T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Emlakta oran değişmiyor

Maliye Bakanı Sümer Oral, emlak vergisi oranlarının değişmeyeceğini, ancak beyanın kaldırılacağını söyledi

Maliye Bakanı Sümer Oral, emlak vergisi oranlarında bir değişiklik düşünülmediğini belirterek, sorunun takdirdeki uygulamalar olduğunu belirtti. Oral, "Birim değerlerdeki haksızlığın giderilmesi için formül arıyoruz" dedi.

Bakan Oral, emlak vergisine ilişkin yeni düzenlemede beyan esasının kalkacağını, belediyerin "asgari değerler" üzerinden vergi tahakkuk ettirip mükellefe ileteceğini söyledi. En son beyannamelerin 1998 yılında verildiğine dikkati çeken Bakan Oral, 1999 yılında hükümete geldiklerinde de, emlak vergisinde bugünküne benzer sorunlar ile karşılaştıklarını ifade etti.

Oral, sözkonusu dönemde çıkarılan 4444 sayılı kanunla, daha önce yüksek ya da farklı değer beyan edenlere yeni beyanda bulunma hakkı tanındığını ayrıca emlak vergisine tâbi değerlerin yeniden değerleme katsayısına göre değil, bu rakamın yarısına kadar artırılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Taslak kurula geliyor

Bakan Oral, ortaya çıkan haksızlık ve adaletsizliklerin giderilmesine dönük çalışmaların da devam ettiğini vurgularken, hazırlanmakta olan taslağın pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacağını belirtti.

Maliye Bakanı, yeni sistemde zorunlu olmamakla birlikte isteyenin yine beyanname verebileceğini, ancak emlak vergisi tutarlarını belediyelerin, "asgari değerler" üzerinden tahakkuk ettirip mükelefe ileteceğini bildirdi.

Önümüzdeki günlerde Meclis'e sevkedilecek yasa tasarısıyla birlikte emlak vergileri her yıl itibariyle yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılacak.

AYAYDIN: ARTIŞ YÜZDE 50'DE KALSIN

ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, emlak vergisi değerlerinin 2001 yılı rakamlarının yüzde 50'si kadar artırılarak belirlenmesini öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Emlak vergisi beyanlarının Bakanlar Kurulu'nun uygun göreceği yıla kadar ertelenmesini içeren hükümler taşıyan teklif, geçen yılın emlak vergisi değerinin yüzde 50 oranında artırılarak belirlenmesini öngörüyor. DYP Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu ise, Emlak Vergisi'ndeki düzenlemenin aşağı çekilmek yerine "sil baştan" yapılması gerektiğini söyledi. DYP İstanbul Milletvekili Celal Adan da, İstanbul'daki gişelerin kaldırılması için yasa teklifi vereceklerini söyledi.

 
Kapalıçarşı'da dükkan sahibi kiracının kâr ortağı
Kapalıçarşı'daki dükkanlar yüzde 60 değer kaybettiği halde kirayı alamayan dükkan sahibi ile kiracı kâr ortaklığına gitti.
Sezer zırhı delecek
Kamu Bankaları'nın yöneticilerine dokunulmazlık zırhı getirilmesine soğuk bakan Cumhurbaşkanı Sezer'in bankacılık yasa tasarısını veto edebileceği belirtiliyor.
Yerli silah üreticisinin umudu polis ve asker
ÜRÜNLERDE GARANTİ SÜRESİ 2 YILA ÇIKIYOR
Mevcut Tüketici Yasası'nın aksayan yönleri ve Avrupa Birliği mevzuatına uyum dikkate alınarak hazırlanan yeni taslakla, internet üzerinden yapılan satışlar yasa kapsamına alınacak. İthalatçılar ürün güvenliğinden sorumlu olacak ve kredi kartları tüketici kredisi kapsamında değerlendirilecek. Taslak ile asgari garanti süresi bir yıldan iki yıla çıkarılırken, gizli reklamı yasaklayan ve reklamlarda yer alan iddiaların reklam veren tarafından ispatını öngören ilaveler yapıldı. Kredi kartları ile ilgili olarak Taslağa konan hükümle kredili satış işlemleri tüketici kredilerinde olduğu gibi sıkı kayıtlara bağlandı ve nakit kredi kullanımında kredi verenin sorumluluğu esası düzenlendi. Düzenleme ile kredi veren faiz artırımını 30 gün önceden tüketiciye bildirmek zorunda olacak. Kredi veren tarafından artırılan faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamayacak.
25 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED