T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Hedef hangi ülke?

Amerika'nın dev tatbikatında uygulanan senaryo birçok ülkeyi hedef gösteriyor. Spekülasyonlarda İran ve Türkiye'nin adı geçerken, senaryonun tıpatıp uyduğu tek bir ülke var: Malaka Boğazı'nı kontrol eden Endonezya.

ABD, 13 bin 500 kişinin katıldığı, ülkenin 26 ayrı bölgesinde gerçekleşecek, üç hafta süreli tarihindeki en büyük askeri tatbikatına başladı. "Millennium Challenge 2002" tatbikatı, bilgisayar simülasyonları ile biri Virginia Suffolk'ta, diğeri California San Diego'da olmak üzere iki komutanlığın yönetiminde yapılacak.

Senaryosu gizli tatbikatın en önemli özelliğinin, farklı birimlerin iyi bir eşgüdümle iletişim kurabilmesi olduğu belirtiliyor. Tatbikatın 250 milyon dolara mal olacağı, Afganistan saldırısında edinilen deneyimin göz önünde bulundurulacağı ifade ediliyor.

Hackerlar uçaklara saldıracak

ABD'nin Afganistan'daki operasyonları, Florida'daki Merkez Komutanlığı'nın Mayıs 2001'de hazırladığı bir senaryodan yararlanılarak düzenlenmişti. Uçaklar, karadaki komando birlikleri tarafından boyanan hedeflere bomba atmışlardı.

Tatbikat çerçevesinde, düşman güçlerinin bilgisayar korsanları, ABD askeri bilgisayarlarına girerek insansız hava araçlarına zarar vermeye çalışacak. Bilgisayar korsanları ayrıca, ABD deniz piyadelerinin hareketlerini izlemeye, yüksek hızdaki araçları kullanan askerleri etkisiz kılmaya, füze silosunu yok etmeye ya da kitle imha silahları bölgesine saldırarak zarar vermeye çalışacaklar. Bir savaşta askeri unsurların yanısıra diplomatik ve ekonomik unsurları da kullanmak isteyen Pentagon, Dışişleri, Hazine ve Enerji bakanlıkları ile CIA'yı de tatbikata katıyor.

Hangi ülke işgal edilecek?

Senaryoda, çok stratejik bir su yolunu kontrol eden bir ülke hedef alınıyor. Yaşanacak bir deprem ve o ülkenin sınır anlaşmazlığı yüzünden uluslararası mahkemede suçlu bulunması sonrası ülkede generaller yönetimi ele alıyor ve stratejik su yolunu bloke ediyor. BM o ülkeye karşı yaptırım kararı alıyor. Dünya ticareti ve ABD askeri hegemonyası için çok önemli bir nokta olan stratejik su yolunun denetiminin o ülkenin elinden alınması için ABD ordusu harekete geçiriliyor.

Endonezya ve Malaka Boğazı

Senaryo, ABD'nin 11 Eylül sonrası başlattığı küresel savaşın mantığına uyuyor. Bu savaşta ABD yönetimi dünyanın en önemli su geçişlerinin, petrol ve doğalgaz kaynaklarının, bu enerji kaynaklarını dünya pazarlarına ulaştıracak boru hatlarının ve bu hatların geçeceği güzergahların kontrolünü ele almak için askeri gücünü belirli bir harita öncülüğünde dünyanın birçok bölgesine yerleştiriyor. Afganistan'a saldırı ve bugünlerde saldırmaya hazırlandığı Irak planı da küresel projenin birer parçası.

ABD bunun dışında Orta Afrika'dan Kafkaslar'a, Orta Asya'dan Filipinler'e kadar bir çok bölgeye asker yerleştirdi öve askeri üs inşa etti. ABD için bu küresel savaş projesi kapsamında, Basra Körfezi, Doğu Akdeniz, Afganistan-Pakistan hattı ve Endonezya ile Malezya'nın konkrol ettiği ünlü Malaka Boğazı hayati rol üsleniyor. Senaryonun hangi ülkeyi hedef aldığına dair spekülasyonlarda Basra Körfezi'nin kontrol eden İran ve Boğazlar'ı kontrol eden Türkiye'nin adı geçerken aslında senaryonun tıpatıp uyduğu tek bir ülke var: Endonezya.


 
Şaron UCM'de yargılansın
Gazze katliamını görüşmek için acil toplanan Güvenlik Konseyi'nde konuşan Filistin Temsilcisi, Şaron'un UCM'de yargılanmasını talep etti.
İşkence tasarısına engel olamadı
BM'nin işkenceyi önleme tasarısı, ABD'nin tüm engellemelerine karşın kabul edildi. Tasarı, ABD'nin, Guantanamo'da Taliban ve El Kaide üyelerini tuttuğu hücrelerin de BM denetimine açılmasını öngörüyor.
Fujimori 200 bin yerliyi kısırlaştırdı
İngiliz polisi camiye baskın düzenledi
İngiltere polisi, sığınmacıların barındığı camiye baskın düzenledi ve göçmenleri tutukladı. 2 çocuk sahibi Ferit ve Feriba Ahmedi, İngiltere'nin merkezinde bulunan Stourbridge'de sığındıkları camiden, düzenlenen operasyonla güç kullanılarak çıkarıldı. Yetkililer, ailenin gözaltına alındığını bildirdi.
Türkmenistan'da Rus tv yayınlarına yasak
Türkmenistan'da Rus televizyon kanallarının yer aldığı kablolu TV yayını kapatılıyor. Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı, mevcut kablolu TV yayınının devlet kontrolü dışında yapıldığını belirtti. Türkmenbaşı, Rus TV yayınlarında Türkmenistan'a haksız eleştirilerin yapıldığını söyledi.
"Füze adam" yemin edip göreve başladı
Hindistan'ın Müslüman Cumhurbaşkanı A.P.J Abdülkelam ülkenin 12. Cumhurbaşkanı olarak yemin etti. 70 yaşındaki Abdülkelam, ülkenin füze programının öncüsü. 40 yıldan uzun süredir savunma laboratuvarlarında görev yapan Abdülkelam, Hindistan'ın Mayıs 1998'de yaptığı ve tüm dünyanın tepkisini çeken 5 füze denemesini yapan ekipte yer almıştı. Abdülkelam, hem Başbakan Atal Behari Vajpayii'nin koalisyon hükümeti, hem de anamuhalefet Kongre Partisi tarafından desteklenmişti.
26 Temmuz 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED