T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Sanayicinin prim isyanı

Prime esas taban rakamlarının 1 Nisan'dan itibaren yeniden belirlenerek, yükseltilecek olması sanayiciyi ürkütüyor. ASO Başkanı Çağlayan, Başbakan Ecevit'i ziyaret ederek çözüm isteyecek.

Şubat krizinin yaralarını sarmaya çalışan sanayicilere bir darbe de, sigorta primlerinden geliyor. Sosyal Güvenlik Yasası'na göre, geçen yıl büyük tartışmalara neden olan sigorta prime esas kazançlar rekor düzeyde artacak. ASO, sigorta pirime esas kazançların belirlenmesi ile ilgili yeni düzenleme yapılmasını istedi. Konuyla ilgili Başbakan Ecevit'e mektup gönderen ASO'ya göre, 1 Nisan'dan itibaren bir asgari ücretlinin prime esas taban rakamı 340 milyon lirayı geçecek. Net olarak 163 milyon lira ücret alan asgari ücretlinin işverene maliyeti 500 milyon lirayı bulacak.

1999 yılı sonunda çıkarılan Sosyal Güvenlik Reform Yasası'nın 10. maddesi ile Sosyal Sigortalar Kanunu'nun sigorta primine esas tutulacak kazancın taban ve tavanını düzenleyen 78. maddesi değiştirildi. Bu değişiklikle, sigorta primine esas kazanların belirlenmesi enflasyon ve büyüme oranına bağlandı. 2002 yılına ilişkin sigorta primine esas tabanlar, 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Yasa sanayiciyi perişan eder

ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Başbakan Bülent Ecevit'ten, sigorta primine esas tutulacak kazancın taban ve tavanını belirleyen maddenin değiştirilmesini istedi. Çağlayan, Başbakan Ecevit'e gönderdiği mektubunda, yasa değiştirilmezse, 1 Nisan tarihinin sanayicinin kara günü olacağını belirterek, bu uygulamanın aynen kalması halinde 1.5 milyon kişinin daha işsiz kalacağını öne sürdü.

Çağlayan mektubunda, "Son yaşadığımız krizle, Türk ekonomisinin yüzde 10'lara yaklaşan seviyelerde küçüldüğü, 1.5 milyona yakın insanın işini kaybettiği, özellikle KOBİ'ler başta olmak üzere işletmelerin son bir gayretle ayakta durmaya çalıştığı bir ortamda eğer bu kanunda gerekli değişiklikler yapılmazsa işini kaybetmiş 1.5 milyona yakın insana yine bir o kadar ilave işsizler eklenecektir" dedi. ASO Başkanı Çağlayan, bu hafta başında da Başbakan Ecevit'e, primlerin düzeltilmesi için ziyarette bulunacak. ASO Başkanı Çağlayan, ASO heyeti olarak Ecevit'e yapacağı ziyarette, Sosyal Güvenlik Yasası'nın değiştirilmesini isteyecek.

 
Evinizi testten geçirin
İhlas'tan mudilere ödeme
Tasfiye halindeki İhlas Finans, mudilere yönelik ilk ödemesine 26 Şubat'tan başlayarak 6 bin mudinin parasının tamamını ödeyecek.
TOBB: Herkes üretim istiyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anadolu'daki oda ve borsalara yaptığı ziyaretler kapsamında geldiği Zonguldak'ta ülke genelinde, işçi, işveren, sanayici, esnaf, tüccar ve köylü her kesimin üretim dediğini ve bu konuda birleştiklerini, bunun da dinamik aktif hale getirilmesi için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Bununda birinci başlığı enflasyon muhasebesi, daha sonra vergide oranları düşürüp yaygınlaştırması. Esas olan ülkenin geleceği noktasında 2002 yılı hepimiz için çok önemli, hep beraber dikkatli olmak durumundayız, çünkü çok büyük bir krizden çıkıyoruz."

18 Şubat 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED