T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

S A Ğ L I K

Erken doğuma
'yoğun' destek

Yenidoğan ölümlerinin yüzde 83'ü erken doğan bebeklerde görülüyor. Bu nedenle, bu bebeklerin (prematüre) tedavi edilmesinde yenidoğan yoğun bakım üniteleri hayati bir önem taşıyor.

Doğum ağrılarını vakitsiz başlatan nedenlerin arkasında, gebeliği miada kadar koruyan güvenlik mekanizmasının yetersizliği yatıyor. ESMA HATUN HASTANESİ Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Ovalı'dan aldığımız bilgiye göre, erken doğum eyleminin birden fazla sebebi var. Bunlardan bebeğe ait nedenler arasında en başta gelenler: melformasyonlar (oluşum bozukluğu), çoğul gebelik, bebeğin eşinin erken ayrılması, suyunun fazlalığı veya azlığıdır. Anneye ait nedenler ise: 17 yaş altında 34 yaş üzerinde olma, aşırı boy kısalığı, boya göre aşırı kilolu olma, enfeksiyonlar, gebelikteki kanamalar, rahim anomalileri, düşükler, sık aralıklı doğumlar, gebelikte tansiyon yükselmesi, annenin akciğer, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, kansızlık, beslenme yetersizliği, sigara ve alkol içimi, ruhsal bunalımlar, sosyal koşullar ve ağır iş koşullarıdır. Miadından önce rahimde kasılma şeklinde sertleşme veya sancı ifade eden her gebede erken doğum eyleminden şüphelenilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Sema Ovalı, "Ayrıca bel, sırt ağrısı, kasık ağrısı, uyluğa varan ağrı, akıntıda değişiklik, lekelenme ve ishal şikayetleri de erken doğum ihtimalini akla getirmelidir" diyor. Erken doğan bebeklerde (prematüre) Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri yaşamsal bir önem taşıdığına dikkat çeken Esma Hatun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Kudret Kulak ve Dr. Ramazan Kdakoğlu; "Prematüre bebeklerin doğumdan sonra sorunlu olabileceği zaten bilinir. Bu nedenle bebeklere, doğum anından hemen sonra yenidoğan tecrübe ve bilgisi olan bir ekip tarafından müdahale edilmesi gereklidir. Yenidoğan yoğun bakım teknikleri geliştikçe, erken doğanların hastalık ve ölüm oranlarında, önemli ölçüde düşme olduğu görülmektedir" diyorlar.

Riske karşı önlem

Sonuçta erken doğum, yenidoğan döneminin hastalık ve ölümlerinin en önde gelen nedeni olarak gösteriliyor. İşte bu noktada, erken doğum riskine sahip gebelerin, doğum belirtileri başlamışsa en kısa zamanda yenidoğan yoğun bakım imkanlarının bulunduğu bir merkeze başvurmaları büyük önem taşıyor.
BİLGİ İÇİN: (0 216) 327 96 96

Prematüre bebekleri hangi sorunlar bekler?

RDS (solunum sıkıntısı sendromu)

Prematüre bebeklerin akciğer gelişimi yetersizliğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Solunum cihazı gerektirir, surfaktan denilen özel bir ilaç kullanılır.

Vücut ve sinir sistemi komplikasyonları

Erken doğan bebekler, solunum, mide-barsak, böbrek ve sinir sistemleri komplikasyonları açısından yüksek risk altındadır. Erken doğmasına rağmen yaşama şansına sahip olan bebeklerin önemli bir bölümünde fiziksel ve zihinsel ciddi sorunlar gelişebilir. Nöromotor gelişimlerinin eksik olduğu dönemde fizik tedavi ihtiyacı gerekir.

ROP (prematüre retinopatisi)

ROP, 1500 gramın altında ve 30 haftadan önce doğan bebeklerde görülebilir. Bu nedenle, erken doğan tüm bebeklerin dört haftalık olur olmaz özel bir göz muayenesinden geçirilmesi gerekir.

 
doktorunuzla başbaşa
Hâlâ kataraktınız mı var?
Op. Dr. CÜNEYT OCAK

Kadınlar ihmal kurbanı
Türkiye genelinde 52 hastahanenin acil servisinde, kalp krizi teşhisi konan 3 bin 358 hastayla yapılan araştırma, kadınların erkeklere göre hastahaneye 1,5 saat daha geç getirildiğini ortaya çıkardı.
Guatr
BELİRTİLERİ
İştah artmasına rağmen kilo kaybı, sık sık büyük abdest yapma, seyrek adet görme, ellerde ve dilde titreme, sinirlilik, duygusal değişiklilikler, sıcaktan rahatsız olma, terleme, ayaklarda şişme, soğuktan rahatsız olma, aşırı adet görme, kısık ses, güçsüzlük, hareketlerde yavaşlama, nabzın düşmesi, saçın kuru ve kalın olması gibi belirtiler görülebilir.
TEŞHİS
Teşhis; muayene, kan testi (T3, T4, TSH hormonları tetkiki), tiroid ultrasonu veya sintigrafisi ile konur.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavidir. Tedavi yöntemlerinden hangisi veya hangilerinin seçileceği hastadan hastaya değişebilir.
'Guatr' ile ilgili sorularınız için;
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet YILMAZ
3-10 Ocak 2002 tarihleri arasından bir hafta boyunca, 09.00-18.00 saatleri arasında telefonla sizlerle birlikte olacak.
danışma hattı
(0216) 327 39 19
3 Ocak 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED