T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Turkey' tipi özgürlük

Adalet Komsiyonu'nda hükümetin istediği vatandaş tipi ortaya çıktı: 1- Hindi: Düşünür ama konuşmaz. 2- Papağan: Konuşur ama düşünmez

159 ve 312. maddede özgürlüklere yeni kısıtlamalar getiren ve yeni suçlar ihdas eden değişiklikleri içeren Uyum Yasa Tasarı'larının görüşüldüğü TBMM Adalet Komsiyonu'ndaki görüşmeler sırasında ilginç olaylar yaşandı.

Komisyonda "düşünme nasıl olmalı?" sorusunun cevabını aranırken, komisyon üyelerinin bir kısmı papağan gibi "çok konuşan ancak düşünmeyen" vatandaş tipini, bir kısmı da hindi gibi "çok düşünen ama konuşmayan" vatandaş tipini örnek gösterdi. Muhalefet milletvekilleri, "Hükümetin istediği vatandaş tipi bu" dediler.

SP Van Milletvekili Fethullah Erbaş, düşünce önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Erbaş, insanın düşünen bir varlık olduğuna dikkat çekerek, "Ancak öyle anlaşılıyor ki hükümet hindi gibi düşünmemezi ama düşündüğümüzü açıklamamamızı istiyor. Biliyorsunuz hindiler düşünce itibariyle çok etkili hayvanlardır. Ancak gelin görün ki düşündüklerini açıklayamazlar" dedi.

Erbaş'ın bu sözleri üzerine MHP'li Mehmet Gül, "papağan gibi konuşalım ve düşünelim" teklifinde bulundu. Ancak benzetmesinin şaşkınlık yarattığını gören Gül, espriye şu şekilde açıklık getirmeye çalıştı: "Biliyorsunuz papağan çok konuşur ancak hep tekrar konuşur. Tabi düşünür de ancak hep aynı şeyi düşünür."

Hüseyni makamında tasarı

Komisyon görüşmelerinde tasarıya ilişkin bir başka espirili yaklaşım ise DYP'li Ahmet İyimaya'dan geldi. Tasarının maddesi ile gerekçesi arasında bir çelişki yaşandığını belirten İyimaya, bunu Türk Müziği'ndeki makamlara benzetti. İyimaya, "Maddeler Hüzzam, gerekçe Kürdili Hicazkar makamında" derken, şairliği ile bilinen SP Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu bir başka makamdan örnek verdi. Hatipoğlu, "Bana göre tasarı hem gerekçesiyle hem maddeleriyle Hüseyni makamında, yani acı acı çalıyor" dedi.

'Senin canın F tipi istiyor galiba'

SP Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu, Komisyon üyesi SP Van Milletvekili Fethullah Erbaş'a da "sert çıktı." Erbaş'ın, tasarıdaki özgürlüğü kısıtlayıcı hükümlere tepki olarak, "İnsan bazen bir odaya girip bağıra bağıra düşüncelerini açıklamak istiyor. Şükürler olsun ki orada yasak yok" demesi üzerine, Hatipoğlu, "Senin canın F tipi istiyor herhalde" diye karşılık verdi.

 
Erdoğan'dan MHP'ye: 312 yarın sizi de vurur
Erdoğan, "312 ve 159, onları çıkarmaya çalışanları da zora sokacak. Tıpkı 12 Eylül'de olduğu gibi" dedi.
Başkent'te Yeni Şafak 'ın 'Derin belge' şoku
Yeni Şafak'ın gündeme taşıdığı "Derin Abluka" haberine Komisyon üyeleri tepki gösterirken, Adalet Bakanı Türk, "O metni ben de gördüm" dedi.
ANAP İKİLİ OYNUYOR
ANAP'ta Yılmaz ve Mumcu, uyum yasalarının Komisyon'da değiştirileceğini söyledi, ancak ANAP'lı üyeler değiştirmedi.
'312. maddeyi ortaklarla bir kez daha tartışmayız'
Bahçeli son sözünü söyledi: 312. maddeyi ortaklarla tartıştık, bir daha tartışmayız. Derviş emrivaki yapıyor. Kürtçe zaten evlerde konuşuluyor.

26 Ocak 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED