T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Enflasyonun ateşi yükseliyor

Piyasalarda henüz beklenen hareketlilik olmamasına karşın, enflasyon yükselmeye devam ediyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), bu yılın Ocak ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatlarının yüzde 4.2, tüketici fiyatlarının yüzde 5.3 oranında arttığını açıkladı. DİE'den yapılan açıklamaya göre, Ocak ayında yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 92.0, tüketici fiyatlarında yüzde 73.2 olarak belirlendi. Bu arada Ocak ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 66.8, tüketici fiyatlarında yüzde 57.5 olarak hesaplandı.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) açıkladığı rakamlara göre, yıllık enflasyon, toptan eşya fiyatlarında (TEFE) yüzde 92.0, tüketici fiyatlarında (TÜFE) ise yüzde 73.2 oldu. Buna göre yıllık enflasyon, geçen yılın aynı dönemine göre, toptan eşya fiyatının 63.7 puan, tüketici fiyatında ise 37.3 puan üstünde gerçekleşti. Bir önceki yıl enflasyon, toptan eşyada yüzde 28.3, tüketici fiyatlarında yüzde 35.9 olmuştu.

Geçen yılın 2.8 puan üzerinde

Bu ay çıkan rakamlar geçen yılın Ocak ayı ile karşılaştırıldığında ise, bu yılın aynı ayında enflasyonun, toptan eşya fiyatlarında 1.9 puan, tüketici fiyatlarında 2.8 puan üzerinde gerçekleştiği görülüyor. Bir önceki yıl Ocak ayında, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 2.3, tüketici fiyatlarındaki artış ise yüzde 2.5 düzeyinde gerçekleşmişti.

Toptan eşya fiyatlarında Ocak ayında görülen yüzde 4.2'lik artışta, devletin payı 0.6, özel sektörün payı da 3.6 puan oldu. Bu arada çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayinde özel sektördeki fiyat artışı yüzde 2.1 olarak hesaplandı. Devlet İstatistik Enstitüsü'nden (DİE) yapılan açıklamaya göre, toptan eşyada fiyat artışları devlet sektöründe yüzde 2.5, özel sektörde yüzde 4.8 oldu.

En yüksek artış ulaşımda

Ocak ayı itibariyle, alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 140.2 ile diğer ulaşım araçları imalatında görüldü. Tüketici fiyatları endeksine göre, Ocak ayında en yüksek fiyat artışı da yüzde 9.6 ile ulaştırma harcamalarında görüldü.

Aynı dönemde, gıda yüzde 8.6, konut yüzde 2.7, ev eşyası yüzde 7.7, sağlık yüzde 4.6, eğitim yüzde 0.2, lokanta, çeşitli mal ve hizmetlerin fiyatları da yüzde 7.3 oranlarında arttı. Ocak ayında, giyim ve ayakkabı fiyatları yüzde 2.0 oranında düştü. Yıllık bazda ise ana harcama grupları itibariyle fiyatlar en fazla yüzde 92.8 ile gıda da görüldü. Aynı dönemde giyim yüzde 67.5, konut yüzde 58.6, ev eşyası yüzde 82.7, sağlık yüzde 55.6, ulaştırma yüzde 88.5 oranında arttı.

 
Fakirin menüsü: Etli kemik, Halk Ekmek
Afganistan'a Türkiye'den özel komite gidecek
Turizm Ekonomi Bilimsel Araştırma ve Tanıtma Merkezi tarafından düzenlenen toplantıya katılmak için Abant'ta bulunan Devlet Bakanı Toskay ve Devlet Bakanı Faruk Bal, burada yaptıkları açıklamada Başbakan Bülent Ecevit'in ABD gezisinden sonra Afganistan'ın yeniden imarında Türk müteahhitlerinin aktif rol alması için çalıştıklarını söylediler. Bakan Toskay, "Bakanlar Kurulu geçtiğimiz günlerde yaptığı bir toplantıda Afganistan'la ilgili bir komite kurdu. Bu Komiteye bağlı bakanlıklarda görev yapan personel bu ayın 15'i ile 20'si arasında incelemelerde bulunmak üzere Afganistan'a gidecek" dedi. Devlet Bakanı Faruk Bal ise "Yeni Afgan yönetimi hiçbir şey yapamayacak durumda. Bu yüzden Afganistan'ın yeniden imarında aktif görev almak istiyoruz" dedi.
ISPANAK ZAM ŞAMPİYONU
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, Ocak ayının zam şampiyonu Ispanak oldu. Geçtiğimiz ay Ispanak fiyatı yüzde 85.8 oranında artarken, doğalgaz fiyatı yüzde 17.1 oranında geriledi. DİE verilerine göre, geçen ay noter ücreti 47.7, havuç fiyatı 43.7, PTT koli ve paket gönderme ücreti de yüzde 33.3 oranında arttı. Ocak ayında, otomobil fiyatları 27.9, buzdolabı tamirat ücreti yüzde 26.6, şehiriçi vapur ücreti yüzde 21.2, buzdolabı fiyatı 18.2, okul servis ücreti yüzde 15.3, toz şeker fiyatı yüzde 12.8, belediye suyu ücreti yüzde 12.6, dişçi ücreti yüzde 11.7, odun ücreti yüzde 11.4, doktor muayene ücreti yüzde 10.6, oturma odası takımı fiyatları yüzde 7.7, elektrik ücreti de yüzde 5.4 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise ıspanak fiyatı yüzde 423.2`lik artışla 3`e katlandı. Karnıbahar fiyatı yüzde 310.5, maydonoz fiyatı 249.6, havuç fiyatı da 228.4 oranında arttı.
4 Şubat 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED