T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Saddam'ı devirme planı

ABD'nin Saddam'ı devirme planları hergün yenileniyor. İsrail'de yayımlanan Yediot Aharonot, askeri yetkililere dayanarak, ABD'nin, Irak'ı Mayıs'ta vuracağını ileri sürdü.

ABD'nin, Irak'a karşı Mayıs ayında operasyona girişeceği öne sürüldü. İsrail gazetesi Yediot Aharonot, askeri yetkililere dayanarak, Pentagon'a harekatın hazırlıkları için yeşil ışık yakıldığını yazdı. Gazeteye göre, Amerikalı yetkililer, uluslararası terörizmle mücadelenin ikinci ayağı çerçevesinde Mayıs'ta Irak'ın vurulacağını İsrail'e bildirdiler. İsrailli askeri yetkililer de, ABD'nin Mayıs harekatı için şimdiden Irak muhalefetiyle eşgüdüm ve askeri yığınak çalışmalarına başladı. Gazete, hafta içinde ABD'ye gidecek Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer'in de, Amerikan yetkililerinden Irak harekatında İsrail ile eşgüdüm içine girmelerini isteyeceğini yazdı. Bu arada, İngiltere'de yayımlanan Sunday Times gazetesi, Amerikalı askeri strateji uzmanlarının, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesi ve kendisine bağlı güçlerin etkisiz hale getirilmesi için 8 hafta içinde uygulanabilecek bir plan hazırlayarak Başkan George Bush'a sundukları iddiasına yer verdi. Planın Irak'taki askeri hedeflerin ağır bombardıman altında tutulması ve askeri güçlerin Saddam'a karşı ayaklandırılması unsurlarını içerdiğini belirten Sunday Times, İsrail istihbaratının ise Saddam'ın karşı saldırıya geçip biyolojik ve kimyasal silahlar kullanan intihar sadırılarını dünyaya yayması olasılığına dikkat çektiğini anlattı.

İran'a yönellik iddialara hız verildi

ABD ve İngiliz basını Irak'a özelde Irak Devlet Başkanı Saddam'a yönelik iddialarını sürdürürken, son günlerde her iki ülkenin basını İran'a yönelik iddialara da ağırlık vermeye başladı. İngiltere'de yayınlanan Sunday Times gazetesi, Moskova'daki Nikiet Nükleer Araştırmalar Enstitüsü'nün bazı İranlı bilim adamlarına eğitim verdiğini, bunun da İran'ın nükleer silahlanma programına verdiği hızı gösterdiğini öne sürdü.

Gazetenin konuyla ilgili iki tam sayfalık analizinde, İranlı bilim adamlarının gayri resmi bir şekilde Moskova'da bulundukları ve mümkün olduğu kadar dikkat çekmemeye gayret ettikleri belirtildi. Rus gizli servisinden bazı kaynakların bu durumu doğruladıklarını yazan gazete, söz konusu kaynakların, "Bu kişiler Moskova'da kendi ülkelerinde olanak dışı bir eğitim alıyorlar. Artık zaten İran'ın nükleer silahlar geliştirme derdinde olduğu bir sır olmaktan çıktı" dediklerini belirtti. Gazete, 1996 yılında Tahran'a giden Rus bilim adamı Vadim Vorobey'in de İran'ın çok yakın zamanda ABD'ye bile tehdit oluşturabilecek çapta bir nükleer güç olmayı hedeflediğini doğrular tarzda konuştuğunu kaydederken, "Korkulan İran'ın böyle bir noktaya 2-3 yıl kadar uzaklıkta bulunması" ifadesini kullandı. Sunday Times, İsrail'in gelişmeleri yakından izlediğini belirtirken, İsrail Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanarak, İsrail'in İran'a saldırı olasılığına değindi ve "Böyle bir durumda İran'daki öncelikli hedefi bilinmeyen bir nükleer projenin yürütüldüğü Saghand'ın kuzey doğusundaki Tabas olacak" diye yazdı. n LONDRA

Irak'ın umudu Rusya'da

Olası ABD saldırısına karşı uluslararası destek almaya çalışan Irak'ın bu konuda en büyük umudu da Rusya'da. Geçtiğimiz hafta Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz'in Çin ve Rusya'yı ziyaret etmesinin nedeni de BM Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesinden destek almaktı. Aziz'le görüşen Rus Dışişleri Bakanı Igor Ivanov, Moskova'nın Irak'a yönelik bir operasyona karşı olduğunu açıkça ifade etti. Rusya bu konuda diplomatik temelli argümanlar da ortaya koyuyor: Irak'ın terörizme kitle imha silahı geliştirdiği yönündeki iddiaların kanıtı olmadığı Rus yetkililer tarafından dile getiriliyor.

RUSYA'NIN IRAK'A DESTEĞİ SÜRÜYOR

ABD'nin Irak'a operasyon düzenleme olasılığı gündemdeki yerini korurken, Rusya Irak'tan yana ağırlığını koymaktan vazgeçmiyor. 11 Eylül'ün ardından ABD'ye terörizme karşı savaşında destek veren Rusya'nın Irak operasyonuna karşı koyması ve üstelik Irak'a yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da kaldırılmasını istemesi dikkat çekiyor. Rus şirketlerinin Irak'taki petrol rezervlerinde yatan milyarlarca dolarlık çıkarı, Kremlin'in Rusya ile ABD arasında yeni bir soğukluğa neden olabilecek bu tavrının nedeni olarak gösteriliyor. Rusya'nın en büyük petrol şirketi Lukoil'in başkan yardımcısı Leonid Fedun, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler yaptırımları kalkarsa Irak'taki Batı Kurna petrol rezervinden 20 milyar dolarlık gelir elde edebileceklerini söyledi.

Irak petrolü şahane

1997 yılında Batı Kurna'dan petrol çıkarma hakkı için Bağdat'la anlaşma yapan Lukoil, Birleşmiş Milletler'in yaptırımları nedeniyle henüz bu hakkını kullanamamış. Lukoil başkan yardımcısı Fedun, ABD'nin Irak'a yönelik operasyon yapması durumunda sözleşmelerini kaybetmekten endişeleniyor. Daha önemlisi Fedun, olası bir operasyon sonucunda Amerikan petrol şirketlerinin Rus şirketlerini devre dışı bırakarak buradaki rezervlerden yararlanmasından endişeleniyor.

 
'Görüşmelere hazırım'
Arafat, İsrailli yetkililerle, "geçmişlerine bakmaksızın' görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Suriye Devlet Başkanı Esad, "İsrail işgal ettiği topraklardan çekilirse barış mümkün olur" dedi.
EL KAİDE ÜYELERİ SKOR TAHTASINDA ABD Başkanı George Bush`un, yardımcılarına, El Kaide üyelerinin resimlerinden bir skor tahtası hazırlattığı ve yakalanan ya da öldürülenlerin resimlerine çarpı işareti koyduğu bildirildi. Bush, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Ben bir beyzbol hayranıyım, bir skor tahtası istiyorum. El Kaide gibi bir düşmanla savaştığınız zaman, ben de dahil insanların kimle savaştığının bilincinde olmadığını anladım. Ve aslında bir haritam oldu" dedi. Başkan Bush, Usame Bin Ladin'in a ve Muhammed Atıf'ın resmini ve buna iğnelenmiş biyografisini göstererek, çarpı işaretine dikkat çekti. Washington Post, aralarında Bin Ladin'i de bulunduğu 22 El Kaide liderinden 16'sının hala bulunamadığını kaydeti
PAPANDREU'DAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI
Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, dün Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının devam ettiği New York`taki Waldorf Astoria otelinde bir saatten fazla görüştü. Papandreu, Cem'e, Afyon'da meydana gelen depremden duyduğu üzüntüyü bildirdi ve başsağlığı diledi. Bakanların, görüşmede Kıbrıs, Ege, NATO`nun genişlemesi ve deprem konuları üzerinde durdukları öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre, bakanlar "görüşmenin olumlu ve iyi geçtiğini" belirttiler ve "Ege ile ilgili olarak çalışmaların devam ettirilmesi kararı aldıklarını" ifade ettiler. "Kıbrıs`ta yeni başlayan görüşme sürecinden memnunluk duyduklarını' da vurgulayan bakanlar, "bu sürece destek verdiklerini" açıkladılar.
NİJERYA'YI GİZLİ ELLER KARIŞTIRIYOR
Afrika'nın zengin petrol rezervlerine sahip olan Nijerya'da İslam'a hızlı yönelişin ardından, gizli bazı eller ülkeyi kaosa sürüklemek için uğraşıyor. Uzun zamandır etnik çatışmaların yaşanmadığı Nijerya'da, birileri etnik çatışmaların tekrar vücut bulması için çanhıraş uğraşıyor. Nijerya'nın ticari başkenti Lagos'ta Hristiyanlar ile Müslüman arasında dün çıkan çatışmalarda 15 kişinin öldüğü bildirildi. Çatışmaların cumartesi günü başladığı ve İdi-Araba bölgesinde, etnik Yoruba ile Hausalar arasında meydana geldiği bildirildi. Şehrin şu anda sakin olduğu kaydedildi. Çatışmaların, Hıristiyan Yorubalar'a mensup bir çocuğun Müslümanlar'dan oluşan Hausalar'ın camiine dışkılaması üzerine başladığı kaydedildi.
4 Şubat 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED