AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
ABD Erdoğan'ı desteklemeli

Geçen hafta kabul edilen 7'nci uyum paketinin, ordunun Türk siyaseti üzerindeki etkisini kırdığı yorumunu yapan New York Times, ABD'nin, Erdoğan'a destek vererek kazanacağı daha çok şey olduğunu yazdı.

TBMM'de geçen hafta kabul edilen 7'nci uyum paketinin, ordunun Türk siyaseti üzerindeki etkisini kırdığı yorumu yapılırken, ABD'nin, Başbakan Erdoğan'a destek vererek kazanacağı daha çok şey olduğu ifade edildi. ABD'nin etkili gazetelerinden The New York Times, TBMM'-e geçen hafta yapılan oylamada "ordunun siyasi gücünü kısıtlayan ve ifade özgürlüğünü arttıran" düzenlemelerin kabul edilmesinin, Türk siyasetinin, ordunun baskın etkisinden kurtulmasında önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Gazete, "ılımlı İslamcılar" tarafından yönetilen AKP hükümeti için asıl meydan okumanın, yeni önlemlerin uygulanmasında ortaya çıkacağını öne sürdü.

"Darbe ihtimali kalmadı"

Yazıda, "Çok uzun olmayan bir süre öncesine kadar, Türkiye'nin ordusu böylesi girişimlere, iktidarı ele geçirerek yanıt verirdi" denilirken, bunun bugün gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığına dikkat çekildi. Türkiye'de demokratik düzene geniş ölçüde destek bulunduğu belirtilirken, TBMM'nin kabul ettiği reformların, "iklimin ne ölçüde değiştiğini" ortaya çıkaracağı da savunuldu. Yazıda, "Ordu geri adım atmalı ve ulusun, tam demokrasi ve özlenen AB üyeliği ödülü yolunda engellemeden ilerlemesine izin vermelidir" denildi.

Meclis'teki oylamada kullanılan oyların "ordunun siyasi etkisinin özü olan Milli Güvenlik Kurulu'nu hedef aldığı" yorumu yapılırken, reformların, Türkiye'nin AB'ye giriş müzakerelerine hazır olduğunu kanıtlamak niyetiyle çıkarıldığı da iddia edildi.

Yazıda, "AB'yi giriş için ezici bir kamuoyu desteği olmasına rağmen Erdoğan ve partisinin, ordunun ve Türk toplumunun diğer muhafazakar güçlerinin sarsılmaz çıkarları karşısında yeni önlemleri uygulamaya koymak için halen cesarete ihtiyaçları var" denildi. Böylesi adımlar atabilmesi için Erdoğan'ın "Avrupa'dan alabileceği tüm desteği hak ettiği" ifade edildi.

Yazı şöyle sona erdi: "ABD, Türkiye'-nin, Irak Savaşı sırasında Amerikan güçlerini kabul etmemesi karşısında kin gütmeyi bir kenara bırakmalı ve Erdoğan'ın çabalarını desteklemeli. Irak'ta giderek artan çatışmalarla karşı karşıya kalan Washington'un, demokratik reformlara sahip çıkmakla görevli ılımlı İslamcılar'a güvendiğini göstermesiyle kazanacağı daha çok şey var."

France: Ordu kışlasına döndü

Fransız Ouest-France gazetesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, Ankara ile Avrupa Birliği'ni yakınlaştırmaya yönelik olarak AB'ye 7. uyum paketini kabul ettiğini bilirterek, "1960 yılından beri 3 ihtilal yapan generaller, siyasi iktidardaki yerlerini kaybettiler" diye yazdı. Haberde, "Türk milletvekilleri, AB ile uyuma ilişkin 35 yasayı kabul ederek orduyu kışlasına geri gönderdi. Generaller, 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra kendilerine, her ay hükümetle bir araya geldikleri Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kanalıyla, ülkenin idaresine bir 'bakış hakkı' vermişlerdi. Böylece Genelkurmay, Şubat 1997'de laikliği yıkmakla suçlanan İslamcı Başbakan Necmettin Erbakan'ı istifaya zorlamıştı. MGK, bundan böyle iki ayda bir toplanacak. Görüşü istişari olacak ve bugüne kadar üst rütbeli birisine verilen Genel Sekreterlik görevi için de Başbakan atama yapacak.

Askerler AB'yi destekliyor

Tuhaf olan durumun, ordunun kanatlarını kırpanların eski İslamcılar olduğu ifade edilen haberde, "Erdoğan'ın AK Parti'si, sonbahardan beri, Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduruyor. AB'ye katılımı 'kesin önceliği' haline getirdi. İktidara geldiğinden bu yana, Kürtçe yayınlara izin veren, ifade özgürlüğüne ilişkin kısıtlamaları hafifleten ve işkenceye karşı kanunları sertleştiren reformları arttırdı. Askerler susuyorlar. Resmi olarak Avrupa yanlısı çizgiyi destekliyorlar. Geriye, bu kanunların uygulamaya konulmaları - ki Ankara'ya sık sık yapılan bir şikayet bu- kalıyor. Brüksel yolundaki son engel olan Kıbrıs anlaşmazlığı konusunda askerlere söz dinlettirmek kalıyor.



5 Ağustos 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED