T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Türkiye Afyon'a ağlıyor

Dün saat 09.11'de Türkiye acı bir haberle sarsıldı. Afyon'da meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremde 44 kişi öldü, 170'in üstünde insan yaralandı. Enkaz altında kalan 11 vatandaş ise kurtarılmayı bekliyor.

KORKU VE PANİK

Ege bölgesinin yanısıra Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde de hissedilen deprem, büyük korku ve panik yaşattı. Soğuğa rağmen evlerine girmeyen halk, ilgili kuruluşlardan çadır ve yiyecek istiyor.

İYİ Kİ HAFTA SONUYDU

Birçok binanın çökmesine, çok sayıda evin ise hasar görmesine yol açan depremde, Çay Sanayi Sitesi'nde 30 işyeri tamamen yıkıldı. Haftasonu olması nedeniyle sitede can kaybı yaşanmadı.

Afyon'un Sultandağ ilçesinde dün saat 09.11'de gerçekleşen 6.0 büyüklüğündeki deprem 44 kişinin ölümüne, 170'den fazla insanın ise yaralanmasına yol açtı. 150'den fazla binanın çöktüğü depremde, büyük maddi hasar meydana geldi. 09.11'de meydana gelen ana sarsıntının ardından en büyü 5.3 olmak üzere dün 23 artçı deprem meydana geldiği açıklandı.

150 bina ve 30 işyeri yıkıldı

Depremde, Sultandağ, Bolvadin, Çobanlar ve Çay Sanayi Sitesi'nde 150 bina ile 30 işyeri tamamen yıkılırken, yüzlerce ev ve işyerinde hasar meydana geldiği belirtildi. Depremin tatil gününe rastlaması nedeniyle can kaybının olmadığı ev ve işyeri sahipleri eşyalarını çıkarmaya çalışıyorlar.

İlk yardım teklifi Yunanistan'dan

6 büyüklüğündeki depremin ardından, Dışişleri Bakanlığı'nda bir kriz merkezinin kurulduğu ve uluslararası ilk yardım teklifinin Yunanistan'dan geldiği öğrenildi. Ankara'nın, Atina'nın bu jesti ve ilgisini memnuniyetle karşıladığı belirtilirken, Dışişleri Bakanlığı'nın diğer makamlarla yaptığı temaslar sonucu, şu an için uluslararası çapta acil bir yardıma ihtiyaç bulunmadığı bildirildi.

Arama çalışmaları sona erdi

Afyon Vali Yardımcısı ve Kriz Masası Başkanı Halil İbrahim Türkoğlu, göçük altında canlı kalmadığını, bu nedenle arama-kurtarma çalışmaları son verdiklerini bildirdi. Türkoğlu, şu ana kadar belirledikleri yaralı sayısının 172 olduğunu belirterek, "Yaptığımız tespitlere göre, göçük açında canlı kalmadı. Bu nedenle arama-kurtarmaçalışmalarına son verdik" dedi.

Bir çok bölgede çatır, battaniye ve sıcak yemek dağıtımın yapıldığını belirten Türkoğlu, Sultandağ, Bolvadin, Çay ve Çobanlar ilçesindeki vatandaşların kriz merkezini arayarak, çadır ve battaniyeye acilen ihtiyaç duyduklarını ilettiklerini kaydetti.

Son ulaşılan bilgilere göre, depremde, Sultandağı'nda 19, Yeşilçiftlik Eber Beldesi'nde 15, Yakasenek Beldesi'nde 2, Deresenek Beldesi'nde 1, Çay İlçesi'nde 5, Çobanlar Beldesi'nde 2 kişi hayatını kaybetti. Depremde yaşamını yitirenlerden kimlikleri belirlenenler şunlar:Afyon: Şükran Kükrek (65), Osman Önerdilek (65), Soner Genç (18), Ali Şık (9).Sultandağ: Ayşe Akbıyık, Raziye Demir, İhsan Şahin, Kadriye Tokbaş, Cemile Ayar, Habibe Gül, Hüseyin Şeker, Kezban Şeker. Yeşilçiftlik Beldesi: Eşe Akarsu, Fatma Karakuş, Hatice Dağdelen, Yakasenek Beldesi: Ali Petek, İsmail Tuncer ve İbrahim Gün

Okullar beş gün tatil edildi

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Afyon merkez, Çobanlar, Çay, Sultandağı ve Bolvadin ilçeleri ile bunlara bağlı köy ve kasabalardaki ilk ve ortaöğretim okullarının 5 gün süreyle tatil edildiğini açıkladı.

Işıkara: Marmara'yı tetiklemez

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Işıkara, Sultandağı'ndaki depremin başka bir yeri tetiklemesinin mümkün olmadığını bildirdi. Işıkara, Kandilli Rasathanesi'nde depreme ilişkin bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında ise, depremin "Sultandağı depremi" olarak adlandırılacağını bildirdi. 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından öğle saatlerine kadar 23 kez artçı şok yaşandığını ve en büyük artçı şokun ise saat 11.26'da 5.3 büyüklüğünde olduğunu kaydeden Işıkara Sultandağları fay sisteminin başka bir fay sistemini tekiklemisinin mümkün olmadığını kaydetti.

Erken uyarı sistemi

Prof. Dr. Işıkara, erken uyarı sistemi cihazlarının geldiğini ve İstanbul'a yerleştirilmeye başlandığını hatırlatarak, "Bu sistemin asıl amacı acil müdahale, ikinci amacı ise erken uyarıdır" dedi. Sistemin devreye girmesiyle depremden önce 10-12 saniye kazanılacağını anlatan Işıkara, bu sürenin de yüksek gerilim hatlarının kapatılması, kimyasal madde fabrikalarında üretimin durdurulması veya büyük tankların daha emniyetli hale getirilmesi için yeterli olacağını kaydetti.

AFYON SALLANDI, TÜRKİYE KORKTU.

Deprem, Burdur, Isparta, Ankara, Konya, Eskişehir, Kütahya, Kocaeli, Bursa, Yalova ve Sakarya'da da hissedildi. Konya şehir merkezinde birçok vatandaş, panikle binaların dışına çıktı. Konya Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Olgun, Konya ve ilçelerinde büyük hasar olmadığını, Akşehir ilçesinde yaralanan 7 kişinin sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Kütahya'da da vatandaşlar evlerinden kaçarken, bazılarının otomobilleriyle şehri terketmesi dikkat çekti. Yalova'da ise deprem anında, kent merkezindeki dersanelerde panik yaşandığı gözlenirken, çok katlı binaların bulunduğu Süleymanbey ve Bahçelievler mahallelerinde oturan vatandaşlar evlerinden açık alanlara çıktılar. Eskişehir'de de halk evlerinden sokaklara çıkarken, Eskişehir ve Bilecik il merkezlerinde herhangi bir hasar meydana gelmedi

Depremle tanıdık, depremle uğurladık

Tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki gün hayatını kaybeden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Ulusal Deprem Konseyi Eşbaşkanı Prof. Dr. Aykut Barka, binlerce seveninin katıldığı törenlerle toprağa verildi. Prof. Dr. Barka için ilk tören görev yaptığı İTÜ Taşkışla binasında yapıldı. Buradaki törenin ardından Barka'nın cenazesi Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cenaze töreninde oldukça üzgün olduğu gözlenen Prof. Dr. Barka'nın eşi Sherry, çocukları Dağcan ve İsabelle, ağabeyleri Günkut ve Güneş Barka taziyeleri kabul ettiler. Törene, AK Parti Milletvekili Mehmet Ali Şahin, DYP Milletvekilleri Hayri Kozakçıoğlu ve Celal Adan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, eski bakanlardan Cahit Aral, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Prof. Dr. Barka'nın meslektaşları, öğrencileri, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremzedelerinden bir grup ile yüzlerce vatandaş katıldı. Kılınan öğle namazının ardından Barka'nın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülerek gözyaşları arasında defnedildi.

YARDIM SEFERBERLİĞİ

Kızılay, 10 TIR`dan oluşan yardım malzemesi Afyon'daki ihtiyaç sahiplerine dağtılıyor. Dün Ankara'dan hareket eden ve akşam saatlerinde Afyon'u ulaşan yardım malzelemeli arasında 5 seyyar mutfak, binlerce battaniye ve yine evleri hasar gören vatandaşlar için çadoır bulunuyor. Kızılay yetkilileri, bu sabaha kadar bölgeye 7 bin çadır ile 10 bin battaniye'nin ulaşacağını açıklayarak, yakın bölgelerden de yardım ulaştığını açıkladılar. Bölgeye çok sayıda sağlık personlinin gönderildiği de gelen bilgiler arasında. BU arada deprem bölgesinde PTT tarafından ücretsiz ankesörlü telefonların tahsis edildiği kaydedildi.

ECEVİT: GEREĞİ YAPILACAK

Başbakan Bülent Ecevit, Afyon`da meydana gelen depremde devletin, vatandaşların acılarını, üzüntülerini dindirmek için bütün gücüyle çalıştığını söyledi. Ecevit, deprem bölgesinde yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu. Ecevit, çok ağır bir deprem yaşandığını, özellikle Eber beldesinin yerle bir olduğunu belirterek, Eber`in yeni baştan inşasının gerektiğini söyledi. Başbakan Ecevit, "Devlet gerekeni yapacak" diye konuştu. Başbakan Ecevit'in bölgedeki incelemelerine İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, Afyon Valisi Ahmet Özyurt da katıldı. Bu arada TBMM Başkanı Ömer İzgi, devletin, can ve mal kaybına yol açan Afyon'daki deprem felaketinin açtığı yaraları, bundan önce olduğu gibi, bu kez de el ve gönül birliği ile mutlaka saracağını belirterek, "Ulusumuzun başı sağolsun"dedi.

SEZER: BAŞIMIZ SAĞ OLSUN

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün sabah meydana gelen, merkez üssü Afyon'un Sultandağ ilçesi olan depremin, ulusça herkese üzüntü verdiğini ifade ederek, "Ölü ve yaralı sayısının artmaması, ülkemizin bir daha böyle büyük felaketlerle karşılaşmaması en içten dileğimizdir" dedi. Cumhurbaşkanı Sezer, meydana gelen depremle ilgili olarak, ulusa hitaben yayınladığı mesajında şunları kaydetti: "Merkez üssü Afyon'un Bolvadin ilçesi olan ve birçok ilimizde de hissedilen 6 büyüklüğündeki deprem, çok sayıda yurttaşımızın yaşamını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız büyük deprem felaketlerinin ardından bugün de yeni bir depremin meydana gelmesi, Ulusça hepimize büyük üzüntü vermiştir. Yaşamını kaybeden yurttaşlarımıza Tanrı'dan rahmet, ailelerine ve ulusumuza başsağlığı, yaralanan yurttaşlarımıza da geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimi iletiyorum."

DEPREMDEN DERS ALMIYORUZ

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, deprem sonucu 30 işyerinin tamamen yıkıldığı Çay Sanayi Sitesi ile yıkılan bazı binaların alüvyon zemin üzerine inşa edildiğini belirterek, "Alüvyon zemin üzerine bina yapılırsa bu gibi durumlar başımıza gelir" dedi. Hasarın en fazla meydana geldiği Eber Beldesi'ndeki incelemelerinden de söz eden Aytekin, bu bölgede kerpiç binaların yıkıldığını ve yıkılan betonarme binaların ise sağlıksız yapıldığının anlaşıldığını söyledi. Aytekin, Afyon'da meydana gelen depremin nedeniyle Eber Gölü'nde su kaybı ya da su yükselmesinin söz konusu olabileceğine de dikkati çekerek, bu konuda bir çalışma başlatacaklarını bildirdi.

BÜYÜKLÜK TARTIŞMASI

Depremin büyüklüğü ile ilgili daha önceki depremlerde olduğu gibi değişik merkezlerlerden farklı bilgiler geldi. B.Ü. Kandilli Rasathanesi, depremin büyüklüğünü 6.0 olarak açıklarken, Fransa'nın Strasbourg kentindeki rasathane, depremin büyüklüğünün 5,6 olduğunu iddia etti. Amerika'daki Ulusal Deprem Merkezi de ana şokun 6.2, en büyük artçının ise 5.3 değil, 5.8 olduğunu kaydetti.

 
KURUCU HOCA HAKK'A YÜRÜDÜ
Bankalara 3'lü kıyak
Cumhurbaşkanı Sezer'in onayladığı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 4 milyar dolarlık kaynak zor durumdaki bankalara aktarılacak. Ardından gecikme faizi ödemelerinde kolaylık getirilecek ve bankalardan kredi kullandırılacak.
Kılıç dosyaları sümenaltı
Kılıçbalığı Operasyonu kapsamında mercek altına alınan Emlakbank'ın birçok usûlsüzlük dosyasının sümenaltı edildiği ortaya çıktı.
Demircan: Hac turizmin ilacı
Emir Turizm Genel Müdürü Ahmet Misbah Demircan, Hac organizasyonlarının hava yolu taşımacılığı ve turizme büyük katkı yaptığını söyledi.
Emir Turizm Genel Müdürü Ahmet Misbah Demircan, her yıl Türkiye'den Suudi Arabistan'a giden 90 bin hacı adayının hava yolu taşımacılığına yaklaşık 30 milyon dolar kazandırdığını belirterek "Hac organizasyonlarının iptali, hava yolundan büyük destek gören turizm sektörüne büyük darbe vuracaktır" dedi.
Yazılı bir açıklama yapan Emir Turizm Genel Müdürü Demircan, Hac tartışmalarında başka bir önemli noktaya dikkat çekti. Demircan, Hac organizasyonlarının turizm ile dolaylı bağlantısının gözardı edildiğini kaydederek, bu bağlantının da "hava yolu taşımacılığı ve yan sektörlerinin hac organizasyonlarıyla atıl durumdan kurtulmaları" olduğunu söyledi.
Türkiye'ye gelen turistlerin tamamına yakınının ulaşımda hava yolunu kullandığını belirten Demircan "Türkiye'nin turizm pazarından payını almaya devam edebilmesi, sübvanse edilmeden ayakta durabilen bir hava yolu taşımacılığına bağlıdır" dedi. Demircan her yıl 90 bin hacı adayının hava yolu ile Suudi Arabistan'a gittiğini hatırlatarak "Sadece THY'nin bile yıllık hac geliri yaklaşık 30 milyon dolar civarındadır. THY atıl zamanlardaki zararını hac taşımacılğı ile ortadan kaldırabilmektedir. Hac Ekonomide parmak hesaplarının yapıldığı bir dönemde hac tartışmaları yapılırken bu bilgiler de gözardı edilmemelidir" şeklinde konuştu. Uçak işletmeciliğinin pahalı bir işletme olduğuna da dikkat çeken Demircan, Türkiye'de THY ve diğer özel hava yollarının mevcut filolalarının varlığını sürdürebilmesinin sadece turist taşımacılığı ile mümkün olmayacağını söyledi.

4 Şubat 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED