T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Belediye yasası zamla geliyor

Ruhsat, piyango, uçak bileti, borsa işlemleri ile doğalgaz, LPG, motorlu taşıt ve haberleşme vergilerine "belediye zammı" geliyor.

Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'na göre belediyelerin gelirleri arttırılıyor. Ancak bu artış hazineden degil vergilerle halkın cebinden karşılanacak. Tasarı ile vergi beyannameleri, ruhsatlar, talih oyunları, uçak biletleri ve borsa işlemlerinden mahalli katkı payı alınacak. Doğalgaz ve likit petrol gazı, tüketim vergisi kapsamına girecek. Motorlu Taşıtlar Vergileri arttırılarak, artan kısım belediyelere dağıtılacak. Telefonlardan alınan Haberleşme Vergisi'nin oranı yüzde 1'den yüzde 2'ye yükseltilerek, belediyelere verilecek.

Yerel Yönetimler Reformu Yasa Tasarısı, 6 Şubat Çarşamba günü TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. "Mahalli idareler ortak kurulu" oluşturulmasını öngören tasarı, ile belediyeler borçlanabilmek için Hazine Müsteşarlığı'ndan izin almaları gerekecek.

Belediye Meclisi'nin ilk toplantısında, görüşmelere başlanmadan önce Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunması zorunluluğu getiriliyor. Belediyeler, seçim tarihinden önceki bir yıllık süre içinde zorunlu nedenler dışında yeni personel alamayacak. Belediyeler, gelirlerini Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek dört bankada nemalandırabilecek. Cadde, meydan, park ve tesislerin isimlendirilmesi, amblem ve flamaların belirlenmesi, belediye meclisinin üçte iki oyuyla mümkün olabilecek. "Kardeş şehir" ilanı için Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması gerekecek.

Tasarıya göre, İl Genel Meclisi, görüşeceği konularda ihtisas komisyonları oluşturabilecek. En az 4 köyü bulunan ilçelerde "ilçe köy birlikleri" oluşturulacak. İl Özel İdaresi'nin bütçe gelirlerinin yüzde 10'u ilçe köy birliklerine aktarılacak. Seçim tarihinden 1 yıl önce kadrolara atama yapılamayacak.

Belediye vergisi geliyor

İllerde gerçekleştirilen genel bütçe vergi tahsilatının yüzde 5'i, o ildeki belediyelerin nüfusuna göre dağıtılacak. Vergi beyannameleri, ruhsatlar, talih oyunları, uçak biletleri ve borsa işlemlerinden mahalli katkı payı alınacak. Doğalgaz ve LPG tüketim vergisi kapsamına girecek. Silah ruhsatlarından 30 milyon lira belediye ve il özel idarelerine bırakılacak. Yurt içi biletlerden 1.5 milyon, yurt dışı biletlerde ise 3 milyon lira belediyelere bırakılacak.

Motorlu Taşıtlar Vergileri arttırılarak, artan kısım belediyelere dağıtılacak. TRT ile özel radyo ve televizyonların reklam gelirlerinden belediyelere pay ayrılacak. Haberleşme Vergisi'nin oranı yüzde 1'den yüzde 2'ye yükseltilerek, nüfuslarına göre belediyelere ödenecek. Cep telefonundan alınan haberleşme vergisinden büyükşehirlere düşen payın yüzde 65'i ilçe belediyelerine bırakılıyor.

Belediyelere yeni görevler

Muhtar ve il genel meclisi üyelerinin maaşları artıyor. Çevre sağlığı ve güvenliği, afet, toplu konut, trafik, su ve kanalizasyon, kentleşme, altyapı, ilk ve orta öğretim, içme ve sulama suyu konusundaki hizmetler de belediyelerin görevleri arasına giriyor. Okul yapımı konusunda MEB belediyelere pay aktaracak, ihaleleri belediye yapacak.

Belediye başkanları, cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlarla valiler aracılığı, diğer yetkililerle ise doğrudan yazışabilecek. Nüfusu 10 bine kadar olan belediyelerde personel ücretleri bütçenin yüzde 40'ını, daha fazla olanlarda ise yüzde 30'unu geçemeyecek. Nüfusun 2 binin altına düşmesi ve gelirlerin hizmetler için yetersiz hale gelmesi durumunda belediye tüzel kişiliği sona erdirilecek.

Büyükşehir belediyesi olmak için nüfusun en az 500 bin, Belde olmak için ise nüfusun en az 7 bin 500 olması koşulu aranacak.



4 Şubat 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED