T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

ŞARON SUSTURDU

Sabra ve Şatilla katliamının emrini veren ve hakkında insanlık suçundan dava açılan Şaron, elindeki kanıtları mahkemeye sunmaya hazırlanan sağcı lider Hubeyka'yı öldürttü.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün meydana gelen şiddetli patlamada, Lübnanlı eski bakan ve İsrail yanlısı sağcı Hıristiyan milislerin eski şefi Elias Hubeyka öldü. Eski Enerji Bakanı Hubeyka'nın evinin önündeki otomobili, büyük bir gürültüyle infilak etti. Bölgedeki güvenlik güçlerinden alınan bilgiye göre, Hubeyka'dan başka 3 kişi daha patlamada can verdi. Ölen diğer kişilerin, Hubeyka'nın korumaları olduğu sanılıyor. Civar binalarda büyük hasar meydana geldi, yangın çıktı.

Şaron'la birlikte katliam yapmıştı

Hıristiyan milislerin eski lideri Elias Hubeyka, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile birlikte, 20 yıl önceki Lübnan iç savaşının nefret uyandırıcı eylemi olarak nitelenen Sabra ve Şatila katliamlarından sorumlu tutulan isimlerden biri. Hubeyka, İsrail'in 1982 yılında Beyrut'a düzenlediği saldırıda, Sabra ve Şatila Filistin mülteci kamplarında İsrail komutası altında, çocuklar da dahil yüzlerce kişinin katledilmesinde rol alan aşırı sağcı "Lübnan Güçleri" milis grubunun liderliğini yapıyordu. Hubeyka, Sabra ve Şatila katliamlarına ilişkin "emirleri yerine getiriyordum" ifadesini kullanmıştı. Lübnan iç savaşının (1975-1990) sona ermesinin hemen ardından hükümette yerlerinden edilen 1 milyon Lübnanlı'nın yeniden evlerine kavuşmasından sorumlu bakan olarak da görev almıştı.

Şaron yargılanacak

Sabra ve Şatila Filistin mülteci kampındaki katliamdan kurtulan Filistinli mülteciler, geçen Haziran ayında Belçika'da, dönemin savunma bakanı olan İsrail Başbakanı Ariel Şaron hakkında insanlık suçundan yargılanması için dava açmıştı. Yasaların yabancılar için bu tür davaların görülmesine olanak tanıdığı Belçika'da yapılan suç duyurusunda, Hubeyka'nın rolüne değinilmemişti. Hubeyka, mültecilerin katliamında suçsuz olduğunu iddia ederken, geçen Temmuz ayında söz konusu davada ifade vermeye hazır olduğunu kaydetmişti.

 
Dev savunma bütçesi
Bush, Kongre'den 2003 yılı savunma bütçesi için 48 milyar dolar artış isteyeceğini söyledi. ABD'nin 2003 yılı savunma bütçesi 379 milyar doları bulacak.
ORTA ASYA REKABETİ
Uzun süredir modern dünyanın gözardı ettiği Orta Asya'nın geniş bozkırları, Afganistan'daki savaşla birlikte, Rusya-ABD rekabetinin odak noktası haline geldi.
MÜŞERREF TÜRK MODELİ PEŞİNDE
ABD'de yayımlanan Christian Science Monitor gazetesi, Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref'in, Atatürk'ü örnek alarak, ülkesine Türkiye modelini yerleştirmeye çalıştığını yazdı. Gazetenin İslamabad çıkışlı, "Pakistan İçin Türk Yolu" başlıklı haber-yorumunda, Müşerref'in "modern kafalı bir Müslüman devlet" oluşturmak istediği anlatıldı. Yorumda, Müşerref'in 11 Eylül'den beri değiştiği ve ABD'nin terörizmle savaşına destek verdiği kaydedilirken, kendisinin İslamcılar'a karşı son zamanlarda aldığı önlemlere değinildi. "Müşerref, Osmanlı'nın çöküşünün ardından cami ile devleti ayıran Atatürk'ün yerel bir versiyonu mu?" sorusunu yönelten gazete, Pakistan Devlet Başkanı'nın Atatürk'ü örnek aldığını sık sık dile getirdiğine dikkat çekildi.
25 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED