T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

İntiharlar patladı

Lara Falay'ın intiharının ardından gözler büyük bir artış gösteren intihar olaylarına çevrildi. İntihar oranlarının yüzde 300 arttığı Türkiye'de, en çok gençler canına kıyıyor.

Lise öğrencisi Lara Falay'ın intihar etmesi gözleri bir anda intiharlara çevirirken, istatistikler Türkiye'de son yıllarda intihar vakalarında adeta patlama olduğunu gözler önüne serdi. En fazla intihar edenleri ise, 15-24 yaş grubundaki gençler oluşturuyor. Son 5 yılda büyük bir artışın gözlendiği intiharlarla ilgili yapılan araştırmalarda gençlerin intihar etme nedenleri arasında işsizlik, geçim sıkıntısı, aile baskısı, duygusal ilişki ve istediğiyle evlenememe, öğrenimdeki başarısızlık, sosyal adaletsizlik gibi nedenler ilk sırada yer alıyor. Alkol ve madde bağımlılığı da intiharların artmasında önemli bir rol oynarken, uzmanlar insanların hayatlarına değil acılarına son vermek için intihar ettiklerine dikkat çekiliyor.

Savaştan daha çok öldürüyor

Son zamanlarda intihar oranlarında ciddi bir artış olduğu için Dünya Sağlık Örgütü verilerinde intiharı "on ölüm sebebi"nden biri olarak kabul etti. Dünyada son 45 yılda, Türkiye'de ise son 15 yılda intiharlarda ciddi bir artış olduğu görülüyor. Almanya'da her 40 saatte bir ölümle sonuçlanan intihar vakası yaşanırken, Türkiye'deki intihar olaylarındaki artış yüzde 300'leri buluyor.

İntiharlar, ilkel toplumlarda kötü ruhlar ve şeytanın işi olarak görülürken, Vikinglerin savaşta ölenlerle intihar edenlerin cennete gideceğine inandıkları ortaya çıktı. Dünyada intihar oranı en yüksek olan ülkeler arasında İskandinav ülkeleri birinci sırada yer alırken, intiharlar en az İslam ülkelerinde görülüyor.

KRİZ, ÜÇÜNCÜ İNTİHAR NEDENİ

Türkiye'de intiharların en önemli nedeninin hastalık olduğu, geçim sıkıntısı ve ekonomik krizin üçüncü sırada yer aldığı bildirildi. Türkiye'de 2000 yılında 2 bin 972 intihar olayı yaşanırken, bu oran 2001 yılının ilk on ayında bin 582'ye düştü. İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, SP Hatay Milletvekili Metin Kalkan'ın intihar konusundaki sorularını Başbakan Bülent Ecevit adına cevapladı. Türkiye'de intihar olayları konusunda araştırmalar bulunduğunu belirten Yücelen, yapılan araştırmalara göre, intihar girişiminde bulunan kişilerin büyük çoğunluğunun teşhis konulabilir ruhsal bozuklukları bulunduğunu ifade etti. n ANKARA

'İNTİHARLARIN NEDENLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, öğrenci intiharlarının temel nedenleri üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Bostancıoğlu, TBMM'de gazetecilerin "öğrenci intiharları" ile ilgili sorularını cevapladı. "İntiharlar, doğrudan okullarla ilgili değil. Toplumda, ergenlik çağındaki çocukların sosyal ve psikolojik yapılarıyla ilgilidir" diyen Bostancıoğlu, okullarda psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin en iyi şekilde sürdüğünü bildirdi. Okullarda aileler, Türk Psikologlar Derneği ve ünivesitelerle birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Bostancıoğlu, şunları kaydetti: "Sayımız 17 milyon. 17 milyon içinde hiç olmamasını istiyoruz ama okul dışında etkenler var. Buna, bilgisayarın ve internetin de etkisinden sözediliyor. Bilgisiyar iyi kullanılmalı. Öğrencinin evinde kullandığı bilgisayarları bizim denetlememiz şimdilik olası değil. Böyle bir teknolojimiz yok." Bostancıoğlu, "intiharların temel sebepleri nedir?" sorusu üzerine, bu konu üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Bostancıoğlu, "Bu konu üzerinde hem biz hem de İçişleri Bakanlığı çalışıyor. Burada ailenin ve sosyal yapının çok önemli rolü var" dedi.



25 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED