T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Klonlama da
yaradılışı ispatlıyor

Mercek dergisi, klonlamanın yaradılışın bir ispatı olduğunu vurguladı. Buna göre ortada evrimin temel iddiası olan "tesadüfi" bir süreç ya da "cansız maddenin canlanması" gibi bir durum söz konusu değil.

Aylık bilim ve kültür dergisi Mercek'te yayınlanan bir araştırmada, klonlamanın yaradılışın bir ispatı olduğu vurgulanıyor. Buna göre canlı bir hücrenin genetik maddesinin kullanılarak, o canlının kopyalanmasıyla yapılan klonlama sırasında, canlı bir hücreden yola çıkılıyor ve bu biyolojik süreç laboratuvar ortamına taşınarak yapay yöntemlerle tekrarlanıyor. Yani ortada evrimin temel iddiası olan "tesadüfi" bir süreç ya da "cansız maddenin canlanması" gibi bir durum yok.

Kopyalama, "yaratmak" değildir

Kopyalamanın evrimle ilgisinin bulunmadığını birtakım bilimsel verilere dayanarak açıklayan araştırmada, kopyalama işleminin, evrim için delil sağlamayacağı belirtiliyor. Kopyalamanın "insan yaratmak" olarak anlaşılmaması gerektiğinin altının çizildiği araştıma yazısında şu ifadeler yer alıyor: "Kopyalama, zaten var olan canlı bir üreme mekanizmasına, zaten var olan bir genetik bilgiyi eklemekten ibarettir. Bu işlemde ne yeni bir mekanizma, ne de yeni bir genetik bilgi üretilmiş değildir. Var olan bir insanın genetik bilgisi alınmakta, bir annenin rahmine yerleştirilmekte ve annenin doğuracağı yeni çocuğun, genetik bilgisi alınan kişinin "tekyumurta ikizi" olması sağlanmaktadır"

KLONLAMANIN GELİŞİM TARİHİ

1984: Steen Willadsen, olgunlaşmamış koyun embriyo hücrelerinden yaşayan bir kuzu klonladığını açıkladı. Willadsen daha sonra, inek, domuz, keçi, tavşan ve maymunu da kullandı. Bu deneylerde, çok hücreli koyun embriyosundan çekirdek alınıp yumurta hücresine aktarılıyordu.

1994: Daha gelişkin embriyo hücrelerinin ilk klonlamasını Neal First gerçekleştirdi. En az 120 hücrelik buzağı embriyosu klonlandı. Bu çok hücreli inek embriyosunun çekirdeği çıkarıldı ve çekirdek yumurta hücresine aktarıldı.

1996: Ian Wilmut, First'in deneyini koyunlar üzerinde yaptı. Ancak embriyo hücrelerinin çekirdeğini almak için hücrelerin duraklama dönemine gelmesini bekledi. Çekirdekleri çıkarıp yumurta hücresine aktardı.

1997: Dr. Wilmut, 6 yaşındaki bir koyunun meme hücresinden klon üretti. Bu kez çekirdek erişkin bir hücreden yani meme hücresinden alınıp yumurta hücresine aktarılmıştı. Dolly, 277 yumurta içinde tek hayatta kalan kuzuydu.

1997: Oregon Primat Merkezi'nden tek bir embriyo hücresinden iki rhesus maymunun klonlandığı haberi geldi.

1998: Tıp doktoru G. Richard Seed, o günlerde anne rahminden aldığı insan embriyosunu başka bir annenin karnına aktarıyordu. İnsan klonlamaya karşı duyduğu ilgiyi ilan etti. Bu konudaki hassas denge, ahlaki tartışmalara yol açtı. Tartışmalar sonucu ABD'de insan klonlamaya karşı yasalar konuldu.

1999: Avrupa ülkeleri insanın genetik olarak kopyalanmasını yasaklayan sözleşmeyi Paris'te imzaladı.

 
Özürlülerin zilli top sıkıntısı
Görme Özürlüler Spor Kulübü üyeleri, maçlarda kullandıkları topun içine konulan "yuvarlak zili" bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.
Fotoğraflarınızı ekrana taşıyın
Türkiye'de ilk kez ikinci el bilgisayar borsasını kuran Uranium Bilgisayar, şimdi de yüzyıllık fotoğrafları yeniliyor. Uranium, albümlerdeki fotoğrafları da dijital ortama, dilediğiniz müzik eşliğinde aktarıyor. Uranium Bilgisayar, adını ilk kez, kurduğu ikinci el bilgisayar borsası ile duyurdu. Piyasadaki ikinci el "karaborsası"ndan ürken ve değiştirmek istedikleri bilgisayarları ellerinden çıkaramayan binlerce kullanıcı için kısa zamanda güvenilir bir başvuru mekanı haline gelen Uranium Bilgisayar, özellikle üniversite gençliğinin gözdesi. Bazı büyük firmaların tanıtım filmlerine de imza atan Urainum'un getirdiği son hizmet ise albümdeki fotoğrafları, dijital ortama aktarmak. Yıllar geçtikçe yıpranan fotoğraflar bu sayede CD'lerde saklanıyor; üstelik dilediğiniz bir müzik eşliğinde.
Yüzlerce kare birarada
Uranium Bilgisayar Halkla İlişkiler Koordinatörü Sefer Kayaoğlu, özellikle hatıralara önem verenlerin, Albüm CD'ye rağbet gösterdiklerini ifade ederek, "Albüm CD sayesinde, yaklaşık 300 fotoğraf dijital ortamda yıpranmadan saklanabiliyor" diyor.
Albüm CD'nin içinde bulunan program sayesinde CD'nin otomatik olarak kendiliğinden açılıp, ekranda izlenebildiğini anlatan Kayaoğlu, fotoğrafların 10'ar saniye arayla ekrana geldiğini kaydediyor.

15 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED