T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Özgürlük başını döndürmesin!

Psikiyatrist şair Kemal Sayar'ın denemelerini bir araya getirdiği son kitapları "Kendine İyi Bak" ve "Özgürlüğün Baş Dönmesi" Kaknüs Yayınları arasından çıktı.

Psikiyatrist şair Kemal Sayar'ın denemelerini içeren iki kitabı "Kendine İyi Bak" ile "Özgürlüğün Baş Dönmesi" Kaknüs Yayınları arasından çıktı. Halen Karadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri ana bilim dalında öğretim üyeliği yapan Sayar, üretken bir kalem. Psikiyatri doktoru olan Sayar'ın daha önce "Sana Ruhtan Soruyorlar", "Ruh Hastalığını Anlamak", "Bir Bilim Olarak Psikiyatri", "Antipsikiyatri", "Hüzün Hastalığı", "Psikiyatri ve Kültür", "Sufi Psikolojisi", "Olmak Cesareti", "Yaşantının Politikası" adlı deneme, "İki Güneş Arasında" ile "Hızır ve Roza" adlı şiir, "Otoyol Uykusu" adlı öykü kitapları yayınlanmıştı.

Özgürlüğün kaygıları

Kemal Sayar yayınlanan bu son iki kitabından biri olan "Özgürlüğün Baş Dönmesi"nde, varoluşçu felsefeden kaos kuramına uzanan bir yelpaze içinde, ruh sağlığı ve hastalığını anlamak için bütüncül bir paradigma arayışını dile getiriyor. Kitabı oluşturan yazılar, ruh sağlığı disiplinlerin diğer bilimlerin kavşak noktasında işlev gösterdiğini, psikiyatri/psikoloji ile diğer sosyal disiplinler arasında bir dirsek teması olduğun ortaya koyduğu kadar, insan ruhunun felsefe, antropoloji, fizik, iktisat gibi farklı bilimlere açılan pencerelerine de işaret ediyor. Yazar, insanın karmaşık iç dünyasının ancak farklı disiplinlerin işbirliği ile bütüncül bir biçimde anlaşılabileceğinden hareket ediyor. Dünyayı aynı renge boyamaya sıvanan küreselleşme olgusunun ruhsal yansımaları, benliklerin postmodern çağla birlikte geçirdikleri dönüşüm, varoluşçu düşünürlerin kaygı (anksiyete) kavramına getirdikleri farklı açılımlar, kaos kuramının psikiyatrik rahatsızlıkların ve psikoterapi sürecinin anlaşılmasına yaptığı katkılar, kültürün ruhsal hastalığa yönelik nasıl şekillendirdiği ve nihayet, gündelik yaşantımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelen internetin psikolojik açıdan değerlendirilmesi kitabın temel konularını oluşturuyor. Kitap, Özgürlüğün baş dönmesi, Benliğin dönüşümü, Küreselleşme ve Ruh Sağlığı, Psikiyatri ve Kaos, Ruhsal Hastalığa Yönelit Tutumlar ve Psikolojik mekan olarak siberalan başlıklı altı bölümden oluşuyor.

Kırılgan insanlara iyi dilekler

"Kendine İyi Bak" adlı kitap ise Kemal Sayar'ın bilimsel disiplinle edindiği bilgileri, gündelik hayata ilişkin gözlemlerini gündelik bir dille ama şair duyarlılığıyla aktardığı yazılarından oluşuyor.

Cümlelerini bir mısra letafetinde kuran yazar kitaptaki yazılarında, trenler ve hayallerden gölgelerin gücüne, babalık davasından kafesteki adama, ân fotoğraflarından derin uyukusundaki Asya'ya kadar hayatın her alanının ve her halinin künhüne varmayı deniyor. Gidişatına ilişkin endişeleri olan her okurun hayat karşısındaki ürperişine dokunuyor. Zalim bir dünyada zalim insanlar olmayı seçmedikleri için kırılganlaşan kadınlara ve erkeklere, yine de ve ille de "Kendine iyi bak" diyor.
Kaknüs Yayınları / Tel: 0 216 341 08 65

  • REMZİYE İNANIR

  •  
    Portakal tadında genç komedi
    Kıvamında bir komedi olan Gençlik Hayalleri izleyiciye görsel bir şölen de sunuyor.
    Ahmet Mithat Efendi Kitap-lık'ta
    Model ağırlıklı bir sergi
    Zeki Müren'in evi dolup dolup boşalıyor
    "Sanat Güneşi" Zeki Müren'in müze haline getirilen Bodrum'daki evine ziyaretçi akını, ilk günkü gibi devam ediyor.
    Çandır Kalesi için tehlike çanları çalıyor
    Mersin'in Fatih Beldesi yakınlarında, 1500 yıllık geçmişi bulunduğu belirtilen Kilikyalılar dönemine ait tarihi Çandır Kalesi'nin, kaderi ile baş başa bırakıldığı belirtildi. Doğal güzelliklerinin yanı sıra binlerce yıllık tarihi ile birçok medeniyeti barındıran Anadolu'yu istilalardan korumak amacıyla inşa edilen Çandır Kalesi, bakımsızlık nedeniyle artık güçlükle ayakta durabiliyor. Tarihi kalenin duvarlarındaki otlar, çatlakları derinleştirirken, çevrede kontrolsüzce büyüyen ağaçların kök ve dalları da tahribatı hızlandırıyor. Çevre temizliği çalışmasının da yapılmadığı kaleyi ziyarete giden yerli ve yabancı turistler ilgisizlikten yakınıyorlar. Mersin'de faaliyet gösteren Seçilmiş ve Atanmışları İzleme Derneği Başkanı Ali Doğan yaptığı açıklamada, önlem alınmaması halinde yakın bir gelecekte tarihi kaleden geriye taş ve moloz yığınlarının kalacağını söyledi. Doğan, Kültür Bakanlığı'na taleplerini ilettiklerini ve Mersin Müze Müdürlüğü'nden bir heyetin Çandır Kalesi'nde inceleme yapmasına rağmen herhangi bir sonuç alınmadığını kaydetti.
    26 Temmuz 2002
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED