T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Hastaneye gidip hasta olmak da var

Hastane enfeksiyonunun insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Prof. Dr. Alev Dramalı, enfeksiyonu önlemek için tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Dramalı, hastane enfeksiyonlarının, insan sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Prof. Dr. Dramalı, hastane enfeksiyonlarının görülme oranının hastanelere ve bölümlere göre değişim gösterdiğini, en yüksek görüldüğü ünitelerin de reanimasyon ve yoğun bakımlar olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de hastane enfeksiyonu ile ilgili genel istatistiki bilgiler bulunmamasına karşın, son yıllarda bazı hastanelerin, bünyelerindeki servislerde oluşan enfeksiyon sonuçlarını verdiğini anlatan Prof. Dr. Dramalı, "Bilinen bir gerçek var ki, gelişmiş ülkelerde enfeksiyon görülme oranı, alınan tedbirlerle yüzde 3,4-14,1 civarına düşürüldü. Bu oran, Türkiye'de yüzde 5,3-56,1 arasında değişiyor ve çok yüksek" dedi.

"Enfeksiyonu tetikleyen nedenler"

Enfeksiyon gelişiminin üç grup altında incelenebileceğini kaydeden Prof. Dr. Dramalı, şöyle devam etti: "Bunlardan en önemlisi, hastayla devamlı temas halinde olan ve hastanın enfeksiyona yakalanmasına aracı faktör olan sağlık personeli görülebilir. İkinci sırada, hastaya kullanılan veya hastanın bulunduğu ortamdaki araç gereçlerin sterilizasyonun güvenilir olmaması veya standartları doğrultusunda işlemin gerçekleştirilememesi olabilir. Üçüncü etmen, hastanın kendisi olmaktadır. Hastanın cildi ve kendisine özgü hijyenik nedenleriyle de enfeksiyon oluşabiliyor. Eğer hastanın hastaneye başvurmadan enfeksiyona neden olabilecek kronik hastalıkları varsa, bu da enfeksiyon oluşumunu hızlandırabiliyor. Ayrıca hastanelerin mimarı yapısı da enfeksiyon konusunda önemli bir etken olabiliyor."

BAZI HASTANELER STANDART DIŞI

Hastane enfeksiyonunun en aza indirilmesi için önlem alınabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Dramalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikle hastane enfeksiyonlarından korunmak için doğru hastane, doğru muayene, doğru bakım, doğru işlem, doğru yönetim ve bilinçli kadro düşüncesi benimsenmeli ve hedefe bu prensiplerle ulaşılacağı ve kontrol altına alınacağı bilinmelidir. Bunların doğrultusunda hastahane yönetimince standartların geliştirilip yerleşmesi ve kullanımının alışkanlık haline getirilmesi sağlanmalıdır. Bu standartlar, el yıkama, maske kullanma, koruyucu önlük giyme, hasta bakımında temiz ve steril gereç kullanma, çevrenin temizliğini sağlama ve hasta yerleşimini en aza indirmedir. Enfeksiyon bulaşma yollarının çalışanlarca bilinip gerekli önlemlerin alınması ve davranışlarını bulaşma olmayacak şekilde ayarlaması sağlanmalı.

 
DİJİTAL YONGA TAŞIYACAĞIZ
Amerikalı araştırmacılar, başlangıçta uçak motorlarını kontrol amacıyla geliştirilen bir elektronik yongayı, riskli hastalarda tansiyonu izlemek amacıyla kullanmayı tasarlıyor. Ohio'daki Cleveland hastanesi doktorlarından Jay Yadav, hasta vücudunun belli noktalarına yerleştirilebilecek yonganın, kalp-damar rahatsızlığı geçirme riski bulunan hastanın tansiyonunun izlenmesine olanak vereceğini ve bu sayede derhal müdahale edilerek ameliyata gerek kalmadan rahatsızlığın daha ortaya çıkarken yok edilebileceğini bildirdi.
HASTALARDAN DAVA YAĞMURU
İngiltere'de epilepsi hastası olan ve hamileliği sırasında krizleri önlemek üzere ilaç kullandırılan çok sayıda kadın, ilaç yüzünden özürlü çocuklar doğurduklarını öne sürerek Sağlık Bakanlığı'nı mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Sodium Valproate adlı ilacın hamilelikleri sırasında kendilerine kullandırılması yüzünden öğrenme güçlüğü çeken ya da diğer bazı engelleri bulunan çocuklar dünyaya getirdiklerini savunan annelerin ilk 20 kişilik bölümünün, devletten Sağlık Bakanlığı'na karşı açılacak davayla ilgili maddi destek almayı başardıkları bildirildi.
25 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED