T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Stres unutkanlaştırıyor

Ekonomik sorunlarla artan stresin insanları unutkanlaştırdığını belirten Asabiye Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, "Türk toplumunun yüzde 70'i unutkan. Unutkanlığı yenmek için bol bol sebze, meyve yiyin, yürüyün ve bulmaca çözün" tavsiyelerinde bulunuyor.

Erzurum SSK Hastanesi Asabiye Servisi Şefi Dr. Mehmet Yavuz, insan beyninde kayıt, depolama ve hatırlama hafızaları bulunduğunu belirterek, unutkanlığın bu bölümlerin farklı biçimlerde bozulmasından kaynaklandığını söyledi. Dr. Yavuz, beyinde herhangi bir rahatsızlık sözkonusu olmadığında, kişinin psikolojik durumunun aşırı sıkıntılı, gergin olduğu hallerde de yeni bilgileri kaydetmekte zorlandıklarını ifade ederek, "Halk arasında en yaygın unutkanlık, psikolojik kökenli ve daha çok gerginlik ile sıkıntıya bağlı olan kayıt hafızasının zayıflamasıdır. Bu, beyin hastalıklarıyla ortaya çıkan hafıza bozukluklarından farklıdır. Toplumun büyük kesimi bundan şikayetçidir. Eğer beyniniz doluysa, çok ciddi bir şekilde gerginseniz, birtakım problemleri bir anda yaşıyorsanız ve kafanızda 40 tilki dolaşıyorsa hafıza zayıflar gibi gözükür" dedi.

40 yaşından sonra beslenmeye dikkat

Özellikle 40 yaşından sonra beslenmeye çok dikkat edilmesi, bir hormon bozukluğu olup olmadığının tespit edilmesi ve yüksek tansiyonun tedavisine mutlaka özen gösterilmesi gerektiğini anlatan Dr. Mehmet Yavuz, asıl hafıza bozukluklarının ciddi beyin rahatsızlıklarıyla ortaya çıktığını ve bunlardan en önemlisinin bunama olduğunu vurgulayarak, en sık görülen unutkanlığın psikolojik, ikincisinin damarsal kökenli, üçüncüsünün de Alzheimer hastalığı olduğunu kaydetti.

Kafalar problem dolu

Dr. Mehmet Yavuz, fiziksel ve organik ile psikolojik nedenlere bağlı olmak üzere 2 tür unutkanlık olduğunu anlatarak, "Günümüzde toplumsal olarak genel bir unutkanlık söz konusu. Nüfusun yüzde 70'i unutkan, Herkes bundan şikayetçi" dedi.

Dr. Yavuz, psikolojik kökenli unutkanlıkların nedenleri hakkında ise şunları söyledi: "Toplumda yaşanan belirsizlik, güvensizlik, karmaşa hali, stresli sosyal yaşam, insanların geleceğinden kaygı duyması ve umutsuz olması, belli bir plan-program yapamaması, toplumda stres ve kaygı düzeyini artırıyor. Kafasında bir sürü problem, çelişki oluşuyor ve dolayısıyla unutkanlık gündeme gelebiliyor. Bunun yanısıra karmaşa ve umutsuzluğa bağlı olarak depresyonlar sık gündeme gelebiliyor. Bu depresyon içerisinde bile insanlar günlük işlerini unutabilirler, işlerini planlamakta zorlanabilirler. Çok meşgul, huzursuz, sürekli gerilim altında olmak ve aşırı çalışma yorgunluğu sonucunda da unutkanlıklar olabilir."

25-45 YAŞ ARASI DAHA UNUTKAN

Özellikle büyük şehirlerde trafik, çevre ve yaşam koşulları nedeniyle stres düzeyinin daha yüksek olduğuna işaret eden Dr. Yavuz, buralarda yaşayanların olumsuzluklardan daha çok etkilendiğini söyledi. Unutkanlığın 25-45 yaş arasında yoğun olarak görüldüğüne dikkat çeken Yavuz, kişinin kendisinden ve toplumsal problemlerden kaynaklanan unutkanlıkların, bu sorunlar ortadan kalktığında geçtiğini bildirdi. Dr. Mehmet Yavuz, unutkan olanlara şu önerilerde bulundu: "Sebze ve meyveyi bol tüketin. Yürüyüş yapın. Düzenli duş alın. Zihinsel egzersiz yapın. Bol bol bulmaca çözün ve kitap okuyun. Hafızada çağrışımı kolaylaştıracak yöntemler geliştirin. Sorunlarınızla başa çıkamıyorsanız ve depresyon içindeyseniz mutlaka bir psikiyatriste başvurun."

 
ÇİTTEN ATLAYAN KOYUNLARI SAYMAK UYKU KAÇIRIYOR
Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, uyumak isteyenlerin şelale ya da tenha bir sahili düşünmesinin, çitten atlayan koyunları saymaktan çok daha yararlı olduğunu açıkladı.
CÜZZAM GÜNDE 2 BİN VAKAYLA YAYILIYOR
Cüzzam hastalığı sessiz sedasız 21. yüzyıla girdi. Aslında önlemek için çok az bir masraf gerektiren hastalık, günde 2 bin yeni vakayla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yayılmasını önlemek için ayda ortalama 2 euro masraf gereken cüzam, Brezilya, Hindistan, Madagaskar, Mozambik, Nepal gibi birçok ülkede henüz önlenemeyen hastalıklar arasında bulunuyor. Son 10 yılda cüzam yüzde 90 azaldı. 80'lerin başından bu yana hastalığın yayılmasını durduran üçlü ilaç tedavisi yapılıyor. Paris'teki Pasteur Enstitüsü uzmanları da geçen yıl cüzam bakterisinin gen haritasını çıkarmayı başardılar. Bütün bunlara rağmen, dünyada yılda 750 binden fazla yeni cüzam vakası ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü, cüzamın 2005 sonunda tamamen ortadan kaldırılabileceğini tahmin ediyor.
BULAŞICI BİR HASTALIK
Cüzam, sinirleri tutan; deride, yüzde, kol ve bacaklarda, bütün vücutta belirtiler gösteren bulaşıcı bir hastalıktır. Ellerde ve ayaklarda felçler ve parmaklarda düşmeler oluşur. Yüzde şekil bozukluğu olur. Cüzam hastalığında acı hissi kaybolur. Bu yüzden cüzamlılar kendilerini acıya karşı koruyamaz, dokularını parçalayacak bir tehlike ile karşılaştıklarında kendilerini uyaracak bir sistemden mahrumdur. Bu yüzden derileri yarıldığı, hatta kemikleri göründüğü halde, yürüyen veya koşan hastalar görülebilir.

25 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED