T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

...Ve Sezer zırhı deldi

Cumhurbaşkanı A.Necdet Sezer, zor durumdaki bankalara kaynak aktarılmasını öngören yasa tasarısının kamu bankaları yöneticilerine dokunulmazlık getiren madde dahil üç maddesini veto ederek TBMM'ye iade etti.

Yeni Şafak'ın yayını doğru çıktı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yaklaşık 15 gündür merakla beklenen, zor durumdaki bankalara kaynak aktarılmasını öngören yasa tasarısında yer alan dokunulmazlık zırhını veto etti. Sezer, büyük tartışma konusu olan, kamu bankalarının yöneticilerine dokunulmazlık verilmesine ilişkin maddeyi, özerk kurumların denetimlerini ilişkin maddeyi ve kamu bankalarında memur statüsünde personel çalıştırılmamasına ilişkin maddeyi veto ederek, yasayı şartlı onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, Yasa'nın, kamu bankalarında 31.12.2002 tarihinden sonra özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalıştırılamayacağına ilişkin kural içeren 6., özerk kurul, üst kurul ve bunlara bağlı kurumların denetimini düzenleyen 7., kamu bankalarının yönetim, denetim ve tasfiye kurulları üyelerinin sorumluluğunu, özel bankaların yönetim, denetim ve tasfiye kurullarına uygulanan özel hukuk hükümlerine ve mevzuata bağlayan ve ceza ve idare hukuku yönünden memur sayılamayacaklarını düzenleyen geçici 1. maddelerini bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye gönderdi. Açıklamada, "Yapılan inceleme sonunda, Sayın Cumhurbaşkanımız, Yasa'nın yayımlanmasını kısmen uygun bulmamıştır" denildi.

Anayasa'ya ve yasalara aykırı

Cumhurbaşkanı Sezer, Meclis'e tekrar görüşülmesi için gönderdiği üç madde ile ilgili geniş kapsamlı gerekçe hazırladı. Sezer, üç maddeyle ilgili veto gerekçesinde, ilgili maddelerin gerek Anayasa'nın gerekse kamu kurumları ile ilgili yasaların bir çok maddesine aykırı olduğunun altını çizdi.

Memur çalıştırılamaz hükmü: Cumhurbaşkanı Sezer, kanunda yer alan 31 Aralık 2002 tarihinden sonra bankalarda özel hukuk hükümleri dışında personel çalıştırılmaz hükmünün, Anayasa'nın 128. maddesine ve kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili yasaya aykırı olduğunu bildirdi. Sezer, veto gerekçesinde, "Sermayesindeki kamu payı yüzde ellinin altına düşmeden, tüm personelin özel hukuk kurallarına bağlı duruma getirilmesinin hukukla bağdaşmaz" dedi.

Denetim maddesi: Sezer, yasayla getirilen kurul ve üst kurulların, Başbakanlık müfettişi, Başbakanlık Denetleme Kurulu müfettişi, Maliye müfettişinden oluşan komisyon tarafından denetlenmesini öngören maddenin de Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekti. Maddeyle ilgili veto gerekçesinde, Anayasa'nın 160. maddesinde genel ve katma bütçeli kuruluşların Sayıştayca denetlenmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Dokunulmazlık Maddesi: Sezer, kamu bankaları yöneticilerine dokunulmazlık zırhı getiren düzenlemeyle ilgili veto gerekçesinde de kamu bankaları yöneticilerinin de kamu kaynağını kullandıklarını vurgulayarak, kamu bankaları yöneticilerine ayrımcı bir statü verilemeyeceğini kaydetti.

 
Bu zihniyet değişsin
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'nin özgürlükleri kısıtlayarak bir yere gidemeyeceğini söyledi..
IMF'nin desteği zoraki
Üç yeni havayolu şirketi daha geliyor
Kuruluş çalışmalarını tamamlayan Bosphorus Havayolları üç adet Aırbus satın aldı. Antalya merkezli Airinter Havayolu dış turizm, Ulaştırma Bakanlığı ve OYAK koordinesinde kurulan TÜRKJET ise, iç hatlarda hizmet verecek. Bosphorus Havayolları, iddialı hazırlandığı yaz sezonunda yolcularıyla kucaklaşmak üzere, aldığı üç adet Aırbus A 300 tipi uçağını Atatürk Havalimanı'nda bekletiyor. Adı, "TÜRKJET" olarak açıklanan OYAK yönetim sermayeli şirketin, Sabiha Gökçen Havaalanı'nı üs olarak kullanacağı ve THY rezervasyon sisteminden yararlanacağı öğrenildi. Bu arada Antalya merkezli Birçe Tur. Birçe Tur, "Airinter" adında bir havayolu şirketi kurarak iki adet Boeing 737-800 tipi uçak satın aldı.
26 Ocak 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED