 2003-2005 dönemini kapsayacak Ülke Yardım Stratejisi (CAS) görüşmelerine bu yıl içinde başlanacak. Dünya Bankası'ndan ihtiyaca göre, üç yıl için 6 ile 9 milyar dolar arasında bir mali yardım sağlanması planlanıyor. Yetkililer, Banka'nın bu yıl Türkiye'ye 3 milyar dolarlık bir yardım yapacağını kaydediyorlar. Dünya Bankası'ndan üç yıl için sağlanacak yeni CAS kredisi portföyünde, sosyal amaçlı ve yoksulluğu azaltıcı projelere ağırlık verilecek.
3 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED