T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

2002'de sahnedekiler

2002 yılı tiyatro tutkunları için zengin bir yıl olacak. Sadece Devlet Tiyatroları'nda bu yıl 19'u yeni olmak üzere 74 oyun sahnelenecek.

Zengin bir repertuar vaad eden 2002 yılında Devlet Tiyatroları, yeni yıla, Türk ve dünya edebiyatından tanınmış isimlerin imzalarını taşıyan 19'u yeni, 74 oyunla girecek.

Shakespeare'in "Atinalı Timon", Ferhan Şensoy'un "Soyut Padişah", Micheal Frayn'in "Oyunun Oyunu", Dario Fo'nun "Klakson, Borozanlar ve Bırtlar" isimli eserleri yeni yılda seyirciye "merhaba" diyecek. Devlet Tiyatroları'nın yeni yılda sahnelemeye başlayacağı 19 yeni oyundan 5'i Ankara Devlet Tiyatrosu'nda perde diyecek. J.M. Barrie'nin yazdığı, Emin Olcay'ın yönettiği "Peter Pan" 30 Ocak, Taner Barlas'ın kaleme aldığı, rejisini Emel Göksu Keleş'in üstlendiği "Ceviz ile Karınca Dost Olunca" ise 16 Ocak'ta minik tiyatroseverlerle buluşacak.

"Ben Bir İnsan" sahnede

Doğumunun 100. yıldönümünde Nazım Hikmet, Mustafa Şerif Onaran ve Rüştü Asyalı'nın ortak çalışması "Ben Bir İnsan" oyunu ile anılacak. Eserin rejisörlüğünü ve Nazım Hikmet rolünü Rüştü Asyalı'nın üstlendiği eser, seyirciyi Nazım Hikmet'in "son gecesi"ne götürüyor. Şairin hayata veda etmeden önce yaşadığı son iç hesaplaşmayı konu alan oyun 15 Ocak'ta Başkentlilerin izlenimine sunulacak.

Bu yılın yenileri

Bertolt Brecht ve Kurt Weill'in yazdığı, Erhan Gökgücü'nün yönettiği "Üç Kuruşluk Opera" 22 Ocak'ta, "Sevda Dolu Bir Yaz" ise 29 Ocak'ta ilk kez seyirci karşısına çıkacak. İzmir Devlet Tiyatrosu, Nazım Hikmet'e doğum günü armağanı olarak, 15 Ocak'ta "Kuvayı Milliye"nin prömiyerini yapacak. Nazım Hikmet'in çileli, kavgalı, umut ve sanat dolu yaşamını yansıtan destanda, Yusuf Köksal, Şebnem Doğruer, Evren Serter, Serdar Kamalıoğlu, Murat Çobangil rol alıyor.

Neil Simon'un 1970'de kaleme aldığı, kapitalist toplumlardaki insan ilişkilerini sorgulayan "Tut Ellerimi", 10 Ocak'ta sahnelenecek. Metin Oyman'ın yönettiği bu kara komedi, Türkiye'de ilk kez oynanacak. "Gökkuşağı Altında" isimli müzikli-danslı, 2 perdelik çocuk oyunu, 20 Ocak'ta sanatseverlerle buluşacak.

DEVLET TİYATROLARI'NDA 55 OYUNA DEVAM EDİLİYOR

Devlet Tiyatroları, 12 bölgesindeki 27 yerleşik, 7 turne sahnesinde geçen sezonlarda ilgi gören 55 oyunun gösterimine bu yıl da devam edecek. İstanbul Devlet Tiyatrosu "Gökkuşağı Masalı" ve "Müzikli Kent" adlı çocuk oyunlarıyla küçük tiyatroseverlerle buluşacak.

Yeni yılda Bursa Devlet Tiyatrosu "Bir Efes Masalı", Adana Devlet Tiyatrosu "Oyunun Oyunu", Diyarbakır Devlet Tiyatrosu "Deli Dumrul", Konya Devlet Tiyatrosu "Annem Denizi İlk Kez Ellisinde Gördü", Konya Devlet Tiyatrosu "Atinalı Timon", Sivas Devlet Tiyatrosu, "Merdiven", Antalya Devlet Tiyatrosu "Ben Anadolu", Trabzon Devlet Tiyatrosu, "Klakson, Borozanlar ve Bırtlar" adlı oyun ile izleyiciyi selamlayacak.

GÖK KUBBEMİZ VE YAHYA KEMAL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, ölümünün 44. yılında, yüksek beğenisi ve yetkin ürünleriyle Türk şiirine yeni yollar açan, modern bir kıvam getiren şairimiz Yahya Kemal Beyatlı'yı, Sönmez Atasoy'un yazdığı "Kendi Gök Kubbemiz" adlı eserini istek üzerine yeniden sahneleyerek anacak.

Ocak ayının ikinci yarısından sonra Fatih Zübeyde Hanım Sahnesi'nde perde açacak olan tek kişilik oyununda, Sönmez Atasoy, seyirciyi Yahya Kemal'in çocukluğundan son günlerine, kimi zaman tarihsel bir sırayla, kimi zaman da sıra gözetmeksizin tüm hayatından kesitlerle görkemli bir gezintiye çıkartıyor. Bu gezinti sırasında doğal olarak seyirci yakın dönem tarihimize şairin söyledikleriyle tanık oluyor.

Şehir Tiyatroları'nda yeni yılda ayrıca Haldun Taner'in ünlü "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" adlı oyunu, yoğun istek üzerine yeniden sahnelenecek.


 
Yaşar Nuri Öztürk BİR FENOMEN Mİ?
'DENETİM GEREKLİ, MÜDAHALE YANLIŞ'
19. Vakıf Haftası münasebetiyle bir konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet İpşirli, "Devlet vakıfları denetlemeli, ama müdahale etmemeli" dedi. Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Prof. İşpirli Batı'daki vakıf yapılanma modellerinin Doğu'dan alındığına dair bilgilerin kesinlik kazandığını belirtti. Vakıfların milletimiz tarafından tarih boyunca benimsendiğine dikkat çeken İpşirli, "Osmanlı döneminde vakıflar teşvik edilirken, bugün maalesef adeta engellenmektedir. Eskiden başta padişahlar olmak üzere sarayın diğer ileri gelenleri de vakıf teşebbüslerine büyük oranda destek olmuşlardır" dedi. Toplantının sonunda Çorlulu Ali Paşa, Mihrimah Sultan, Küçük Ayasofya, Ankaravî, Hasanpaşa, Caferağa, İsmail Ağa, Sinanpaşa, Ekmekçibaşı ve Rüstempaşa medreselerinin sivil toplum kuruluşlarına teslim edilmeden önceki perişan hâli ile restore edilmiş durumları dia gösterimi eşliğinde açıklandı.
TÜRKÇE'NİN HALLERİ YİNE 'MASA'LIK OLDU
Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Türkçenin dünü, bugünü, yarını Uluslararası Bilgi Şöleni' Ankara'da çok sayıda bilim adamı, yazar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katımıyla yapılacak. Ankara Dedeman Otel'de 7-8 Ocak 2001 tarihlerinde gerçekleştirilecek şöleninin açılışında ilk Kültür Bakanı Prof. Dr. Talat S. Halman ve Kültür Bakanı İstemihan Talay birer konuşma yapacaklar. Şölenin ilk gününde 'Kitle iletişim araçlarında Türkçe', 'Bilim, Eğitim ve öğretim dili olarak Türkçe' ve 'Türk Dünyasında ortak ileştişim dili olarak Türkçe' konuları işlenecek. Şölen'in ikinci günü ise 'Yazı, konuşma ve çeviri dili olarak Türkçe' konusu işlenecek.
3 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED