T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Hindistan kışkırtıyor

Pakistan'la savaşın eşiğinde bulunan Hindistan, bir ton nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip yeni bir füze denedi. Pakistan ve Çin'i endişelendiren gelişmeden sonra bölgede tansiyon bir anda yükseldi.

Pakistan'la savaşın eşiğinde bulunan Hindistan, bir ton nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip yeni bir balistik füze denemesi yaptı. Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkilinin açıklamasına göre, 2 bin kilometre menzilli "Agni" füzesinin denemesi, Hindistan'ın doğu kıyılarında yapıldı. Yetkili, füzenin menzilinin kısa tutulduğunu, geniş kapsamlı denemenin bu ay sonlarında yapılacağını belirtti. Agni füzeleri, Pakistan ve Çin'den gelebilecek tehditleri göz önünde bulunduran Hindistan'ın hava savunmasında önemli bir yer tutuyor.

Yeni Delhi'nin bu tür denemeleri geleneksel düşmanı Pakistan ile Hindistan'ın güçlenmesinden ciddi endişe duyan Çin tarafından yakından izleniyor. Pakistan, "denemenin bölge istikrarına zarar verdiğini" açıkladı. Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nirupama Rao, Star televizyonuna yaptığı açıklamada, yerel saatle 08.50'de doğu kıyısındaki Orissa eyaletinde bulunan Şandipur'dan atılan nükleer başlık taşıma kapasiteli "Agni-1" sınıfı füzenin 700 kilometreden az menzilli olduğunu söyledi. "Deneme uluslararası sularda kışkırtıcı olmayacak bir biçimde yapıldı" diye konuşan sözcü, "denemenin tarihinin teknik etkenler göze alınarak belirlendiğini, kimseye siyasi bir mesaj gönderme amacı taşımadığını" savundu.

Hindistan makamlarının bu açıklamasından kısa bir süre sonra da Pakistan, "füze denemesinin bölge istikrarına zarar verdiğini" bildirdi. Pakistan makamları, "her türlü saldırıya karşı hazır oldukları" konusunda Yeni Delhi'yi uyardıklarını belirttiler. Gözlemciler Pakistan'ın da yeni bir füze denemesiyle buna cevap vereceğini belirtiyorlar.

Bölgeden kötü sinyaller geliyor

Avustralya, Hindistan'ın nükleer başlık taşıma kapasiteli balistik füze denemesinden endişe duyduğunu belirterek, Pakistan'dan başka bir füze denemesiyle misillemede bulunmamasını istedi. Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, gelişmenin Yeni Delhi ile İslamabad arasındaki gerginliği artırabileceğini belirterek, bölgedeki tansiyonun yükselmesinden endişe duyduklarını bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise, Hindistan'ın balistik füze denemesi yapmasından endişe duyduklarını, "bölgeden kötü sinyaller geldiğini" söyledi. Straw, "Hindistan'ın balistik füze denemesi yapma kararından endişe duyuyorum, özellikle de şu günkü gergin ortamda" ifadesini kullandı. İngiliz Bakan, "Nükleer kapasiteye sahip silahların fırlatılması sistemlerinin ayarlanmasında itidalli davranmanın Hindistan ve bölgenin uzun vadeli çıkarlarına daha uygun düştüğünü düşünüyorum" dedi.

Keşmir'de 8 Pakistan askeri öldürüldü

Keşmir'de Hindistan askerlerinin ateş açması sonucu, 8 Pakistan askerinin öldüğü bildirildi.

Bu arada, Pakistan polisi, Hindistan askerlerinin, Pakistan'ın denetimindeki bölgede bulunan Keşmir köylerini bombaladığını ve bombardımanda aynı aileden 4 kişinin yaralandığını bildirdi.

 
Hamas füzelerle vuracak
Hamas liderlerinden Musa Ebu Merzuk, 10 kilometre menzilli Kassam-1 ve Kassam-2 adlı füzeler geliştirdiklerini, bu füzelerle Batı Şeria'dan Kudüs'teki Yahudi mahallelerini vurabileceklerini açıkladı.
TÜRKİYE'YE FİRKATEYN SATIŞI ONAYLANDI
İkişer güdümlü füze taşıyan firkateynlerin Türkiye'ye satılmalarının Amerikan Kongresi'nce onaylandığı bildirildi. Pentagon, Türkiye donanmasının halihazırda yedi adet Oliver Perry sınıfı güdümlü füze taşıyan firkateyninin bulunduğunu, bunlara iki adedidinin daha eklenmesinin bölgedeki askeri dengeyi veya Kıbrıs sorununu çözme gayretlerini bozmayacağını söyledi. Savunma Bakanlığı Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Teklif edilen satışın ABD'nin dış politikası ve ulusal güvenlik amaçlarına Türkiye'nin askeri kabiliyetlerini güçlendirerek katkısı olacaktır" denildi.
26 Ocak 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED